Rohdes påskekrim

Hanne Kristin Rohdes neste roman vil være tett knyttet til Nordre Aker. Hvordan vil hun ikke si så mye om… FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Her er bøkene krimforfatter, og tidligere polititopp, Hanne Kristin Rohde anbefaler deg å lese i påsken. Og hvor troverdige er egentlig Harry Hole og de øvrige krimheltene våre?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2017 kl 16:55

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDBERG: Hanne Kristin Rohde smiler om kapp med sola når vi møter henne til en påskeprat på Tåsen. Dette er drømmepåskeaktiviteten, og -været, for mange: Solbrillene på, og en god bok i fanget.

Fra krim til italiensk

Rohde, som er bosatt på Nordberg, hadde 25 år i Oslopolitiet bak seg da hun sluttet i 2014. Samme år debuterte hun som krimforfatter med «Mørke hjerter».

– Leste du krim da du jobbet i politiet, eller ble det litt som å ta jobben med hjem?

– Ja, tenk jeg gjorde faktisk det. Jeg leste mer krim da, enn jeg gjør nå som jeg skriver selv. Nå kan det bli litt "too much" krim, sier hun.

Skjønt, det var ikke alltid det passet seg å lese krim når hun kom hjem fra jobben som leder for seksjon for vold- og seksualforbrytelser.

– Noen ganger var det litt for mye på jobb. Og når jeg ikke orket å lese krim, fikk jeg en hang up på italiensk. Jeg pugget italienske gloser og grammatikk. Når jeg sier det tror folk det har klikka for meg. Men det er virkelig total avkobling, og noe helt annet å tenke på, ler Rohde, og legger til:

– Og av og til får jeg bare bomullshode når jeg trenger å slappe av. Å ikke gjøre noe er undervurdert.

Påsketips – dette kan du lese

Se bildet større

FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Som krimforfatter, hva er dine tre lesetips til påskeferien?

Med sitt første tips forlater Rohde krimsjangeren, men ikke Italia.

1. Elena Ferrante – Napoli-kvartetten: – Jeg har blit helt hekta på Elena Ferrante. Nå har jeg nettopp lest ferdig den fjerde og siste boka i Napoli-kvartetten. Det er absolutt et godt lesetips for påsken.

Elena Ferrante er pseudonymforfatteren som debuterte med «L'amore molesto» («Hjemreise») i 1992. Det internasjonale gjennombruddet kom med «Mi briljante venninne», første utgivelse i Napoli-kvartetten, som handler om to kvinners vennskap gjennom femti år. Bøkene har solgt i millioner på verdensbasis. Fjerde og siste bok, «Det tapte barnet», kom i 2016.

Ferrantes identitet er ukjent, man vet bare at hun – eller han – er født i 1943 og kommer fra Napoli.

2. Kate Mosse – Labyrinten:
– Og så vil jeg anbefale Labyrinten, av Kate Mosse. Den er en slags blanding av krim og historie, nesten litt spirituelt. En skikkelig lesefest! sier Rohde.

Anne B. Ragde har sagt om «Labyrinten» at den er «En miks av Rosens navn, Da Vinci-koden og Ringenes Herre». Den handler om om jakten på Den hellige gral, og to kvinners skjebne som knyttes sammen av en 800 år gammel hemmelighet.

Engelske Kate Mosse ga ut «Labyrinten» i 2005, og den har blitt oversatt til mer enn 37 språk.

– Og nummer tre?

3. Hanne Kristin Rohde – Wilma Lind-serien:
– Har du ennå ikke lest om Wilma Lind er det på tide å gjøre det denne påsken. Jeg kan si det, anbefale mine egne bøker?

Så langt har det kommet tre krimromaner fra Rohdes hånd. «Mørke hjerter» ble etterfulgt av «Bare et barn» i 2015, og «Gudmoren» i 2016.

– De har solgt i 195.000 eksemplarer, så jeg må ha gjort noe riktig, smiler hun.

Lokal krimheltinne

Wilma Lind bor i Tåsen hageby. Rohde har plassert henne i sin egen mors barndomshjem. Da hun deltok i TV2-programmet En kveld hos Kloppen, med Solveig Kloppen, så hun at Solveig og Wilma er «naboer».

– Solveig syns det var veldig moro, forteller Rohde, som la igjen en signert roman, og en beskjed i postkassen, til dem som nå bor i morens barndomshjem.

Beboerne i huset svarte entusiastisk og syntes det var veldig gøy – på et vis – å bli en del av fiksjonen.

– Jeg har ikke skrevet hvilken adresse det er i boka, for å unngå folkevandring dit, men for dem som leser er det ganske åpnebart.

LES OGSÅ: Hanne Kristin åpnet ny bokkafé på Tåsen, med krimprat og politihistorier

Er Wilma egentlig Hanne Kristin?

Se bildet større

Rohde er også foredragsholder. Her er hun fra åpningen av bokkafeen i Seniorhuset på Tåsen før påske. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Neste år kommer den ferde boka om Wilma Lind ut. Den blir svært lokal for oss i Nordre Aker, frister forfatteren.

– Tematisk blir den også veldig aktuell, og handler om noe som opptar meg. Mer vil jeg ikke si ennå, smiler hun hemmelighetsfullt.

Og det er mye som likner på Hanne Kritin Rohde i krimheltinnen hennes. Hun har blant annet samme stilling i politiet som det Rohde hadde.

– Jeg får stadig spørsmål om Wilma er meg. Det er hun ikke. Men det er nok 50 prosent av meg i Wilma. Hun gjør mye jeg ikke har gjort, blir skutt etter, for eksempel. Det er litt mer spenning, men det er nødvendig for fiksjonen, sier Rohde.

– Du har tidligere sagt at du leser Anne Holt (Anne Holt har også jobbet i politiet). På hvilken måte skiller krim- og politiromaner skrevet av dem med politierfaring seg fra forfattere som ikke har det?

– Det skiller seg veldig ut. Har du jobbet i politiet har du kjent miljøet på pulsen, sier Rohde.

Selv om forfattere gjør innside-research for å skape troverdige fortellinger, kan det aldri bli helt autentisk, mener hun. Og legger til at det også gjelder hennes eget forfatterskap i de tilfellene hun beveger seg utenfor politimiljøet.

– Men jeg kjenner politikulturen. Jeg kjenner dialogkoden, og jeg vet hvordan det er på innsiden av kommandorommet, den aller innerste kjernen i drapsetterforskningen. Journalister sikler etter å komme inn dit – det får de ikke. Men mine lesere får komme inn! sier Rohde.

LES OGSÅ: Nordre Aker Budstikke møtte Anne Holt hjemme på Disen: – Jeg bruker lokalmiljøet som kulisse av ren latskap

Er Harry Hole-typer realistiske?

– Hvor realistiske er krimheltene i de mest populære krimseriene? Finnes det egentlig etterforskere som Harry Hole (Jo Nesbø) eller Joona Linna (Lars Kepler)?

– Politiet er et utsnitt av befolkningen, så du finner mange ulike typer. Jeg er fascinert av både Saga Norén i Broen, og Carrie Matheson i Homeland, med sine diagnoser. Om de i virkeligheten hadde fått jobben, er en annen sak. Men det gjør jo karakterene mer spennende. På den annen side; hadde Wilma hatt like mange laster som Harry Hole, så hadde hun ikke greid å gjøre jobben sin godt nok.

Da Rohde ga ut «Mørke hjerter», og boka klatret på salgslistene, sa hun i et intervju at Wilma Lind på sikt ville danke ut Harry Hole.

– Da fikk jeg tilbakemeldinger om at det var ukledeligg av meg å påstå at jeg var bedre enn Nesbø. Det var jo ikke det jeg sa. Jeg liker å leke, og benyttet anledningen til å fleipe med de litterære karakterene: Hvis Harry fortsetter å drikke så mye som han gjør, så vil han bli danket ut av Wilma. De fleste greide heldigvis å le med meg.

– Men jeg er i nesegrus beundring og imponert over det Nesbø har fått til. Det er helt fantastisk at en nordmann har brutt «lydmuren» på den måten han har gjort, legger hun til.

Skulle ikke skrive krim

Se bildet større

Hanne Kristin Rohde som forfatterdebutant i 2011. Da var krimsjangeren fjern. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Nordre Aker Budstikke møttte Hanne Kristin Rohde da hennes aller første bok kom ut, i 2011.

Det var barneboka «Kråka som hadde høydeskrekk», som hun til og med illustrerte selv med akvareller laget hjemme på Nordberg.

Undertegnede leser høyt fra saken:

Norsk krim leser hun også. Enten er opplevelsen; «Du verden, sånn ville vi aldri ha gjort det», men den kan også være totalt motsatt.

– Da jeg leste «Blind Gudinne» av Anne Holt, som har jobbet på politihuset, var det nesten for realistisk. Da gikk vi rundt i gangene og spekulerte på hvem som var inspirasjonskildene til de forskjellige karakterene, sier Rohde og ler.

Men å skrive krim selv, avviser hun bastant. Det blir for tett opptil jobben.

– Hva skjedde fra dette til at du seks år senere er forfatter av tre krimromaner, med en fjerde underveis?

– Det var et sabla godt spørsmål, sier Rohde og ler hjertelig.

– Så feil kan man ta. Det er vel tegn på dårlig selvinnsikt.

Les intervjuet fra 2011 her: Politi-kråka fra Nordberg

Les mer om og fra Rohde i listen under!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse