Tar opp rasedebatten på fredag

FOTO: TEKNISK MUSEUM

Intet tema for stort for Teknisk Museum. Fredag kan du bli med å diskutere hva rase egentlig er.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

DNA-spiral FOTO: TEKNISK MUSEUM

KJELSÅS: Professor i biologisk antropologi, Jonathan Marks, innleder debattmøte fredag på Teknisk Museum, med foredraget Tales of the ex-Apes: How we think about race.

«De siste åras teknologiske revolusjon i DNA-forskningen har ført med seg en boom i studier av folkegruppers genetikk. I rettsmedisin benyttes nå DNA-markører for etnisk identifisering», skriver Teknisk Museum på sine hjemmesider.

Nye biologiske ideer

Videre står det:

«Medisinsk forskning kartlegger sammenhenger mellom etnisitet, «rase», genetikk og disposisjon for sykdom. I arkeologien benyttes DNA-undersøkelser av forhistoriske skjeletter og nålevende befolkninger til å undersøke relasjoner mellom etniske grupper i fortid og nåtid.»

Slik forskning har fått mye offentlig oppmerksomhet.

«Og har ført til at flere historikere, vitenskapsfilosofer, samfunnsforskere, biologiske antropologer og genetikere har begynt å spørre i hvilken grad vi ser en framvekst av nye – eller en gjennoppliving av gamle, biologiske ideer om rase, opphav og etnisitet,» skriver museet videre.

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med førstekonservator ved Teknisk Museum, Jon Kyllingstad. Han forklarer nærmere.

LES OGSÅ: Først etter politirazzia reagerte bydelen på at bilvasken var for billig. Sier opp avtale med umiddelbar virkning

Ubegrunnede forestillinger

– Et eksempel på ovennevnte, er blant annet diskusjonen om BiDil. En hjertmedisin som er godkjent av helsemyndighetene i USA, som et medikament spesielt tilpasset afrikansk-amerikanere, forteller Kyllingstad.

Han fortsetter:

– Kritikere har påpekt svakheter i uttestingen av medikamentet, og hevder at «rase» slik dette har blitt benyttet som kriterium i denne forskningen ikke nødvendigvis sammenfaller med relevante genetiske forskjeller i befolkningen, og at forskningen slik sett bidrar til å fremme ubegrunnede forestillinger om grunnleggende genetiske forskjeller mellom «raser», ifølge Kyllingstad.

Professor Jonathan Marks

Professor Jonathan Marks, som innleder debatten fredag, er en sentral deltaker i det internasjonale vitenskapelige ordskiftet om disse spørsmålene og har skrevet bøker som Tales of the ex-Apes: How We Think about Human Evolution (som utgis i september 2015), Why I Am Not a Scientist (2009), og What It Means to Be 98 % Chimpanzee (2002).

Mer info på Teknisk Museums hjemmesider.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse