Psykologens egenterapi i Kardemomme by

RØVER: Ola Borander, fra Grefsen, som røveren Kasper i Kristiansand. FOTO: DYREPARKEN

Til daglig er Ola Borander fra Grefsen ruspsykolog på Grorud, om sommeren går han ikledd slitte skjorter mens han brøler og synger som røveren Kasper i Kardemomme by i Dyreparken. Denne sommeren følger også datten Eira Mack-Borander (11) med som Kamomilla.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.07.2015 kl 20:34

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

KARDEMOMME BY: Eira Mack-Borander (11) fra Grefsen har i år rollen som Kamomilla i Thorbjørn Egners verden. FOTO: DYREPARKEN

Se bildet større

BRANN: Det er dramatisk i Kardemomme by. Her brann i tårnet til Tobias. FOTO: DYREPARKEN

Faktaboks Kardemomme by

Kardemomme by:

  • Er bygget nøyaktig slik den er tegnet i Thorbjørn Egners bøker «Folk og røvere i Kardemomme by» fra 1957.
  • På sommeren levendegjøres byen ved skuespillere.
  • 33 hus, samt trikk.
  • Ligger i Dyreparken i Kristiansand.

GREFSEN/KRISTIANSAND: Skuespillerkarrieren som senere skulle føre til røverbrøl foran tusenvis av sommerturister i Kristiansand, startet i revymiljøet på Grunerløkka ved Foss videregående skole.

Siden gikk Borander på teaterhøgskolen fra 90 til 93, før han arbeidet ved Vestfold og Telemark regionteater i seks år. Så startet en lang omskoleringsprosess som første fram til arbeid som psykolog ved Ahus.

– Jeg er svært fornøyd med å være psykolog, men jeg savner teateret, sier Borander.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Sommer i Dyreparken, høst med TV-aksjonen

Derfor bruker han nå ferieuker på Sørlandet hvor han tusler mellom hvitkalka små hus mens han får skjenn av en litt streng tante, tar bilder med gladskremte barn, stjeler fra bakeren og blir arrestert av en temmelig snill politimester. Daglig.

I Kardemomme by oppmuntres innbyggerne til å ikke plage andre, være grei og snill og for øvrig gjøre som en vil. Men i et ekte lokalsamfunn trengs litt mer aktiv handling, mener Borander. Han synes det er viktig å engasjere seg. Hver høst er han leder for NRK/TV-aksjonens lokalkomite for Grefsen/Kjelsås.

LES OGSÅ: Her åpner ny kafé: Gladnyhet til deg som liker kaffe, kortreist mat og retromøbler

– Vårt distrikt er et av de største i Oslo og samler inn godt over en halv million kroner. Det er vi i komiteen ganske stolte av, sier Borander.

Borander var også blant de foreldrene som arbeidet aktivt mot ombyggingen av Grefsen barneskole til en «baseskole».

– Dette var noe vi lyktes med, og skolen sto ferdig for et år siden.

LES OGSÅ: Andreas Wahl på Kjelsås: – Vet du hva en vektrofol er?

Størst, skumlest og smartest

Borander synes det er morsomt å spille en karakter som så mange har et personlig forhold til, og som Kasper er han den av røverne som går først, er størst, skumlest og smartest.

– Skjønt, det er vel ingen av røverne som er spesielt smarte, sier Borander.

Psykologen og trebarnspappaen, synes det er god rekreasjon å spille røver noen uker hvert år.

I år har han i tillegg fått med seg datteren Eira Mack-Borander (11). Nå har hun sommerferie fra Grefsen skole, og noe av ferien bruker hun på å spille Kamomilla. Hver dag synger hun sin sang på torget. De andre skuespillerne skryter av henne.

LES OGSÅ: KrF-Hareide på Grefsen: – Familien og troen er viktigst. Viktigere enn jobben og velgernes dom, tross alt

– Hun synger så nydelig. Med en gang hun begynner å synge Kamomillas sang, så blir det helt stille blant publikum, forteller kollegene.

– Hva er det som er så spesielt med Kardemomme by?

– Det er vel med barnekultur som med voksenkultur; vi befinner oss på et kontinuum mellom ivaretakelse av det kjente og trygge på den ene siden – og utforskingen av det fornyende, ukjente på den andre… Kardemomme by er ikke grensesprengende eller fornyende, men betegner en kontinuitet, noe gjenkjennbart for flere generasjoner. Enkelte verdier både voksne og barn kan være enige om? I det minste enn så lenge, sier psykolog Borander.

LES OGSÅ: Er du ung, hjemme i sommer og mangler en ferieplan? Se her!

Røverbrøl

– Kardemomme by er i bøkene til Thorbjørn Egner en trygg og god by hvor alle er vennlige og snille mot hverandre. Hvordan er stemningen i Kardemomme by i Dyreparken om sommeren?

– Det kommer vel litt an på foreldrene som tar med seg barna dit. Ferier er til for å leve ut en og annen drøm. Det er viktig å la seg forføre, la seg drive med, ha god tid, og ikke bare shoppe opplevelser. Noen familier kommer igjen og igjen, sitter på torget og kopler ut hverdagen i Kardemomme by. Det tror jeg man blir snill av… Eller, – er det sånn at det er de som er snille som kommer til oss på den måten, under Borander.

– Hvordan forbereder du deg til rollen som røveren Kasper?

– Kasper er både voldsom og rusten i røsten, og det tærer på utrente stemmebånd! Derfor må jeg gjerne skrike og synge en del i ukene før premiere. Deretter handler det mest om å sette beina innenfor parken og kjenne lukta av harsk sminke – så er vi i gang!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse