4H Matskolen i Maridalen

Ta en potet!

Ta en potet!

Magnus (10) freser pølser. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Skole i sommerferien? Det er vel ikke noe problem!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.06.2009 kl 13:44

MARIDALEN: - Dette er en takke. For et rart navn! utbryter Margrethe (10) fra Bygdøy, mens hun og elleve år gamle Hanna fra Movatn snur potetlefsene som ligger og freser oppå den store runde plata.

Fire dager i den første uken av skoleferien har de to jentene tilbrakt på Maridalen skole og 4Hs Matskole, der elevene får lære å lage god og sunn mat. Dag to sto poteter på planen, og et av oppdragene var å lage potetlefser.

SE FLERE BILDER FRA MATSKOLEN HER!

Skrelle og mose

- Ja, jeg er bakstekjerring, flirer Ann-Helen Bakkelund. Hun er organisasjonskonsulent på 4H-kontoret, men er med for å veilede elevene i god gammeldags potetlefsesteking. Hun er imponert over hvor flinke og arbeidsomme de 16 matskoleelevene er.

- Vi skrelte og kokte poteter, malte, eller presset dem liksom, tilsatte mel og salt..

Hanna og Margrethe ramser opp hva som skulle til før de kunne kjevle ut deigen og legge lefsene på den varme takken.

- Men deigen var ikke noe god. Håper lefsene blir bedre når de er ferdige, sier Hanna.

Høner på skolen

Hun er elev på Maridalen skole til vanlig også, og er vant til livet i dalen. Og hun syns det er helt greit å få besøk av barn fra andre skoler. Her er elever fra Ullevål, Korsvoll, Grefsen, Kjelsås, Manglerud og Smestad.

- De har høner på skolen. Jeg tror jeg hadde likt å kunne stelle med dem i skoletiden, sier Margrethe, mens Hanna bekrefter at joda, de gjør faktisk det i Maridalen.

Celine (10) fra Kjelsås er også fascinert av at det er så landlig og mye skog rett utenfor skolen.

- Jeg tror nok jeg hadde likt å gå på skole her, sier hun, men så er hun ikke helt uvant med gårdslivet.

- Bestefar har gård, forklarer hun.

- Jeg tror ikke helt jeg hadde likt det. Jeg vil heller gå på Smestad. Det er jo det som er skolen min, mener Bertine (9).

Roses for god mat

Men potetmosen har hun og de andre elevene full kontroll på. Iherdig moses de kokte potetene til en luftig masse. På kjøkkenbenken henter de chilipepper, karri og andre spennende kryddere for å smakstilsette maten. Prøvesmakerne nikker. Dette blir godt!

Ved ovnen steker Magnus (10) fra Grefsen pølser.

- Faren min er kokk, forteller han mens det freser friskt i stekepanna.

- Helst lager jeg pizza med pepperoni hvis jeg skal lage mat hjemme.

Og med alle oppskriftene og god erfaring fra skolekjøkkenet i Maridalen er nok de unge klare for å innta kjøkkenet når de kommer hjem igjen. For det er så morsomt å få ros for at maten smaker godt.

Populært

De fire dagene med matskole i Maridalen har vært så populære at prosjektleder Marianne Tilden i 4H måtte avslå søknader etter at de 16 plassene var fullsatte.

- Men vi fortsetter med matskoletilbudet i Oslo i høstferien, slik vi har gjort tidligere, forteller Tilden.

Hun håper interessen for ferietilbudet vil gi utslag i flere medlemmer i organisasjonen. I vår startet den første 4H i Byen-klubben opp på Tåsen.

Til høsten er det klart for første møte i den andre 4H-klubben i Oslo. Det blir holdt i Maridalen velhus 27. august.

SE FLERE BILDER FRA MATSKOLEN HER!

Matskolen i Maridalen har i alle fall gitt mersmak for Hanna.

- Jeg vil gjerne begynne. Kan jeg starte i klubben din, spør hun, og Eline Hultman Andresen, leder i Tåsen-klubben, nikker. Det er klart hun kan!

Annonse
Se bildet større

Leo (11), Iver (11), Pernille (12) og Mathea (8 1/2). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Se bildet større

Iselin (10), Bertine (9) og Celine (10) moser potetstappe. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Se bildet større

Margrethe (10) og Hanna (11) har kontroll på lefsesteking på takke.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!