Startskuddet gikk for ny bokkafé på Tåsen, med krim og politifortellinger

Hanne Kristin Rohde fortalte om sine erfaringer som leder i politiet gjennom mange år, og veien derfra til å bli krimforfatter, på Tåsen 2. april. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Forfatter og tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde snakket om Oslopolitiets to tøffeste år, og sitt eget forfatterskap, søndag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.04.2017 kl 14:52

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

TÅSEN: Rohde hadde tatt turen i sola, ned fra Nordberg hvor hun bor, for å snakke om sin politifortid, og egne krimbøker, i bokkafeen på Tåsen søndag 2. april.

Se bildet større

FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Seniorhuset på Tåsen

Det var det første arrangemenetet av sitt slag i det nye seniorhuset i Pastor Fangens vei 22. Huset, som blant annet rommer seniorleiligheter, trimrom og sansehage, skal bli et møtested for nabolaget – og hele bydelen – på tvers av generasjonene.

Den offisielle åpningen skal foretas av ordføreren i juni, men allerede nå er huset tatt i bruk.

I februar var Nordre Aker Budstikke med da seniorklovnene i teatergruppa La Oss Le inviterte på vafler og moro for både «evigunge» og barnehagebarn fra seniorhusets nabo Tåsen barnehage.

Bokkafé med Rohde

Se bildet større

Hanne Kristin Rohde og Heidi Karsrud Nordal. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Vi er veldig heldige som har fått Hanne Kristin Rohde hit. Hun er forfatter, men oppi hodet mitt er du fortsatt politi, sa Heidi Karsrud Nordal, prosjektleder for pilotprosjeket Alders- og demensvennlig by i Nordre Aker.

– Jeg tenker også på meg selv som politi, svarte Rohde smilende, og fortalte at hun ville ta med de fremmøtte på en reise fra jobben som politileder i Oslopoltiet, til krimforfatter.

22. juli

Rohde startet reisen 22. juli 2011. Dagen som startet med beskjeden om at svigerfaren lå for døden. Deretter smalt det. Det påfølgende året ble den største prøvelsen Oslospolitiet hadde vært gjennom. Men også på det personlige plan ble det tøft for den daværende lederen for seksjon for volds- og seksualforbrytelser.

– Det var et stort spenn mellom hvordan politiet ble fremstilt i media, og den jobben som foregikk på innsiden av politihuset. Mens mediene pekte på alt som gikk galt, skulle vi stå i det og gjøre jobben vår på best mulig måte, sier Rohde, som skryter av innsatsen til sine tidligere kollegaer.

Likevel er hun enig i det meste som kom fram i Gjørv-kommisjonen, legger hun til.

LES DET MED ROHDES EGNE ORD: «Det har skjedd noe i Oslo. De tror det er en bombe.»

Se bildet større

FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Personlige utfordringer

Samtidig som det stormet på jobb, og hun ledet terroretterforkningen, døde svigerfaren, og hennes da 18 år gamle sønn ble alvorlig syk, og innlagt på sykehus. I tiden som fulgte fikk den yngste sønnen epilepsi.

– Jeg gikk i en trekant mellom jobben, hjemmet og sykehuset. Er det nå jeg skal sykemelde meg? spurte jeg. Men da så jeg på alle som er eneforsørgere, og som får det til å gå rundt. Jeg var nødt til å holde det gående på jobb, fortalte hun.

Se bildet større

FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Sigrid-saken

Ett år etter, i august 2012, forsvant 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne på Østensjø, og Rohde og Oslopolitiet stod overfor en forsvinningssak der informasjonstilfanget var enormt.

– Vi fikk inn 400-500 tips i døgnet. Det var enormt mye. Likevel var hun sporløst forsvunnet. En periode kunne vi ikke være sikre på om vi greide å se det viktige, og måtte spørre oss selv: «Er det vår skyld? Er det vi som ikke ser sammenhengen?».

Måneden som gikk før Sigrid ble funnet død, var de fire tøffeste ukene Rohde hadde i politiet, forteller hun.

Se bildet større

FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Forfatter

Rohde sluttet i politiet i 2014, etter at hun selv hadde vært gjennom sykdom. Samme år kom hennes første av så langt tre kriminalromaner, Mørke hjerter. De har til nå solgt i imponerende 195.000 eksemplarer.

De fremmøtte i bokkafeen fikk også høre om hvordan poltilederen har brukt sine egne erfaringer fra 25 år i politiet i fiksjonen.

LES OGSÅ: Nordre Aker Budstikke har tidligere snakket med Hanne Kristin Rohde om hennes vei ut av politiet: Livet smiler, eks-polititoppen hoppet av i tide.

Fast bokkafé

– Nå tester vi ut bokkafé, og vil legge til rette for allsidige aktiviteter for beboerne og naboer til dette huset, sier prosjektleder Heidi Karsrud Nordal.

Denne første bokkafeen er det hun og bydelen som har dratt i gang sammen med frivillige, men målet er å legge til rette for at frivillige krefter skal få slippe til og arrangere på egenhånd.

Se bildet større

Sigrid Kittelsen. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Tanken er at dette skal bli selvgående arrangementer, sier Nordal.

Hun har blant annet hentet inn Sigrid Kittelsen som frivillig. Kittelsen har vært bokkafearrangør i Bydel Gamle Oslo, først på tidligere Hovin skole, så i Fyrstikkalleen.

– Det startet som et samarbeid mellom Deichmanske bibliotek og bydelen. Vi hadde stor aktivitet hver søndag, med blant annet filosofikafé, filmkafé, verksteder for barn før jul og påske, quiz og skriveverksteder, med blant andre Espen Haavardsholm og Linn Ullmann som lærere, sier Kittelsen.

Fornøyd publikum

Se bildet større

Lili Carlson. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Bokkafeen så ut til å falle i smak blant dem som hadde funnet veien inn i Pastor Fangens vei i solskinnet søndag ettermiddag.

– Det var veldig fascinerende. Jeg har sans for Rohde. Hun formidler følelser og fag godt, og på en måte slik at vi kan forstå det, sier Lili Carslon fra Korsvoll.

Hun er selv med i tenketanken som er opprettet for å komme med ideer til hvordan seniortilbudet i bydelen kan bli bedre.

– Dette er et fint tiltak jeg gjerne besøker igjen. Men det skulle gjerne vært enklere å komme seg hit med kollektivtransport. For folk med rullator er det ikke så greit. Vi trenger en matebus i bydelen, sier Carlson.

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse