Smart med mattekort

Lillebror Bendik S. Søvegjarto og Skage Hansen viser frem det siste kortspillet i rekken, getSmartKids, til Solveig Vedal i Rune's Mini Varehus (Kjelsås). - Kortstokkene går unna de. Flott at spillene for de minste også er på plass, sier Vedal. foto: Kristin Tufte Haga

Mattelærer Skage Hansen ved Engebråten Ungdomsskole, laget matte-kortspill til elevene. Nå er også kort- stokkene til de laveste klasse- trinnene ferdige.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.11.2007 kl 09:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Kjelsås: Historien om mattekortene og lærer Skage Hansen ved Engebråten Ungdomsskole (Kjelsås) startet for halvannet år siden. I forbindelse med den nye reformen "Kunnskapsløftet" ønsket Engebråten-lærerne tenke nytt og utradisjonelt på eget fag. Skage - som selv er fra Kjelsås - lagde flere forskjellige mattespill, også sammen med elevene. Og etterhvert tok "mattekortene" form. Med god hjelp fra lillebror Bendik S. Søvegjarto (16) som har designet kortene og laget getSmarts hjemmeside.

Brøk, prosent osv.

De ulike kortstokkene behandler temaer som sammenhengen mellom brøk, prosent, desimaltall, promille, negative tall, funksjoner, algebra og regning med sedler og mynter. Og man kan spille mange av de kjente kortspillene som vri-åtter, krig o.l.

- Nå er også kortstokken for de laveste skoletrinnene ferdig, getSmart Kids, som omhandler regning med sedler og mynter. Den er også støttet av Teknisk Museum, forteller Skage og legger til at et par av de andre korstokkene har støtte fra NITO, Høgskolen i Buskerud og Abelprisen.

Dekker deler av mattepensum

En kortstokk koster rundt 175 kroner.

- Salget i til skoler i Oslo har ikke tatt av ennå. Men ellers i landet, er det mange skoler som har kjøpt inn kortstokkene. Foruten skolene, går salget bra til vitensentrene rundt om i landet, sier Skage, som fortsatt er mattelærer ved Engebråten Ungdomsskole.

- Men jeg håper at kortene etterhvert blir mer eller mindre obligatoriske i den norske grunnskolen, og også gjerne i den videregående skolen. Kortene dekker store deler av den norske skoles mattepensum, og fokus er på elevenes basisferdigheter, sier Skage.

Mer lek

- Mattekortene er en mye mer lekende måte å tilegne seg kunnskap på, og bruken gir resultater. Engebråten-elevene har brukt kortene mye, og det er flere eksempler på elever fra Engebråten som har gjort det skarpt i matte. Blant annet ved å ta matteeksamen for videregående, mens de fortsatt er ungdomsskoleelever, sier en stolt lærer, som slett ikke har tenkt til å slutte å lage mattekort ennå.

- Mulig det kommer tre til fire nye kortstokker til neste år også, som alle behandler temaet måling.

Og kanskje det blir noe mer etterhvert for de minste, sier Skage.

Og lurer du mer på mattekortene, kan du stikke innom Rune's Mini Varehus førstkommende lørdag, mellom klokken 13 og 15 for en "kortprat" med Skage og lillebror Bendik.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse