TWIST 08 t-baneteater: Thalias tøylesløse barn på banen

på Nydalen stasjon. Reisende kastet seg med i dansen.

Teaterfestivalen Twist er i gang, med 28 forestillinger rundt omkring! Lørdag ble det spilt teater på T-banen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.11.2008 kl 12:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Herr og fru Martin (på fanget) er lykkelige over å ha funnet hverandre igjen (omtrent på Blindern).

Se bildet større

Dronning Matilde tar seg en kaffe på Nydalen

Se bildet større

– Kan ikke folk holde de gyselige kjæledyrene sine i bånd? Iiiiih!

Se bildet større

Det var til tider trangt ombord på T-banen mellom Nationaltheatret og Storo lørdag ettermiddag! Foto: Grace Brynn

NATIONALTEATERET-STORO: Lokalavisens utsendte inntar Nationaltheatrets T-banestasjon, for å dra med teatertoget til Nydalen.

Se flere bilder fra t-baneteateret her!

Bisker på t-banetur

– Er det noe rart å se her? Sceneteppe over blanke spor for eksempel? Nei... Men der! De sitter ved siden av hverandre på en benk og venter, de tre hundene fra H.C. Andersens eventyr "Fyrtøiet": "En med øyne så store som tekopper, en med øyne så digre som møllehjul, og en med øyne rom Rundetårn!" Storøyde er de, i hvert fall.

De peser ivrig og vinker med potene.

– Har dere navn? Så vi kan rope på dere hvis dere tuller dere inn på feil vogn?

De nikker.

– Langbein! sier den største.

– Doffen! svarer den mellomste.

– Og Snufsi! bjeffer den tredje.

– Så flinke bisker! Skal bli med dere, jeg.

Vognen starter med et rykk, vi suser forbi stasjonene. På Ullevål Stadion går vi ut og trekker pusten litt.

– Ååååh! hviner det høylydt. To skikkelig snørrhovne dronninger venter på banen.

– Skal vi virkelig la oss frakte i en så folkelig ekvipasje? Åh! De tre bikkjene løper ivrig bort til dem for å hilse på. Den hvitkledde dronningen hopper forferdet opp på en benk:

– Vekk med de fæle labbene! Iiiiih! Kan ikke folk holde de fryktelige kjæledyrene sine i bånd? Hun jamrer seg og skriker.

– Jeg er allergisk mot sånne pelsdotter! roper den andre dronningen.

– Pels gjør seg nå engang best rundt skuldrene! roper den hvitkledde. De to får øye på en liten jente som titter storøyd på dem fra motsatt perrong.

– Så søt hun er! hviner de, og vinker ivrig.

– Hallo, lille jente i rosa klær! Vil du hilse på? Men jenta syns det er litt skummelt. Hun gjemmer seg sjenert bak en stolpe. Men prøver å titte forsiktig likevel.

"Sporløst forsvunnet"

I vognen får vi selskap av Teaterdirektøren og hans upålitelige teatertrupp. Snart er de der, snart ikke – de er "Sporløst forsvunnet!" De passer ikke tiden. tar feil tog, blir tatt i billettkontroll... Men jammen er det gøy når de er der.

– Påtrengende teater til folket! Teater er Circle of Life! roper teaterdirektøren og slår ut med hendene.

– Kom og beundre min teatertrupp fra de sørvestlige stepper ved Strømstad! La dere beruse av deres bedrøvelige fadeser!

Nora fra et skikkelig alternativt dukkehjem står plutselig og leter intenst i vesken sin. Torvald står på setet og strekker seg alt han kan for å se oppi den han også. Hopper ned, kommer bort og hjelper henne å lete. En kjapp romanse følger, det skjærer seg, også bare GÅR dama! Torvald griner.

Sirkusdirektøren lover å lete etter henne. Han tar en runde rundt i kupeen, men kommer hoderystende tilbake; Nora har gått! Torvald hulker og knuger det han fant i Noras veske inntil seg: Hans lille lerkefugl!

Herr og fru Martin som synes de har sett hverandre før, og viser seg å være gift. De veksler om å sitte på fanget til hverandre, lykkelige over å ha funnet hverandre igjen.

Billettkontroll!

– En opplevelse liver alltid opp! roper teaterdirektøren til publikum. – Dere var i ferd med å bli grepet av hverdagen... Her kommer Magiske Max! Lille listige Linda! Hun danser også på line, tro det eller ei.

De hiver jakkene og står i glitrende dansekostymer. Danser så det gnistrer på den beskjedne plassen i kupeen. Ka-duff, ka-duff, synger hjulene muntert mot skinnene, og prøver å være med.

– Noen kommer til å komme! roper Listige Linda opphisset.

En annen sier: – Noen har kommet! En dame med streng mine dukker opp: Billettkontroll! Men teaterdirektøren protesterer:

– Betal sjæl, du!

– Hva? skingrer hun forarget.

– Vi viser teater, dette er kultur! Du må betale for å se på, som alle andre! Hun fnyser sint, men hiver plutselig kåpen og er med i dansetruppen. På Nydalen går alle ut. Noen kaster seg i en forrykende dans, og noen passasjerer blir med.

– Så kult! Hadde det alltid vært sånn, ville jeg reist kollektivt bestandig!

Twist-samarbeid

– Twist-festivalen er et samarbeid mellom Nordic Black Theatre, Det Åpne Teater og Riksteatret, forteller Oda Randor.

– Det vil bli vist 28 forestillinger på sju steder, fra 31. oktober til 9. november. t-baneteateret er helt unikt – det er første gang det skjer i Norge! Manuset har blant annet tatt scener fra Et dukkehjem, Nokon kjem til å komme, Kort møte osv. – på en egen måte. Meningen er å få folk til å oppleve verden på en annerledes måte, og se hvor viktig det er å være seg selv. Hverdagen tar så lett tak i oss. Vi glemmer at vi egentlig er lekne og morsomme!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse