Oslo, en egen planet

Alexia Bohwim har debutert med oppvekstroman om hunndyrene på Frogner – her med Hans Olav Brenner. (Foto: Jan Palmers, NRK)

I Oslo bor nærmere en halv million mennesker som ikke har annet til felles enn at de bor samme sted. De fleste møtes heller aldri. I Bokprogrammet tirsdag kveld på NRK 1 gir Hans Olav Brenner deg historiene om fire av dem.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.03.2008 kl 13:46

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: Svært mange norske forfattere bor i Oslo. Mange av dem bruker også byen i sitt arbeid. Noen skriver konkret om steder, andre må bare oppholde seg i byen når de skriver. Jeg har møtt fire forskjellige forfattere med det til felles at de bruker Oslo som bakgrunn for skjønnlitteratur.

- Målet har vært å skape en hyllest til hovedstadens mangfold, og det mener jeg at vi har klart, sier programleder Hans Olav Brenner i Bokprogrammet, til Lokalavisen.

Selv bor han i Ullevål Hageby i Nordre Aker.

Ingen av forfatterne han forteller om kommer fra hans egen bydel. Men til sammen mener han stemmene han her slipper til viser hvor rik byen vår er. Oslo er en kilde til litterær utfoldelse som gir seg helt forskjellige uttrykk.

På tur med Bohwin

Den fornemme bydelen Frogner i Oslo huser flere forfattere enn noe sted i Norge. Her finnes også mange eksempler på heimstaddiktning. Lars Saabye Christensen skrev f eks oppvekstromanen ”Beatles” fra Frogner.

Den nyeste oppvekstskildringen fra Frogner har tittelen ”Frognerfitter”. Bokprogrammet drar på guidet tur på Frogner med forfatteren Alexia Bohwin, fortsetter programlederen.

Harry FettBølers store stemme,Tove Nilsen, forteller om murhuset til gamle riksantikvar Harry Fett. Som barn gikk hun forbi og så for seg festene de måtte ha der inne. Nå har hun skrevet bok om en mann som drømmer om nettopp dette huset, men Tove Nilsen har aldri vært der selv. I tirsdagens utgave av Bokprogrammet tar vi Tove Nilsen med inn i huset, forteller Brenner.

Gater og politikk

Saynab Mohamud har flyttet til Elverum og blitt venstrepolitiker. Hun orket ikke lenger bo i Oslo. Som barn vokste hun opp på Holmlia med en fot i hver kultur. En stund gikk det veldig galt, hun vanket i Oslo sentrum, stjal klær og slo ned andre jenter.

Saynab reiste seg og kom med boken ”Saynab – min historie” om sine opplevelser. Bokprogrammet har invitert henne til en vandring i gamle fotspor. Hun forteller blant annet at hun slet ut boken ”Pakkis”. Det var den eneste boken hun kunne kjenne seg igjen i da hun selv var ung, forteller Brenner. Han mener Saynabs bok fortjener mye større oppmerksomhet enn den har fått.

-Nå er den ute på Mammutsalget. Folk bør slå til. Mange har etterlyst flere innvandrerstemmer i norsk litteratur. Her foreligger det en virkelig god bok som forteller en spennende historie, sier Brenner.

Jernmann på is

Rolf Utgård var fagforeningsmann i Kverner. Når han så sitt snitt til det, forlot han kontoret til fordel for skøyting i Marka. Med ispigger rundt halsen i tilfelle ulykken skulle være ute, viser han frem sin vakre del av Oslo.

Hver av disse historiene forteller sin lille del om hovedstaden. Det finnes en halv million historier til, men de får vente til en annen gang. I mellomtiden kan vi bare konkludere med at det er vanskelig å sette byen og menneskene i bås. Til det er de for mange.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse