Soran går i fotsporene til Tine Thing Helseth og Truls Mørk

Soran Lind har markert seg som saksofonist i mange år. FOTO: BRAGE BLIX

Over 500 unge talenter har fått være solist med Bergen Filharmoniske Orkester siden den første De Unges Konsert i 1938. Nå får Nordre Aker-saksofonist Soran Lind (20) sjansen. Se konserten direkte på nett!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.03.2017 kl 09:26

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Fakta Kavlis publikumspris

Slik stemmer du på Kavlis publikumspris under De Unges Konsert

Sende SMS til nummer 2077. Skriv BFO og nummeret til solisten du vil stemme på, for eksempel BFO 1, og send til 2077. Du kan bare stemme én gang. Prisen er den samme som du ellers betaler for en tekstmelding.

  • Soran Lind, saksofon: BFO 1 til 2077 (fra utlandet: +47 41 71 61 00)
  • Philip Zuckerman, fiolin: BFO 2 til 2077 (fra utlandet: +47 41 71 61 00)
  • Sara Esturillo, harpe: BFO 3 til 2077 (fra utlandet: +47 41 71 61 00)
  • Karin Osbeck, mezzosopran: BFO 4 til 2077 (fra utlandet: +47 41 71 61 00)
  • John Nalan, klaver: BFO 5 til 2077 (fra utlandet: +47 41 71 61 00)

BERGEN/ØVRE SOGN: De Unges Konsert har vært en talentfabrikk uten like.

For store kunstnere som Henning Kraggerud, Einar Steen-Nøkleberg, Håvard Gimse, Tine Thing Helseth, Truls Mørk, Vilde Frang og Lise Davidsen har konserten vært et viktig trinn i karrieren, skriver Bergen Filharmoniske Orkester på sine nettsider.

Kapellmester Harald Heide tok initiativet til konserten som i begynnelsen kun hadde lokale solister. I 1959 fikk den sitt nasjonale gjennombrudd, og de fem siste årene har konserten også vært åpen for deltakere som studerer i Danmark og Sverige, ifølge filharmonien.no.

Solistene er valgt ut etter prøvespill, og mottar et stipend på 75.000 kroner hver fra Kavlifondet for sin innsats.

Soran Lind (20) fra Øvre Sogn i Nordre Aker, har markert seg som en dyktig saksofonist i mange år. Onsdag 15. mars står han på scenen i Grieghallen, sammen med fire andre solister.

Drømmestipend som 14-åring

Lind ble tatt ut til å spille på De Unges Konsert allerede for to år siden, men måtte takke nei da hadde et prøvespill i Amsterdam samme dag.

Heldigvis har det unge talentet fått en ny sjanse. I tillegg konkurrerer han, sammen med de fire andre musikerne som er plukket ut, om en publikumspris på 25.000 kroner. (Se faktaboksen for hvordan du kan stemme).

Som 14-åring mottok Soran Lind Drømmestipendet fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Også det en pris tidligere mottatt av kjente navn som Tine Thing Helseth og Didrik Solli Tangen.

– Han har et helt eget uttrykk. Han er liksom så fri når han spiller. Bruker musikken på sin måte. Du ser at han er bestevenn, ja nesten kjæreste, med saksofonen. Når han spiller er instrumentet en del av han, sa juryleder Mari Maurstad den gangen.

Spilt på BBC

I 2015 fikk Lind spilletid på BBC radio, i et opptak fra Risør Kammermusikkfestival året før.

– Innen klassisk musikk er saksofon fortsatt litt eksotisk, sa den da 18-årige musikeren fra Nordre Aker, som videre kunne fortelle at det ikke er hverdagskost at saksofonister slipper til alene på den klassiske scenen.

Se konserten direkte på nett

De Unges Konsert i Grieghallen overføres direkte på nett, og kan sees her (ekstern lenke) fra klokken 19.25 onsdag 15. mars.

I tillegg til Soran Lind, er årets solister Philip Zuckerman, fiolin, Sara Esturillo, harpe, Karin Osbeck, mezzosopran og John Nalan, klaver.

Peter Szilvay er dirigent for Bergen Filharmoniske Orkester, og Rune Hannisdal er kveldens konferansier.

LES OGSÅ: Spellemannprisvinner fra Korsvoll

Imponerende meritter

Se bildet større

Oslo-gutten Soran har etterhvert fått hele verden som sitt publikum. FOTO: PRIVAT

Soran Lind begynte å spille saksofon allerede i åtteårsalderen. Slik presenterer Bergen Filharmoniske Orkester den nå 20 år gamle musikeren:

«Allerede 13 år gammel ble han tatt opp i Norges Musikkhøgskoles talentutviklingsprogram, og to år senere ble han tatt opp på eliteprogrammet Unge Musikere. Nå går han andre året på utøvende bachelor ved Norges musikkhøgskole.

Fra 2010-2014 var Soran elev ved Arosa Music Academy i Sveits. Han har gjennom flere år hatt mesterklasser med professor Lars Mlekusch ved Konservatorium Wien og en rekke andre internasjonale saksofonister.

Soran har opptrådt på Oslo kammermusikkfestival, Risør Kammermusikkfest og Oslo Operafestival. Han har vært solist med Det Norske Kammerorkester og Kringkastingsorkesteret, i tillegg til flere amatørorkestere.

I 2014 var han finalist i NRKs solistkonkurranse Virtuos. Flere av Sorans konserter har blitt overført på radio, nasjonalt og internasjonalt. I 2011 mottok Soran drømmestipendet fra Norsk Kulturskoleråd, og i 2013 vant han Rotarys solistkonkurranse. Soran har to førstepriser fra finalen i Ungdommens musikkmesterskap (2011 og 2013), og Oslo og Akershusmesterskapet for solister (2011 og 2012).»

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse