Oslo før og nå - SE BILDENE HER

St. Olavs plass før og nå.

Øyvind Reisegg, redaktør i Kunnskapsforlaget, har nå levert en svært spesiell bok han mener folk i Oslo bør få med seg. På 1950-og 60-tallet gikk fotograf Jens-Fredrik Svendsen rundt i sentrum og tok bilder. Nå har han vært tilbake på nøyaktig de samme stedene. Resultatet er "Oslo i endring".

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.11.2007 kl 15:35

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

- Jeg tror aldri noen andre har gjort noe tilsvarende, sier Reisegg til Lokalavisen.

SE BILDENE TIL HØYRE

- Fotograf Jens-Fredrik Svendsen fotograferte Oslo på 1950- og -60-tallet. I 2006 oppsøkte han de samme stedene og tok nye bilder på nøyaktig samme sted. Boken gir en tydelig dokumentasjon av Oslo før og nå og byr på foto som ikke tidligere har vært publisert.

Jens-Fredrik Svendsen startet i 1950-årene å fotografere steder i Oslo sentrum, der han regnet med at det ville skje store forandringer i årene som kom. Mange av stedene er i dag helt ugjenkjennelige, mens andre er blitt liggende nærmest uforandret. I 2006 oppsøkte han de samme stedene han hadde vært og fotografert som ung mann, og tok, så langt det var mulig, nye bilder på nøyaktig samme sted. Tekstene som supplerer fotografiene er skrevet av mangeårig forlagsredaktør, historieformidler og byguide Jon Gunnar Arntzen.

Modernisering og bevaring

1950- og -60-årene var preget av utviklingsoptimisme og begeistring for tidens moderne byutviklingsideer, og store deler av Oslo sentrum var rivings- og byggeplasser i disse årene, det ble bygd store høyhus, ny T-bane og planlagt bymotorveier.

- Totalsaneringen av bydelene Pipervika, Vaterland og Enerhaugen var utslag av et ønske om å kvitte seg med slum og det man så som rønner, og mye av denne bebyggelsen var også svært dårlig – uten innlagt vann og skikkelig kloakksystem. Etter hvert stanset rivingsiveren opp, og Grünerløkka, Kampen, Rodeløkka og Bergfjerdingen ble for store delers vedkommende bevart. Denne utviklingen er det Jens-Fredrik Svendsen dokumenterer i Oslo i endring, avslutter redaktøren.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse