t Riksarkivet

n Riksarkivet ble opprettet i 1817, og befant seg da på Akershus festning. Wergeland ble den første riksarkivaren i 1840, oppnevnt av kong Karl Johan....

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
n Riksarkivet ble opprettet i 1817, og befant seg da på Akershus festning. Wergeland ble den første riksarkivaren i 1840, oppnevnt av kong Karl Johan. Han gjorde en enorm innsats og har æren for at det daværende kaoset ble et system som funket skikkelig.

n I arkivet finnes bl.a. en diplomsamling med topografiske og kronologiske registre, lens- og futeregnskaper fra 1600-tallet, stattholderarkivet, jordebøker fra middelalderen og en vakker kartsamling. En del av materialet er nå mikrofilmet.

n Som tidene som har gått, er også perioden på Festningen forbi, nå holder arkivet til i tidsmessige lokaler på Sognsvann. Riksarkivet har også ansvar for arkivene etter den sentrale statsadministrasjonen, dvs, departementer, direktorater, Høyesterett osv.

n Arkivet er også en kulturverninstitusjon på vitenskapelig basis. I Digitalarkivet kan du lete etter søkbare kilder som kirkebøker og folketellinger, som er lagt ut på nett.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse