Soran (18) spiller for «hele» Europa på BBC

SAKSOFONIST: 18 år gamle Soran Lind fra Nordre Aker er en stigende stjerne på den klassiske musikkhimmelen, og blir fredag å høre på BBC. FOTO: PRIVAT

Den 18 år gamle saksofonisten Soran Lind fra Nordre Aker når ut til et kjempepublikum på fredag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.04.2015 kl 23:24

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

ØVRE SOGN: Fredag 17. april klokken 14.30 blir nemlig et opptak fra Risør kammermusikkfestival i fjor spilt av på BBC Radio 3.

Programmet tar for seg Det Norske Kammerorkester, som 18 år gamle Soran Lind fra Øvre Sogn i Nordre Aker, spilte med i Risør i fjor. Soran spiller «Lars-Erik Larsons saxophonekonsert op 14.», en 20 minutter lang saksofonkonsert.

Programmet kan høres her fra fredag kl. 14.00.

– Noe av det kuleste man kan spille på

BBC Radio 3 er, i følge Wikipedia, verdensledende som formilder av ny klassisk musikk og opera.

– BBC Radio 3 er noe av det kuleste man kan spille på, og de når ut til flere millioner lyttere i hele Europa. Det er utrolig stort, sier Soran.

– Innen klassisk musikk er saksofon fortsatt litt eksotisk, forklarer han, og forteller videre at det ikke er hverdagskost at saksofonister slipper til alene på den klassiske scenen.

LES OGSÅ: Ullevål-gutt (13) til topps i tysk musikkonkurranse i Paris

Uoppnåelig drøm ble virkelighet

For Soran var det et foreløpig karrierehøydepunkt å bli invitert til å være solist med Det Norske Kammerorkester.

– Det var noe jeg ikke engang hadde turt å drømme om. Jeg så egentlig på det som helt uoppnåelig, sier han.

Soran Lind var finalist i Virtous på NRK i februar i fjor. Det var etter dette han fikk spillejobben på Risør Kammermusikkfestival i 2014.

LES OGSÅ: Northug reiste seg med musikalsk hjelp fra 17-åring fra Grefsen

– Det var egentlig verdens mestselgende klassiske saksofonist, John-Edward Kelly, som skulle spille med Det Norske Kammerorkester, men så ble han akutt syk. Da de ringte meg og spurte om jeg ville steppe inn og spille hans signaturkonsert, sa jeg selvfølgelig ja, sier Soran.

Han framførte konserten i en fullsatt Risør kirke.

– Det var topp stemning, kan du si, smiler Soran.

Det er dette opptaket som nå skal spiller på BBC. Og selv om konserten er spilt og Soran vet at det gikk riktig så bra, vil han nok være litt spent på å høre seg selv.

– De må nok unnskylde meg noen minutter på skolen når det sendes i morgen. Det er alltid litt rart å høre seg selv, for det er alltid litt annerledes å høre et opptak enn å spille selv, sier Soran.

LES OGSÅ: Nordre Aker-ballerinaer med suksess

Håndplukket av Arve Tellefsen

18-åringen har en travel vår, med konserter i Oslo, Amsterdam og Wien, ved siden av skolegang på musikklinja på Foss vgs., og Unge musikere-programmet på Norges Musikkhøyskole, hvor han deltar på femte året.

Og i sommer skal Soran tilbake til Risør, i forbindelse med et nytt konsept under Risør kammermusikkfestival, kalt Risørung. Flere av konsertene under festivalen, som går fra 25. til 28. juni, er viet de unge talentene.

Og i fjor, etter opptredenen på NRKs Virtuos, fikk Soran et brev fra selveste Arve Tellefsen, som ville ha med seg den unge saksofonisten på Oslo Kammermusikkfestival i august.

– Jeg fikk litt sjokk da jeg så det, og trodde først det bare var tull, sier Soran. Men det var det ikke. Tellefsen ville ha med seg en saksofonist, og Soran fikk akkompagnere fiolin-eneren under kammermusikkfestivalen 2014.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse