Spøkelser fra fremtiden

Nedbrenning av skogområder til fordel for nye jordbruksområder, utgjør et enda større miljøproblem enn biltrafikken, mener Edwards

Fotografen Mark Edwards serverte sterke bilder som i tillegg til å være skygger av fortiden – også kan inneholde spøkelser fra fremtiden, mener fotografen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.09.2008 kl 16:31

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Denne jenta bruker skoltetiden til å smale plastikk i det forurensende vannet i Manila Bay, og viser resirkuleringens uakseptabelt ansikt.

Se bildet større

Mark Edward holdt foredrag i forbindelse med utstillingen av hans på teknisk museum. Foto: Anders Jørstad

Se bildet større

Hadde dyrene kunne snakke, ville den vestlige verden fått hørt hvor lite ansvarsbevisst den har vært, mente den verdenskjente fotografen Mark Edwards. Foto: Teknisk Museum

KJELSÅS: Det var på Teknisk Museum at den verdenskjente fotografen Mark Edwards presenterte sitt slideshow «Hard Rain», fredag. Utstillingen er et resultat av et 40-årig prosjekt hvor fotografen har besøkt 150 land for å dokumentere menneskets kollisjon med naturen. Og det er en tur på villspor i Saharaørkenen som er bakgrunnen for Edwards' omfattende reisevirksomhet.

– I 1969 gikk jeg meg vill i Saharas ørken, men ble funnet av en nomade som førte meg til leiren deres. Der hadde man en kassettspiller som spilte Bob Dylans «A Hard Rains A-Gonna Fall» i mørket. Dette gjorde et sterkt inntrykk på meg, og som ga meg ideen om å illustrere hver linje av den episke teksten, forteller Edwards.

Sterke bilder

I dag har Edwards idé blitt til en verdenskjent bildeutstilling som er sett av over 10 millioner mennesker. Og under slideshowet i auditoriet på Teknisk Museum, viste fotografen bilder som gjorde uutslettelige inntrykk på publikummet.

Bilder fra krigen i Bangladesh i 1971, en unge med lekegevær foran soldatene ved palasset til den rumenske diktatoren Ceausescu, og en død kropp drevet på land bak Taj Mahal-bygningen, var noen av bildene som gjorde inntrykk. Nedbrenning av Amazonasjungelen, en innsjø av smeltevann på Grønlandsisen, og en ung jente som svømmer i det forurensede vannet i Manila Bay for å samle søppel, var andre sterke bilder til Dylans tekst.

Taktiske forhåpninger

Global oppvarming syntes å være fellesnevneren da Edward sammen med nestlederen for Natur og Ungdom, Lene Liebe, direktøren for samfunnsansvar i Det Norske Veritas, Sven Mollekleiv, og leder for strategi- og analyseavdelingen i StatoilHydro, Tom Therkildsen, deltok i paneldebatten etter foredraget.

Mens representanten fra StatoilHydro ser for seg at økning av prisen på olje og gass vil dempe forbruket, mente Liebe fra Natur og Ungdom at naturressursene har blitt brukt for mye og da av en svært liten del av verdens befolkning.

Edwards likte innspillene fra paneldebattantene, men understreket at klimautfordringene ikke er et enkelt problem, med et omfattende der mange faktorer spiller inn, blant annet befolkningsvekst, utryddelse av mange dyrearter, og overdimensjonerte forsvarsbudsjetter.

I 1969 gikk jeg meg vill i Saharas ørken, men ble funnet av en nomade

Mark Edwards, fotograf

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse