Spennende kjemi på Teknisk museum

Helgens program på Teknisk Museum var fullspekket av spennende aktiviteter. Kjemidemonstrasjon med røyk, farge, fyr og flamme var en av dem.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.02.2006 kl 14:51

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Frysja: - Dette er eksperimenter man ikke ser til vanlig, forteller veileder og Kjemiker ved Teknisk museum, Thor Lichtendaler.

Introduksjonen til oppvisningen lover farger, røyk, fyr og flamme, og i det klokken nærmer seg 14.00 strømmer skuelystne i alle aldre til for å se.

- Dette er noe for alle aldre, fra de helt små til foreldre, sier Lic.. Likevel forteller han det rent faglige er myntet på aldersgruppen 8-18 år.

- Mye av det jeg viser kan man ikke gjøre selv, eller få se om man ikke er på en kjemidemo som her, forteller Lichtendaler. Dagens rariteter strekker seg fra bakepulverkanon, gjøre brus til vann og hvordan lage kjemisk flagg.

- Det er klart akkurat bakepulverkanon kan man få til hjemme, så jeg passer på å si ifra om at det må gjøres med varsomhet, sier Lichtendaler.

Han har ingen soleklare favoritter under demonstrasjonen, men synes alle innslagene er spennende.

- Eksplosjoner har jo en ekstra verdi i det at de synes godt smiler, Lichtendaler.

En av demonstrasjonene gir de yngre i publikum store øyne.

- Når man trekker karbon ut av sukker, forvandles hvitt sukker til brunt, stramtluktende kull og det kommer en del røyk, sier Lichtendaler. Og legger til at det pleier å være populært blant publikum.

Hver lørdag og søndag er det forskjellige demonstrasjoner, utstillinger og leker rundt på Teknisk Museum. Kjemidemonstrasjonen går nesten hver helg.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse