Peer Gynt på Kjelsås

Blant ugress og annet rask står den flotte bronseskulpturen av Peer Gynt og Mor Aase, bak Kjelsås skole. Foto: Kristin Tufte Haga

Bak Kjelsås skole står Peer Gynt, med Mor Aase, i bronse. Men det er det ikke så mange som vet!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.08.2008 kl 10:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Overrasket: – Jeg ble litt overrasket da jeg så hvor den er plassert, sier billedhugger Nina Sundbye om skulpturen av Peer Gynt og Mor Aase.

KJELSÅS: Bak Kjelsås skole – men på skolens område – blant ugress og søppel her og der, står en flott skulptur i bronse. Den forestiller Peer Gynt med Mor Aase. Mor Aase har ennå ikke oppdaget at Peer skryter og lyver. Hun tror fortsatt på alt han sier, og er godt plassert inne i armkroken. Mor Aase beundrer virkelig sin sønn.

Godt bevart «hemmelighet»

Skulpturen er laget av kunstner Nina Sundbye, og eiet av Oslo kommune. Men skulpturen, som var ferdig i 1980, må jo være en av Kjelsås' best bevarte hemmeligheter?

– Tja, jeg ble litt overrasket da jeg så hvor den er plassert. Faktisk var jeg her oppe for noen år siden for å titte på den selv, men fant den rett og slett ikke, sier billedhugger Nina Sundbye.

– Men tidene forandrer seg. Jeg husker ikke helt nøyaktig hvordan ting var for nesten 30 år siden, men det var nok en bra plassering av skulpturen den gangen.

Trenger vask og sokkel

– To tilsvarende skulpturer står i henholdsvis Skien ved Ibsenhuset, og i Sarpsborg. Denne trenger uansett å bli vasket, og samtidig fortjener den også å bli satt opp på en høyere sokkel, mener Sundbye, som håper at den for fremtiden kan få en mer sentral plassering på skolens område, så flere kan oppleve skulpturen.

– Jeg håper skolen da vil ta kontakt med meg, så kan jeg være med å rådgi hvor jeg synes den bør stå, sier Sundbye, som har laget mange skulpturer med Ibsens skikkelser som tema.

Victoria på gang– Nå er det imidlertid Hamsun jeg arbeider med. Blant annet er jeg i ferd med å modellere en «Victoria». Spennende, sier Sundbye.

– Skal flyttes

Rektor på Kjelsås skole, Alf Hansen, har planer for Peer Gynt og Mor Aase i forbindelse med rehabiliteringen og utbyggingen av skolen.

– I løpet av den prosessen vil skulpturen bli flyttet, og da til et mer synlig sted. Vi tar gjerne kontakt med Nina Sundbye i den forbindelse, sier Hansen.

– Når det er sagt, så prøver vi å holde uterommet, hvor skulpturen nå står, ryddig og ordentlig – plassen er en del brukt av elevene. Og vi vil nå i forkant av skolestart foreta en «rensing» av området, sier rektoren.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse