FN-dagen på Nordre Åsen: Solidaritet og barnekunst

Lise Kløverød, Ellen Sandøe fra UNICEF og Mette Garmager, kommunikasjonsansvarlig i Kanvas, sammen med femåringene Kajsa, Kristian og Victor. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Barna i Nordre Åsen Kanvas-barnehage brukte FN-dagen på å selge selvlaget kunst til inntekt for bøker til barna på Madagaskar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.10.2008 kl 16:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Lisa, Mina og Oliver er stolte kunstnere på Nordre Åsen.

NORDRE ÅSEN: Nordre Åsen Kanvas-barnehage flyttet sin årlige "høstutstilling" frem en måned for at den skulle falle på selveste FN-dagen, torsdag 24. oktober. Veggene i barnehagen er fylt av fargerik kunst – selvportretter, håndavtrykk, ballongtrykk, bilder laget av pasta, og til og med en tegning av prinsesse Märtha Louise med blått hår.

– I fjor ga vi penger til Frelsesarmeens julegryte, i år samarbeider vi med UNICEF, forklarer daglig leder i barnehagen, Lise Kløverød.

Pengene, som foreldrene donerer for barnas kunst, går nemlig til UNICEF-prosjektet "Sammen for barnebøker", på Madagaskar.

UNICEF-venn prinsesse Märtha Louise engasjerer seg sterkt for at barn skal bli lest for, og besøkte Madagaskar i mai, sammen med representanter fra stiftelsen Kanvas.

– Bøker er noe barna er opptatt av, og de syns det er rart at noen barn i verden kanskje ikke vet hva en bok er, eller at de voksne ikke kan lese for dem, sier Ellen Sandøe fra UNICEF.

I et slikt prosjekt syns hun det derfor var en selvfølge for FN-organisasjonen å samarbeide med Kanvas; noen som kan så mye om barn, og hvordan barn lærer.

Kløverød forteller at barna på Nordre Åsen syns det er gøy å vite at kunsten de lager går til å hjelpe andre barn. Gjennom bilder og eventyr fra Madagaskar, har de også fått lære litt om hvordan det er å vokse opp på den andre siden av kloden.

– Det er fint å se hvor engasjert personalet og barna er i dette. Barn i Norge begynner å lære om solidaritet allerede i barnehagen, sier Sandøe.

Hun ramser opp det norske engasjementet for FN-dagen, som markeres i barnehager og på skoler over hele landet, Operasjon Dagsverk som ungdomsskole- og videregåendeelever deltar på i disse dager, og den nylig gjennomførte TV-aksjonen.

– Det er en solidaritetstradisjon i Norge som er viktig å ta vare på, og som ikke er selvsagt, sier hun.

På veggen henger en tegning av "Hanen og villkatten", et eventyr som er like kjent for barn på Madagaskar, som det "De tre Bukkene Bruse" er for norske barn. I rommet ved siden av peker Mina (5) på en fin, fargerik tegning.

– Det er huset til Misaela fra eventyret, sier Mina.

Til sammen 5000 kroner kom inn fra kunstutstillingen, det blir over 100 barnebøker til Madagaskar. Men alle barnehagene i hele landet har også blitt invitert med på prosjektet, så til sammen kan stabelen med bøker på "gassisk" bli riktig så stor!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse