Ser du hva som er tilbake?

Kiosken på John Colletts plass har blitt til Abels Fuglekiosk i Abels Hage, etter at Trygve Mysen satte den opp for noen uker siden. FOTO: TRYGVE MYSEN

Igjen kan du beskue «Rundekiosken» på John Colletts plass, 42 år etter at den ble revet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.10.2015 kl 22:03

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

ULLEVÅL: Riktignok er det bare en modell som nå står utstilt i Abels Hage, midt i trikkesløyfa.

Og der man for fire tiår siden kunne kjøpe snop, er det i dag bare fuglene som kan finne seg noe godt å knaske på i det lille bygget.

Mannen bak det som nå har fått navnet «Abels Fuglekiosk», heter Trygve Mysen og vokste opp på Ullevål. Han husker godt den trivelige lille bua, som stod midt i dagens Sognsveien.

LES OGSÅ: Dette er historien om bokhandelen ved trikkesløyfa

Reunion-fest for kiosken

– I 2004 var vi en liten gjeng som tenkte at vi ville feire kiosken. Året etter møtte 26 mennesker opp til «Sløyfa Reunion» for å hedre og ære en liten godterikiosk, humrer Mysen på telefon fra Hønefoss.

Han flyttet nemlig fra Hagebyen før kiosken ble revet, men husker godt da han ble ringt opp av en venn i 1973, som fortalte at det ikoniske bygget ikke stod der lenger.

– Det var kummunalt administrativt hærverk! sier Mysen bestemt.

Se bildet større

Det var ofte lang kø foran Ullevål kino, særlig på lørdager og søndager. Motivet er fra 1950-tallet. Foto: Johan Ormestad/Ullevål Hageby gjennom 90-år/Nordre Aker Budstikke arkiv

Ifølge den utflyttede Ullevål-mannen gikk kiosken under navnene «Rundekiosken» og «Magnussenkiosken» og ble oppført i 1924 eller 1925.

– Den fungerte som stasjonsbygning for Ullevål Hageby-trikken, og også som kiosk med godteri, ukeblader, frukt, tobakk også videre, for lokalbefolkningen. Alle eldre hagebyianere minnes dette lille byggverket med glede og vemod da det ble revet i forbindelse med utvidelse av Sognsveien i 1973, sier Mysen, og forteller at bygget også hadde toaletter i kjelleren.

LES OGSÅ: Husker du Ullevål kino? Fra trikkesløyfa og til evigheten!

Ønsket å gjenreise fullskala

Modellen som nå er reist som fuglehus har en artig historie.

– Den ble bygget i 2012 i forbindelse med en bevegelse for å gjenreise bygget som kulturhus og musikkpaviliong. Dessverre fattet BU et vedtak om at det ikke var ønskelig å gjenreise gamle objekter, forteller han.

Dermed havnet modellen, bygget av jobbtiltaksbedriften Menova på Ringerike, i Mysens garasje, hvor den ble stående.

– Så jeg tenkte at nå fikk jeg enten brenne den, eller sette den ut på plassen.

Heldigvis bestemte han seg for å bygge den om, slik at den kunne fungere som fuglehus, og 12. september ble den reist i Abels Hage.

Se bildet større

Ser du godt etter, langs fasaden på Kiwi, ser du hvordan kiosken en gang så ut. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ: Ønsker kulturhus i hele kinobygget

– Mat fuglene!

– Jeg har delt bildet på noen sider på Facebook, og mange skriver at de synes det er hyggelig å se den igjen, og håper at den får stå i fred. Det er jo et rolig område, og så langt har den fått stå, under nabolagets beskyttelse, sier Mysen.

Nå oppfordrer han folk i nabolaget til å fylle på med fuglefrø eller brødsmuler for å sørge for at fuglene får mat – der nabolagets barn i gamledager fikk godis – gjennom viteren.

Kiosken var ti- eller tolvkantet, minnes Mysen – noe man kan se på bildet i ett av Kiwis vinduer. Modellen er imidlertid utført med åtte sidekanter.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse