Skrev bok om oppveksten: Personlig om Oslo

NY BOK: Turid Semland er blitt forfatter i godt voksen alder, og holder nå på med sin femte bok. – Jeg har håp om at det blir flere bøker, sier hun.

I "Oslo og jeg" tar Turid Semland oss med tilbake til en svunnen tid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.09.2008 kl 12:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: "Oslo og jeg" er Turid Semlands fjerde bok, og er nettopp kommet ut på Kolofon forlag. Til tross for at mye Oslo-historie befinner seg mellom permene, er det ikke en historiebok hun har skrevet. Hun forteller om flere personlige opplevelser fra barndommen. Men dette er ingen selvbiografi, og heller ingen roman. Turid Semland skriver sin egen sjanger.

– Jeg ville skrive en personlig historie om Oslo. Alt jeg skriver er sant, sier hun.

Gjensyn med byoriginaler

Resultatet er blitt en personlig historie fra Oslos østkant og vestkant. Særlig den eldre garde vil kunne kjenne seg igjen i hvordan livet var i byen for seksti år siden. Her blir det gjensyn med byoriginaler, revystjerner og steder som i dag er borte.

– Men jeg opplever at også ungdom er interessert i byhistorien. De er mye mer engasjert enn folk tror, sier hun.

Sprenger grenser

Turid Semland er født på Vålerenga, og har flere allsidige år bak seg. Hun drev med dans i mange år, har vært modell, og utdannet seg til fotografisk fargespesialist som en av tre kvinner i Norge. Senere har hun jobbet i reklamebransjen.

– Utdannelsen var nærmest et pionerprosjekt for kvinner. Min lærer Nils A. Jakobsen sa han hadde tro på meg, og det betydde mye. Jeg har alltid likt å sprenge grenser, og har utviklet meg hele livet. Det har hele veien vært krevende, men man lærer av bommertene, selv om de svir, sier hun.

De siste årene har hun begynt å male. For tiden har hun en utstilling med 38 malerier i Tyskland.

Grensesprengende var hun også da hun bokdebuterte i godt voksen alder. For åtte år siden begynte hun å få ideer om natten. Skriveprosessen hadde begynt.

– Siden jeg var barn har jeg hatt denne forestillingen om at jeg ville skrive et eventyr. Nå har jeg mer ballast og sikkerhet. Man formulerer seg rundere, ikke så firkantet. Det har livet lært meg. Og så er det viktig å ha øyne og ører med seg.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse