Legger verden for sine føtter: Sender fra Sarajevo

Hilde Øvreness og Sissel Ringstad reiser ned til Sarajevo sammen med ti andre for å produsere reportasjer til Radio Nova-programmet «Skumma Kultur». Foto: Linn Kongsli Lundervold

Kulturgjengen fra Radio Nova ønsker å komme under huden på forestillingene om hvordan Jugoslavia egentlig er.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.02.2009 kl 13:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
MAJORSTUA: Derfor pakker de med seg miksebord, mikrofoner og opptaksutstyr, og setter kursen mot Sarajevo i neste uke.

Her skal de overkomme språkbarrierer og sende programmet «Skumma Kultur» direkte fra bokhandler, gallerier og konsertsteder, og kanskje også en vinterkulturfestival.

Et nytt Europa

– Det bor jo mange jugoslaver i Norge, og med denne reisen ønsker vi å belyse ting som ikke kommer frem til vanlig, sier Sissel Ringstad fra Skumma Kultur.

– Bosnia er nå et land så å si i fred, et nytt Europa. Vi har lyst til å se hva unge mennesker der borte tenker, sier hun.

Ringstad er en av tolv journalister fra studentradioen som reiser nedover for å lage reportasjer om musikk, film, scenekunst og studentmiljø.

I løpet av uken skal de ha fem sendinger på lufta. Den siste reportasjen skal handle om ung identitet. Da håper de å kunne sende direkte fra området Moster, som er delt mellom ulike folkegrupper.

– Dette håper vi skal munne ut i en lengre sending angående hvordan folk ser på fremtiden, forklarer Ringstad, som er særlig nervøs for å lage radio i et land hvor de ikke kjenner språket.

Dogmeradio

For å virkelig få frem stemningen i Bosnia, vil reporterne bruke grep fra såkalt dogmeradio. Dette går ut på de drar ut og tar opp lyden til sendingene blant folk. Støy og avbrytelser inkluderes som fargerike brytningspunkter i sendingene.

– Det umiddelbare ved dette gjør at vi kan formidle ganske mye og skape ulike bilder, sier Sissel.

– Jeg gleder meg veldig til å komme til de ulike stedene. Folk blir veldig ivrige til å fortelle når de er på sitt eget sted, sier hun.

Mange forestillinger

Redaksjonen i studentradioen pleier å reise ut på reportasje en gang i året, og har tidligere vært nominert til radiopriser for reportasjer fra Svalbard. De søkt Medietilsynet om penger til Bosnia-turen, men inntil videre er reisebudsjettet hentet fra egne lommer. Grunnen til at de i år valgte å ta turen til Sarajevo, er først og fremst interesse.

– Sarajevo har jo nylig blitt åpnet, og det er fortsatt mange forestillinger om hvordan Jugoslavia er. Vi håper å komme under huden på noen av disse, sier Ringstad.

«Kunsten overlevde»

Selv om det nå er mer eller mindre fred i Bosnia, i tillegg til at reportasjeteamet ikke har noen intensjoner om å fokusere på krigen på 90-tallet, tror Sissel det blir vanskelig å unngå at intervjuobjektene refererer til den.

– Det er jeg som er ansvarlig for scenekunstreportasjen, og de jeg snakket med ved teateret der nede gjorde for eksempel et stort poeng av at teateret holdt oppe under hele krigen. At kunsten overlevde krigen liksom, sier Ringstad.

Hun fokuserer på at slike reportasjereiser ikke hadde vært mulige å gjennomføre uten at kanalen var i fullt driv resten av året også.

– Men jeg tror dette kan være en ekstra god mulighet for folk til å bli godt kjent med Radio Nova, sier hun.

Skumma Kultur sender fra Sarajevo mandag til fredag kl. 09.00-10.00 i hele uke 10.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse