ANNONSE
Annonse

Satser pensjonen for fattige

Narve Lønseth administrer hjelpearbeidet sitt fra leiligheten på Kjelsås. Det blir mange mailer og telefonsamtaler til de mange han har knyttet kontakt med. Snart reiser han tilbake til Vietnam. Albumet er fullt av historier. Foto: Karl Andreas Kjesltrup

Narve Lønseth har trent politistudenter og Sogn-elever. Han har importert joggesko og forsket på dem. Nå satser han pensjonen på å gjøre en forskjell for fattige mennesker i Vietnam.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2009 kl 08:50

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

KJELSÅS: «Dr. Joggesko» kalte Aftenposten ham i 1988. Da drev Narve Lønseth spesialforretning for løpere og importerte joggesko som frem til da hadde vært nesten ukjente for norske føtter. Han utførte til og med forskningsarbeid på skoene sammen med Halldor Skard på Idrettshøgskolen. 25 år som kroppsøvingslærer på politihøyskolen, fengselsskolen og Sogn, Vahl og Sandaker videregående skoler, har ført til at han liker å holde seg i form, selv om han de siste par årene har føyd seg inn i pensjonistenes rekker.

Nå sitter Narve Lønseth hjemme i leiligheten på Kjelsås med et fotoalbum i fanget. Bak ham står dusinvis av pokaler fra deltakelse i langrenn- og løpekonkurranser. Bevisene på at han vant Holmenkollen skimaraton i 1975 og 76 står også på hylla.

Men det er ikke det som opptar Lønseth i dag. De siste to-tre årene har fokuset hans vært på Vietnam, landet han besøkte for første gang for fem år siden.

Bli kjent med menneskene

Fra hovedstaden Hanoi reiste han gjennom det lange, smale landet med tog og buss, til Ho Chi Minh City, tidligere Saigon. I små landsbyer har han blitt kjent med lokalbefolkningen. Familier som bor under særdeles kummerlige forhold, og som strever med å få endene til å møtes.

– De fleste turister blir ikke kjent med mennesker og kulturen i landene de besøker. Å bo på hoteller og spise på restauranter for turister gir ikke et riktig inntrykk av landet, sier han.

Betaler husleie

Lønseth forteller hvordan han har hjulpet flere familier økonomisk. En familie har fått bygget nytt hus med hans hjelp. Ved sitt forrige besøk ble han kjent med to familier med små barn, som bodde i det vi i Norge ville ha karakterisert som rønner. Vegger av plankehauger, og skittent vann flere centimeter oppover veggene. Noe strøm eller drikkevann fantes ikke.

Lønseth fant leiligheter til familiene og administrer at husleien blir betalt hver månedgjennom en «sekretær» i Vietnam.

– Jeg har kjøpt inn nødvendig utstyr til dagliglivet, som klær sko, sykler og sørget for at barna får skolegang. Alt i alt har jeg vel brukt 50.000 kroner på å hjelpe folk i Vietnam. Det gir meg veldig mye å se gleden i ansiktene til disse menneskene, som ikke har alt det vi i Norge tar for gitt. Her kan jeg kan gå i butikken og handle mat og spise når jeg vil. Det er så mange som ikke har den muligheten, sier Lønset.

Målet hans er at flest mulig skal bli selvhjulpne etter hvert.

På sykkel

Blant sine mange venner i Vietnam går han under navnet «Den syklende misjonær», fordi han alltid sykler. Mange mil kan det bli om dagen for den spreke pensjonisten. Det er mye som må ordnes innkjøp og avtaler.

Siden det første møtet med landet har Lønseth besøkt Vietnam fem ganger, og vært der opptil seks måneder av gangen. Han har nå sitt senter i Nha Trang, en by 50 mil nord for Ho Chi Minh-byen. Det er der de to familiene han nå konsentrer seg om å hjelpe, bor.

Men hvorfor vil en norsk pensjonist bruke tid og penger i et land så langt borte?

– Det å ha lidenskap og brenne for noe er alfa og omega i livet. Hvis ikke tror jeg livet fort blir kjedelig og meningsløst. Jeg har kapasitet og evne til å etablere og engasjere et hjelpearbeid der nede, sier Lønseth.

«Vietnamhjelpen»

Lønseth har vært i kontakt med den norske ambassaden i Vietnam, og med flere av de store norske hjelpeorganisasjonene, men han mener at ingen av dem tilbyr den type hjelp til det området han konsentrer seg om. Derfor har han nå opprettet noe han kaller «Vietnamhjelpen».

– Jeg konsentrer meg nå om min lille «boble» – de familiene jeg har blitt kjent med, og som jeg har økonomisk mulighet til å hjelpe. Dersom flere ble med, kunne Vietnamhjelpen kanskje få større omfang. Hvis det er noen der ute som vil bidra økonomisk, reise med ned til Vietnam, eller bidra på annen måte, må de gjerne ta kontakt med meg på telefon 91 17 15 16, sier Lønseth, og forteller at det første pengebidraget allerede har kommet inn, fra kusinens syklubb på Korsvoll.

– Da ble jeg ordentlig rørt. Hundre prosent av pengene som kommer inn vil komme de fattige i Vietnam til gode. Blir vi flere, kan vi hjelpe flere, avslutter Lønseth.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse