På bakteriejakt for Sommerskolen

John André Sem (14) og Ragnhild Sofie Rivø (14) lytter mens Hanne Finstad fra Forskerfabrikken forteller om blodceller. Alle foto: Elisabeth C. Wang

Ingrid Wiik (14) stikker hodet inn på guttedoen. Deretter tropper jentegjengen inn for å lete etter bakterier – i Sommerskolens tjeneste.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.07.2008 kl 10:57

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Kasper (9) var treffsikker som bare det på Skøyen skole.

Se bildet større

Ingrid Wiik (14) samler bakterier fra doskålen på Teknisk Museum.

KJELSÅS: Teknisk museum er åstedet for en gjeng lærelystne tenåringer som heller bruker de første ferieukene i forskningens tjeneste, enn å drive dank i sola.

– Dette er elever som syns den vanlige naturfagundervisningen på skolen er for enkel, forklarer Hanne Finstad fra Forskerfabrikken. Hun leder Sommerskolens aktiviteter på Teknisk Museum, et samarbeid mellom Forskerfabrikken, museet, Utdanningsetaten og innhentede eksperter. Målet er å gi elevene nye, faglige utfordringer.

Grisete gutter

–Isj! Så ekkelt! Nå må jeg vaske hendene mine, utbryter Karine S. Johannessen (15) etter å ha tatt en bakterieprøve fra doskålen på guttedoen på museet.

De seks jentene som har samlet seg rundt toalettavlukket er hjertens enige om det stinker der inne, og er klare på hypotesen om at gutter er mer grisete enn jenter.

Blodceller og nanoroboter

I klasserommet, bak medisinutstillingen, sitter Ragnhild Sofie Rivø (14), Martine Strand (15) og John André Sem (14). Med reagensrør med kunstig blod, skal de lære seg hvordan man forsker på blodceller.

– Jeg er her fordi naturfag er gøy, konstaterer Martine, som har lurt med seg Ragnhild Sofie på det vanskeligste kurset. Det har Martine tilgitt venninnen, og nå noterer hun spørsmål til professor og blodekspert Peter Kierulf, en av flere eksperter som gjester Sommerskolen på Kjelsås.

– Jeg gleder meg til vi skal ha om nanoteknologi. Har alltid vært fascinert av å bygge små roboter, sier John André.

Et sted for nye vennskap

Tilbake på guttedoen syns jentene de allerede kan se bakteriene vokse på testarkene sine. Mary Kathleen Nazareno (17) er med på kurset for andre uke og har dermed et fortrinn.

– Forrige uke tok vi prøver av dørhåndtakene på gutte- og jentedoene. På guttedodørene var det mange flere bakterier, sier Mary og rynker på nesen, men legger fort til:

– Jeg sier ikke at alle gutter er urenslige, men det er nok mange som ikke er så flinke til å vaske hendene sine.

Jentene fniser og ler så det gir gjenlyd mellom toalettflisene. De kjente hverandre ikke fra før, men er enige om at Sommerskolen er et ypperlig sted å få nye venner.

Populært tilbud

Rundt omkring i hovedstaden har tusenvis av elever fra hele byen deltatt i ulike undervisningsopplegg, fra språk til matematikk, de to første ferieukene. Det er frivillig, men oppslutningen har vært enorm, og de to siste ferieukene er det på'n igjen.

– Det var noen her som sa at de ønsket at Sommerskolen kunne vare i tre måneder, ler Julie Solberg på Skøyen skole, som mener sommerskolelærer er en herlig sommerjobb.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse