– Philip Lote, Tåsen

En bok med gode personlige skildringer fra alle verdens hjørner, og som ikke trengs å leses sammenhengende, er Philip Lotes beskrivelse av NRKs nye bok om utenrikspolitikk. Foto: Anders Jørstad

Fra toppen av Damefallet, i grenselandet mellom Nordberg og Tåsen, kan NRKs utenrikskorrespondent for Asia rapportere om en ny utenriksbok på markedet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.10.2008 kl 14:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

TÅSEN: Utenrikskorrespondenten som mange kjenner igjen fra tv-skjermen med sine reportasjer fra steder som Beijing, Islamabad og Burma, er medforfatter av boken «Utenriks». Boken er ført i pennen av en rekke profilerte utenrikskorrespondenter, og med undertittelen «Hendelser verden ikke må glemme», er det skildringer fra Pakistan, Afghanistan og Kina Philip Lote tar for seg.

Steinfeld som forbilde

Lote er halvt norsk og halvt engelsk med en oppvekst som ble tilbrakt på Frogner. Søken etter spenning og tidlig interesse for hva som foregikk utenfor landets grenser, fikk Lote relativt tidlig på tanken om å bli utenrikskorrespondent. Likevel er det Hans-Wilhelm Steinfelds reportasjer fra Moskva som har ført ham dit han er i dag, mener han selv.

– Jeg ble veldig imponert av å se Steinfelds herjinger på tv-skjermen fra Moskva. Det virket morsomt og uten ham hadde jeg kanskje ikke blitt utenrikskorrespondent. Da jeg konfronterte Hans-Wilhelm med dette en gang svarte han at jeg fikk slippe til på lufta til tross for dårlige forbilder, forteller Lote og smiler.

Møtte Castro

Etter studier i Oslo og London, dro Lote til India hvor han studerte Sør-Asia kunnskap kombinert med frilansoppdrag. Men den første frilansjobben han gjorde for NRK, skjedde ved en tilfeldighet et helt annet sted på kloden.

– Jeg og min nåværende kone var på ferie i Cuba og skulle se utsikten fra toppen av et nytt hotell sør i landet. Fra intent kom Fidel Castro ut. Han hadde nettopp åpnet hotellet. Jeg hadde med en lydopptaker, men siden vi ikke hadde noen tolk, var det en meksikansk turist som steppet inn som tolk under intervjuet, forteller Lote.

– Tøffere enn vikinger

«Dronning Victorias testamente» er tittelen på ett av Lotes kapitler i boken. Her tar han blant annet for seg de massive fjellområdene i grenselandskapene mellom Pakistan og Afghanistan – som blant annet mistenkes å være Osama Bin Ladens skjulested.

Uavhengig av landegrensene for øvrig, styrer ulike klaner sine egne saker i disse områdene, slik tilfellet også var da dronning Victoria i sin tid utropte seg til keiserinne av India. Lote har flere ganger møtt de hardføre menneskene som holder til der det knapt finnes muligheter til å dyrke jord. Og han mener deres overlevelsesevne gjør dem tøffere enn vikingene.

Lille, store Oslo

Lote stortrives i sin nye tilværelse på Tåsen som han tilbringer sammen med sin legekone, to døtre på to og fire år, og en sønn på seks.

– Det er et strålende sted som viser Oslo som den lille storbyen den er. Folk er usnobbete og naboene er kjempegreie. Vi hjelper hverandre med å passe barna når det trengs, og ungene har fått mange venner i nabolaget, forteller han.

Ny jobbLote har nå sluttet i sine gamle jobb og tatt det han håper kun skal bli en pause fra NRK. Den nye jobben som kommunikasjonsleder for Verdensutstillingen EXPO 2010 i Shanghai, vil snart på nytt gjøre Kina til familien Lotes nye base.

Den kinesiske brannmur

I utenriksboken forteller han mye om den kinesiske brannmuren – som er byrået for offentlig sikkerhet sitt forsøk på sensur av meningsytringer som kritiserer myndighetene via internett. Men tross den strenge kontrollen, velger Lote å se mer optimistisk på Kinas fremtid enn mange andre.

– Det finnes både konservative og liberale i Kinas maktapparat. Jeg mener demokratiseringen i Kina kan slå tilbake om innblandingen uten ifra blir for sterk. Den vestlige verden bør heller legge til rette for at flere kan lære seg kinesisk, slik at kommunikasjonen blir bedre. I Australia er kinesisk et mer populært fremmedspråk enn tysk og fransk. Mine unger har lært seg kinesisk, og når de var sammen med ungene til våre finske venner under oppholdet i Beijing, gikk kommunikasjonen mellom de to unge, nordiske naboene på kinesisk, forteller Lote.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse