Smaksfest for ganen

Knut Oltveit har flere tiår bak seg som baker i Ullevål hageby. I dag er han pensjonist.

Jan Erik Vold har skrevet liflig om loffestoffets herligheter. Hva ville han ikke ha skrevet om han vokste opp ved bakeren i Ullevål Hageby?

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Plaza på Damplassen, elsket langt utenfor hagebyens grenser. I 1929 åpnet bakeriet. Foto: Grace Brynn

UllULLEVÅL HAGEBY: Herlighetene startet i 1929. Da startet Berta og Sofus Knudsen Plaza Conditori på Damplassen. Her fikk man de deiligste lekkerbiskener av noen småkaker for bare fem øre stykket! Klart at tennene løp i vann bare man tenkte på bakeriet.

Berta var landets første kvinnelige baker- og konditormester! Og ryktet spredte seg over hele byen som bakerovnsild i tørt gress: Hun laget verdens aller beste brød!

– Pip, sa småfuglene i strøket.

– Kan vi få litt smuler?

Og det var klart. Ingen kunder er for små! Litt godsaker utenfor trappen var tingen. Noe så godt! Det var snadder for sultne nebb. Til gjengjeld sang disse minste bakerikundene veldig fint etterpå.

Etter Berta og Sofus overtok datteren Randi administreringen, mens broren Odd fortsatte bakingen. Søsteren Marit tok seg av utsalget de hadde fått seg i Karl Johans gate.

Fikk prinsessen...

I 1951 kom Knut Oltveit til Damplassen som bakersvenn. Det oppsto musikk søtere enn sukker, og i 1958 fridde han til Marit og fikk ja. Da svoger Odd gikk bort i 1970, overtok Knut hele kakekongeriket. Han fortalte selv at legene ved alle byens sykehus var spesielt hekta på helkornbrødet han laget. De kom fra Rikshospitalet, Diakonhjemmet, Ullevål... Alle ville ha oppskriften, og han ramset gjerne opp blamdingen av ulike typer mel.

Men den helt store hemmeligheten, den som skapte den spesielle smaken, røpet han så klart ikke.

Han brukte ikke moderne ovn med jernplater, men en gammel treetasjers steinovn. Det gir en helt annen smak. Man måtte også behandle deigen på en bestemt måte, som bare han kunne. Resultatet ble uforlignelig!

Alle idrettsfolkene ville også ha helkornbrødet. Det var noe annet enn anabole steroider! Brødet ga superenergi, og de hamstret i mengder foran store mesterskap både i Norge og utlandet. Det var supert til treningsleire også.

Kakegourmetene hadde gode tider. Napoleonskake med ekte krem, laget fra bunnen av! Ikke snakk om krempulver og hurtigbaking. Folk blir fremdeles fjerne i blikket når de snakker om waleskringlene og de lekre bløtkaker med marsipanlokk. Poeten Jan Erik Rekdal satt støtt på Plaza og kom i herlig kakerus. Han skrev en spesiell hyllest til Knut Oltveits walessnitter i en av diktsamlingene sine!

Mesterlige designbløtkaker

Knut og Marits datter Randi Beate har også svennebrev i konditori, og gjorde alle bløtkaker til de rene kunstverk. Under Lillehammer-OL ble det feiret med bløtkake i TV-studio hver gang Norge tok medalje. Det ble mange bløtkaker med gull-, sølv- og bronsestøv, nydelig dekorert av henne.

Da Ullevål skole hadde 70-årsjubileum i 1996, laget hun en kake som var så flott at ingen ville skjære i den!

I 1998 ble familiebedriften solgt til Nordstrand bakeri. De moderniserte inventaret, og hengte opp et nedhengt tak med stein i grønn plast, lysarmaturer i nygammel stil og limte på litt listverk her og der. Håret på hagebybeborne reiste seg: Hva var det de fant på med det kjære gamle bakeriet deres? Flere arkitekter i området etterlyste sakkyndig hjelp. Atmosfæren ble jo ødelagt!

Køene er tilbake

I 2001 kom en ny eier, Åpent Bakeri. Designen ble gjort om, nå er køene på plass igjen. Folk vil ha duftende scones, landbrød, olivenbrød og hva det nå skal være – som er bakt i den gamle steinovnen. De lager sin egen gjærkultur og har ikke hastverk.

Konditorkunstverkene er borte, men det er fullt av kaffe latte-kunder. De nye eierne vil gjerne fortsette i den tidligere bakerfamiliens ånd, på sin måte. Her er stedet for dansk landbrød og italiensk bakverk, enda bakerne er fra Hardanger og Lyon.

Designeren som er brukt, erfra Nottingham, og har sans for tradisjoner. Praten over kaffekoppene går ivrig, og nærmer seg i blant lydnivået i en barnehage. Kundene trives, med andre ord. Åpent Bakeri på Damplassen dufter både av nybakt brød og suksess.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse