Serverer bobler, te og musikk i sykehjemmets egen bar

Nå er det ikke bare Theatercafeen og Hotell Continental som serverer Atfernoon Tea. Beboerne på Nordberghjemmet har nylig fått egen bar. Den danner en perfekt ramme rundt denne erkebritiske tradisjonen der det serveres assortert smørbrød, scones, kaker, te, og av og til champagne.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDBERG: – Dette er et nytt tilbud, og beboerne våre synes det er veldig spennende. Baren er ikke som de andre rommene på hjemmet, og det er som å gå inn i en ny verden når en trår over terskelen til Lille Sogn, forteller kultur- og aktivitetsleder Linda Jeppesen.

En av beboere syntes det var som å være i Italia, og mange er takknemlige for at de får være med på noe så spennende, ifølge aktivitetslederen.

– I tillegg til Afternoon Tea, kan vi ha små intime konserter her, bokkafé, pubkveld, cocktail party, og mye mer. Det er ikke alkoholen som står i fokus, men om en har lyst på en øl eller et glass vin, så skal en selvsagt få det, sier hun.

«Altfor hyggelig»

Det er tirsdag og klokken nærmer seg 14.00. Noen beboere dukker opp litt for tidlig til arrangementet, og mener de har ventet lenge nok. De setter seg på de beste plassene og smiler fra øre til øre.

– Å så flotte kaker. Jeg kommer nok ikke tilbake hit mer, sier Kjelborg.

– Hvorfor ikke det, undrer en av de andre gjestene.

– Dette er altfor hyggelig, så nå må jeg gi plassen min til noen andre er forklaringen.

LES OGSÅ: Vårfest på Nordberghjemmet: Se, vi har en ponni heisen!

Twist, twist, twist!

Plutselig dukker naboen til Nordberghjemmet opp. Ole Jørgen Woltmann er pensjonert, og en racer på piano. Han har fått nyss om at beboerne er glad i levende musikk, og vil gjerne spille litt. Stemningen i lokalet øker i takt med de kjente og kjære låtene som Ole Jørgen spiller. Flere beboere finner veien til baren, og det er til slutt fullt.

Se bildet større

Dag og Christine har ikke vært på bar sammen på over 30 år FOTO: NORDBERGHJEMMET

– I dag var det ekstra hyggelig at baren var åpen siden jeg har besøk. Det er nok over 30 år siden min tidligere kollega Christine Bell og jeg var på bar sier den tidligere Freia-direktøren Dag Øivind Dvergsten, og humrer.

Christine nikker samtykkende. Dag gir henne æren av å ha funnet opp navnet på twisten i det de får tilbud om twist. Pianisten får beskjed om å spille Let's twist again, og høre på historien.

– Etter at vi hadde funnet ut at vi skulle pakke inn én og én sjokolade, og legge de i en pose, foreslo Christine at vi skulle kalle den Twist. Hun er engelsk, og mente at du bare gjør en «twist», så åpner du pakningen. «You just twist it,» sa hun, og slik ble navnet til, forteller Dag.

De andre gjestene er tydelig imponert, og alle skåler.

– For ung for meg

Tiden går fort når en er på Afternoon Tea. Pianisten takker for seg, og elevene fra helse- og oppvekstfag på Nydalen vgs., som er i praksis på Nordberghjemmet, hjelper til med å rydde.

Felix på 17 tar noen låter på gitar, og noen beboere blir igjen og nyter musikken.

– Han forsvant han pianisten, sier en av gjestene. Nå har han nok slitt nok. Du er veldig flink til å spille du og, men du er litt ung for meg. Jeg er jo over 90, sier Liv med et stort smil.

LES OGSÅ: Dette sykehjemmet gikk helt til topps i brukerundersøkelsen

Lille Sogn

Baren, som blir kalt Lille Sogn bar, er det nye tilskuddet til sykehjemmet. Navnet kommer av at deler av Nordberg lå på grunnen til het Lille Sogn gård, før 1810.

Noen av beboere savnet å kunne gå på bar eller kafé, og da et rom ble ledig, satte kultur- og aktivitetslederen og frivillige i gang med arbeidet. Etter mange runder på finn.no, og innsamling av penger fra frivillige organisasjoner, samt egeninnsats, ble baren til slutt en realitet.

Resultatet er et lite og intimt lokale på rundt 45 kvadratmeter. Innredningen er i gammel stil, med innslag av antikviteter og rariteter som gammel telefon, radio, globuser, og lamper.

– Dette skal være et hyggelig samlingssted for beboere, samt beboere og besøkende. Her kan de sitte i hjemmekoselige omgivelser, og spise smørbrød, kaker, ta seg en kopp te, eller et glass vin om de vil. Baren er utstyrt med spill, bøker, aviser, kopper, piano, og gitar. Alt som skal til for en vellykket sosial hyggestund, forteller Jeppesen.

Konseptet passer også godt til Sykehjemsetatens nye satsningsprosjekt Bedre hverdagsliv. Sykehjem i fremtiden skal bli mer lik hverdagen beboerne hadde før de kom på sykehjem. Omgivelsene skal være mindre institusjonspregede, og det skal være fokus på blant annet sosial kontakt, og beboernes preferanser. Livet skal være så normalt som mulig, og livets gleder som kulturelle aktiviteter, mat og drikke skal bli tatt på alvor.

LES OGSÅ: Hanne Kristin Rohde åpnet nye bokkafé i seniorhuset på Tåsen

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse