Søndag skal Pål blåse julenissen

Søndag skal Pål blåse julenissen

Pål Roland Janssen, glassblåseren på Frysja kunstsenter. FOTO: PRIVAT

I 1160 graders varme. – I år skal den bli søtere og blidere enn noensinne, det tror jeg vi trenger, sier glassblåseren.

KJELSÅS: Pål Roland Janssen kom til Glasshytta på Frysja i 2015, hvor han deler atelier med Karen Klim. Pål har spesialisert seg innen varmskulptur i glass. Han er selvlært i faget, og har utviklet en visuell profil i det norske kunstglassfeltet.

Han har holdt en rekke utstillinger, sist i Holmsbustuene med sitt prosjekt Verdsatt.

Søndag 4. desember inviterer han leserne til å ta del i skulpturprosessen: Julenissen anno 2016 blir til.

FIKK DU MED DEG DETTE? Her er årets ildsjeler i Nordre Aker – Nå skal de lage enda mer moro!

Lager nissen

– I år skal den bli søtere og blidere enn noensinne, det tror jeg vi trenger. Jeg vil lage en norsk nisse, kanskje med nikkers og lusekofte, en nisse som bærer godt bud inn i jula, sier Pål.

Han fortsetter:

– Nissen skal invitere inn i varmen fra smelteovnen. Jeg regner med å være igang med nissen fra klokken 13.00 og kommer kanskje til å bruke drøye tre timer på han.

Samme helg holder Frysja kunstnersenter sitt tradisjonelle julemarked. Nesten 30 kunstnere åpner dørene 3. og 4. desember.

– Vi har også en tradisjon hvor vi merker noen få objekter som ikke skal koste noe, frister Pål og Karen.

LES OGSÅ: Inviterer 100 gjester fra Fattighuset til middag på julaften.



Nordre Aker Budstikke har i det siste presentert flere av kunstnerne i de gamle Mustad fabrikkbygningene ved Akerselva, nedenfor Teknisk Museum.

Her kan du lese mer om Johan Knoff , Anne Helene Brynildsrud, Kari Grasmo, Nanna Melland og Ellen Jacobsen.

Hva er glass?

I glasshytta er det støy fra ovnene, varme og et flere tusen år gammelt håndverk. Men hva er glass?

– Glass er sand, soda og pottaske som smeltes sammen ved 1300°C. For at glassmassen skal

være uten luftbobler og andre urenheter, tar smelteprosessen drøye tolv timer. Deretter

må glasset holdes flytende, dag og natt. Når glasset er smeltet og har fått riktig konsistens, kan jeg sette i gang med arbeidet.

Pål fortsetter:

– I varm tilstand er glass svært elastisk, og kan blant annet senkes i vann uten å sprekke. Glassblåsing krever timing, for å hele tiden å ha en glassmasse som er elastisk nok til å formes. Er det for varmt, mister glasset formen sin. Blir glasset for kaldt, kan det sprekke.

Avkjøling

Når glasset er ferdig formet, er det fremdeles svært varmt. For å unngå at det sprekker,

kjøles glasset sakte ned i en avspenningsovn. Hvor lang tid avkjølingen tar, avhenger av

hvor tykt gods det er i glasset. Bruksgjenstander som vinglass eller vannkarafler, tar cirka tolv timer å avspenne.

– Julenissen må få noen ekstra timer. Til tross for en slik nøye behandling, hender det at jeg åpner avspenneren om morgenen, og finner glass som har knust. Da kan avspenningen for eksempel ha gått for fort eller jeg kan ha brukt farger som har ulik viskositet og derfor lager spenninger i forhold til hverandre, sier Pål, og legger til:

– Jeg lever dermed etter en god regel: Det er lov å glede seg over arbeidet og prosessen, men først når objektet er ute av ovnen kan det feires!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!