Tar en svensk en

Kristin Grue kom inn på "Scenskolan" i Stockholm på første forsøk.

Etter det tredje året med avslag fra Teaterhøyskolen i Oslo dro Kristin Grue fra Blindern over grensa. I Stockholm fikk hun plass ved "Scenskolan" på første forsøk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.02.2008 kl 13:37

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
BLINDERN/STOCKHOLM: – Det var helt uvirkelig. Her hadde jeg søkt på Teaterhøyskolen i Oslo uten å komme inn tre år på rad. Så forsøkte jeg Scenskolan i Stockholm (svenskenes Teaterhøyskole red.anm) og kom inn på første forsøk, forteller Kristin entusiastisk, som snakket svensk da hun skulle vurderes av skolens representanter. Over tusen personer hadde søkt om plass i klassen som til sammen teller ti personer.

– Jeg gjorde en monolog på svensk som heter "De fire mislykkede nordmenn". Jeg sanket nok litt godvilje hos svenskene på den måten, ler hun, og avslører at hun egentlig dro til den svenske prøven for å "øve" seg.

– Jeg hadde ikke drømt om at jeg faktisk skulle komme inn, så jeg dro dit egentlig for å øve til neste inntak i Oslo.

Tøff start

Dermed måtte Kristin forlate leilighet og kjæreste i Oslo med retning søta brors vakre hovedstad. Møtet med hverdagen på teaterhøyskolen i Stockholm var imidlertid knallhard.

– Det er ikke mye glamorøst, for å si det slik. Det er beinhard jobbing med deg selv. Det høres kanskje rart ut, men på mange måter må man lære å bli menneske på nytt. Samtidig er du sammen med de samme ti personene hver dag. Drømmer du om å stå i rampelyset fra dag én blir du nok skuffa. Her er det joggebukse, svette og pusteøvelser langflat på gulvet.

Barndomsdrøm

Kristin har alltid villet bli bli skuespiller.

– Da jeg var liten drømte jeg om å spille morder. Aner ikke hvorfor, forteller hun.

Hun har gått en vei som så mange andre vordene skuespillere. Først på Minken Fossheims teaterskole for barn og deretter teaterlinja på Nissen videregående skole, etterfulgt av teatervitenskap og estetikk på Blindern. Hun anbefaler vordende skuespillere å tørre og søke andre steder enn Teaterhøyskolen i Oslo.

– Før trodde jeg det bare var ved Teaterhøyskolen i Oslo man kunne bli "ordentlig" skuespiller. Nå har jeg lært at det finnes mange muligheter, like i nærheten. Både København, Stockholm og Helsinki er jo i nærheten, og driver undervisning basert på den samme teatertradisjonen som i Norge. Det åpner jo også for jobbmuligheter på tvers av de nordiske landegrensene etter at studiene er over, mener hun.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse