Skjerven, reven og jentene

Ivar Bakke roper ut instruksjoner til hestejentene - fra vogna. I bakgrunnen Skjerven Gård.

Litt på vei inn i Maridalen ligger vakre Skjerven Gård. Mye skjer på gården, og ifølge hestefrelste jenter er stedet et paradis på jorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.09.2006 kl 15:59

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Tåsenjenta Mina Ryssdal (11) - her på Adel - har ridd i halvannet år, og synes det er "så" morol. I bakgrunnen Tuva Skei Tønset (12) - også fra Tåsen.

Se bildet større

Fra venstre: Kristine B. Eikenæs (11) fra Vinderen - på Blesen, Tine Søbstad (14) fra Grefsen - på Blesa, Tuva Skei Tønset (12) fra Tåsen - på Pojken, Johanne Bjerke (11) fra Holmen - på Junto og Mina Ryssdal (11) fra Tåsen - på Adel.

Se bildet større

Vakre Skjerven Gård i Maridalen er mange hesteentusiasters paradis.

Se bildet større

Ivar Bakke roper ut instruksjoner til hestejentene - fra vogna. I bakgrunnen Skjerven Gård.

Maridalen: Hva skjer egentlig på Skjerven Gård - i tillegg til gress og korndyrking? På gårdstunet er det masse jenter og like mange hester. Nå er det like før ut på tur - jentene er allerede oppe på hesteryggen. For det er nemlig mest jenter som rir, men det skjer jo at en og annen gutt dropper innom Skjerven. Men på Maridalsgården er det ikek bare hester, men også mange andre dyr. Blant annet sauer, kaniner, katter, hunder, høner og ikke minst Mikkel! Vi rekker knapt å gå ut av bilen, og i hvert fall ikke å skru på kameraet før det er full rulle på tunet. En halvvoksen reveunge har tatt opp jakten på en av bondens høner. Høna er naturlig nok livredd, og reven er bare noen få strakser unna en hønsefrikasse. Sjefen sjøl, bonden Ivar Bakke, kommer høna til unnsetning og jager jegeren ut av gården. Høna overlever, men har blitt en del fjær fattigere.

- Er dette daglig "kost" Ivar Bakke?

– Nei – det er det ikke. Men det er ikke første gang Mikkel snuser innom tunet, forteller Ivar.

Bondegård med ridning

Bakke selv bodd på Skjerven gård hele livet. Tre generasjoner bor i dag på Skjerven, som er en "familiebedrift". Oslo kommune eier eiendommen, og nå er det sønnen til Ivar – Jon Ivar – som har overtatt som forpakter, sammen med kona Tori. Men det er Ivar som er ridesjefen. Og det er ikke få hestefrelste som har lært å ri og kjøre hest av han. Men noen "rideskole" driver Ivar ikke.

– Vi kaller det en allbruksgård med hovedvekt på hest - ridning og kjøring. Blant annet har vi ikke ridehus – alt skjer utendørs, forteller ridesjefen.

Så er det avmarsj. Jentene på hestene. Ivar og journalisten i "vogna". Skal vi få til et intervju med denne mannen er det bare å gå om bord. Ingen tvil om at dette i hvert fall er en annerledes rideskole - eller bondegård med ridning. Instruktør Ivar kjører først – med hest og vogn (!). Hestejentene kommer på rad og rekke etter, bortover asfalten mot Låkeberget. Maridalsveien blir brukt av mange, bilister, syklister, joggere, gåere, rideentusiaster og andre. Det blir noen ganger trangt om plassen.

– Fint at det kommer en sykkel og gangtrasé snart. Jeg synes mange av syklistene tråkker med livet som innsats. Et under at det har gått så bra som det har gjort hittil. Maridalen er et landskapsvernområdet. Jeg håper at kommunen prioriterer de grusveiene som allerede er i området, ved planlegging av den nye traseen, sier Ivar.

Fullt og ventelister

Og så er det inn på skogsveien fra Låkeberget mot Hammern.

– Jenter – vi traver, roper Ivar.

Journalisten sitter bakerst i "vogna" og tenker dette helt klart også er en annerledes intervjusituasjon. Ikke lett å holde pennen rett og ta skarpe bilder der vi humper av gårde innover Maridalen. Men moro er det. Og det er det mange hestefrelste som også synes.

– Jeg tror vi har rundt 100 stykker i uka som rir her – det er med alt. I tillegg til det ordinære ridetilbudet, arrangerer vi også faste ridetimer for psykiske og fysiske funksjonshemmete. Ungdom som trenger et alternativ til vanlig skoleundervisning, rir også her. Gjennom et samarbeid med Vestre Aker skole. Vi har også en rideavtale med Autismeforeningen. Det gir så mye tilbake å jobbe med barn og ungdom - med forskjellig bakgrunn, sier Ivar.

Men nå er det igjen fullt for sesongen.

– Jeg skulle ønske vi kunne ta imot alle som vil hit. Listene er fulle, og ventelistene lange, forteller han.

Innemellom ringer noen og ønsker min CV (Curriculum Vitae) oversendt! Jeg er min egen CV jeg og det har gått bra så langt, ler Ivar.

Kommunen må på banen

Skjerven Gård har røtter helt tilbake til jernalderen. Navnet kommer fra "Skerfin" og betyr naken Fjellgrund. Peder Anker kjøpte gården i 1797, da han bygde jernverket på Hammeren. Han delte gården i to bruk, ett i søndre og ett nordre. I 1923 kjøpte kommunen Skjervenbrukene, og samlet alt under en gård i 1933. Kommunen eier også flesteparten av de andre gårdene i Maridalen.

Familien Bakke har forpaktet gården siden 1931. Ivar mener kommunen generelt kunne utnyttet Maridalsgårdene bedre. Han kunne godt tenke seg å utvide.

– Ingen tvil om at behovet er enormt - det merker vi. Ridelistene er jo fulle for hver sesong. Gjennom mange år har jeg flere ganger luftet ideen med etater og politikere om et større engasjement om å få til en mer funksjonell "allbruksgård". Men ingen vil høre på det øret. "Drikkevannet" blir ofte brukt som unnskyldning for ikke å etablere noe som helst i Maridalen. For noe tøv – det er hva jeg kaller en gammeldags argumentering. Klart det finnes løsninger på drikkevannsproblematikken, sier Ivar.

Så er det igjen trav. Mina Ryssdal (11) rir rett bak vogna rir på Adel. Hun har stilen inne. Reiser seg opp og ned på riktig timing.

– Jeg har ridd en god stund - rundt halvannet år. Det er så moro å ri. Og så har vi det så hyggelig på Skjerven Gård, sier den unge ryttersken fra Tåsen.

Ingen grinete hester

Vi snur og drar hjemover. Men jentene vil så gjerne galoppere. Vi stopper på Låkeberget. Ivar med vogna og meg stopper i midten, mens jentene galopperer rundt Ivar og vogna.

– Hold faste tøyler. Driv hestene frem. Hælene ned. Vis hvem som er sjefen, roper Ivar.

– Ved å ri mye ute i naturen blir alt selvfølgelig mer naturlig. Hestene liker det. Det merker vi. Jeg tør påstå at vi ikke har en eneste grinete hest på Skjerven gård, forteller ridesjefen.

Mye som skjerDet har visst alltid vært hester på Skjerven. I dag teller Skjervenstallen åtte hester - blant annet kaldblods, dølahester og fjordinger. Gården har lange tradisjoner å ta vare på. Foruten vanlige ridetimer kan man lære å bake lefser og flatbrød på gården. Brudepar kan leie hest og vogn, barna kan feire bursdag der, og i desember blir det arrangert julemarked på gården. Vi vet i hvert fall hvor vi skal på julebesøk.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse