ANNONSE
Annonse

Slik koker du egget riktig

Nina Røbekk, daglig leder i restauranten Sunny Side, guider deg til det perfekte egget til påskefrokosten. Foto: SUNNY SIDE

Visste du at det er forskjell på om egget kommer rett fra kjøleskapet, eller om det er romtemperert, og at vannet koker på lavere temperatur når du er på fjellet? Følg disse enkle rådene for å få perfekte kokte egg til påskefrokosten!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.03.2018 kl 11:05

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

PÅSKE: Egget er en selvfølgelig del av frokostbordet i påsken, og det å koke egg er ikke akkurat rakettforskning. Men det er enkelte ting du bør tenke på for å få egget helt perfekt.

23 millioner «påskeegg»

I løpet av ett år spiser hver nordmann over 200 egg, og i påsken nesten dobler vi forbruket. Da spiser vi ca. 23 million egg i løpet av de fem påskedagene, ifølge Matprat.

– Nordmenn elsker egg, som har den store fordelen av at det både er velsmakende og næringsrikt på en gang, sier Nina Røbekk, daglig leder i den egg-baserte restauranten Sunny Side i Oslo sentrum.

– Egg inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger unntatt vitamin C, så kombiner eggene med et glass appelsinjuice for å være godt rigget for en dag i skiløypene, er Røbekks tips.

For å få ønsket resultat til påskefrokosten er det noen hensyn du må ta ved koking av egg.

Ta høyde for disse faktorene

Når du skal koke egg er det alltid en fordel å bruke romtempererte egg. For det første sprekker de ikke så lett under koking, og for det andre er det enklere å skrelle dem etter at de er kokt. Særlig store egg har ekstra tynt skall, og dermed viktig å koke romtemperert.

– Egg holder seg fint i romtemperatur, så du kan sette ut eggene på kjøkkenbenken i forkant av påskefrokostene, forklarer Røbekk.

Mens kjøleskapskalde egg skal legges i kaldt vann ved koking, så skal romtempererte egg først legges i vannet når det koker. Etter at egget har kokt den tilmålte tiden, så må det skylles i kaldt vann for å forhindre at kokingen fortsetter.

Så lenge bør egget koke

Koketiden til egget varierer ut fra størrelsen, fra små til store egg:

  • Bløtkokte egg: 4-6 minutter
  • Smilende egg: 6-8 minutter
  • Hardkokte egg: 8-10 minutter

Husk dette hvis du er på fjellet

Er du i påskefjellet må du ta hensyn til at vann koker ved lavere temperatur enn 100 grader celsius i høyden.

– Er man over 1000 meter høyde så bør man derfor legge til 1 min på den anbefalte koketiden, avslutter Røbekk.

LES OGSÅ:

Trenger snarveien eller stien din oppgradering? Si fra til Ingeborg!

– Debatten gikk så varm, at det ble foreslått å smøre løypene i stedet

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse