Til Tors havn med Mrs Alt

De synger bossarock og priser sine forbilder, og alle som vil lytte. Tobias og Sebastian fant tonen i fjor på Manglerud videregående skole. I sommer skal Bergstrøm/Overskott representere ung, norsk kultur i Tórshavn.

De kaller seg bossarockere med mye hår. De mener mye om kunst, og ikke så mye om sauer. Nå skal de til Færøyene for å representere ung, norsk kultur.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.05.2006 kl 09:51

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

- Mye kunst er litt oppskrytt. Vi synger om samfunnets problemer, men hva du vil mene om det er opp til deg. Tobias Bergstrøm tenker og mener litt mer enn de fleste.

Se bildet større

Ikke Tobias i tårnet eller politimesteren i koseby. Disse gutta vil kritisere samfunnet, og oppfordrer oss til å ikke bli "mainstream". Tobias Berstrøm og Sebastian Overskott har sunget seg til Færøyene.

Sogn: - De perfekte er kanskje ikke så perfekte som fasaden skulle tilsi. Et nisjefjernsyn har kanskje verken tekst eller bilde – er bare et skall…

Det er Bergstrøm/Overskott som tenker høyt om livet. Det er duoen som ikke er en duo, men et band fordi de er likeverdige og ikke klarer seg uten hverandre. Tobias er Bergstrøm. Sebastian er Overskott. Sammen riffer de gitar og synger om Mrs Alt med Færøyene på netthinnen. Med låten om den overfladiske kvinnen og de døde som ikke vil være med på livets lek, ble de plukket ut på Ungdommens Kulturmønstring på Château Neuf til å reise til Nordens kulturmønstring på øyene midt i Nordatlanteren.

Kunst er leven

Vi er hjemme hos Tobias på Sogn. På pianoet hviler Schuberts noter. I sofaen sitter en langhåret 18-åring sammen med en like langhåret kamerat fra Sagene. Begge er elever ved musikklinjen på Manglerud videregående skole. Men Tobias er også hobbydikter. Han lener seg fremover, konsentrerer blikket og smiler litt sjenert, eller sofistikert?

- Jeg øser ut av meg det som strømmer frem. Jeg blokkerer ikke slik veldig mange gjør. Jimmy Henrix sa at man bare kunne skrike ut en tekst hvis man hadde en følelse til musikken. Jeg forsøker å bare la det komme ut, sier Tobias. Det er Sebastian som setter det hele i system og har teften for hva folk liker. Og det ser visst ut som folk liker den altomfattende kvinnen.

- Det var et kick å komme på scenen på Château Neuf. Da vi så voksne mennesker ta helt av og rocke til låten, fikk vi snev av håp om å komme til landsmønstringen i Trondheim. Og så ble vi tatt ut direkte til Norden! Det hadde vi ikke drømt om en gang, sier Sebastian.

Ikke A4

- Vi er ikke mørke og mystiske. Vi er glade og tenkende. Vi vil jobbe med musikk og vi har det ekstremt moro, sier Tobias saklig og overbevisende.

Gitarene er stemt når vi kommer, og gutta ivrer etter å fremføre låten. De er stolte. Og de vil gjerne formidle. Men å si hva sangen handler om, vil de ikke. "Strippegjemsel og boksen står, men de døde vil ikke være med. De bare ler og ler. De ser og ser…" De er samstemte, fingernemme og ikke så helt lite inspirert av noen dum-dum-gutter.

- Mye kunst er oppskrytt, og da blir det uforholdsmessig mye leven. Du kan ikke slå opp ordet kunst i et leksikon. Det er opp til deg. Ordet kunstner er nesten litt oppbrukt, for alle kan være det. Vi vil ikke være kunstnere, bare skrive om samfunnets problemer og være kreative.

- Det var bra sagt Tobias, sier Sebastian og smiler lekent til kameraten som nikker voksent.

På 18 årsdagen til Sebastian reiser de til Færøyene for å være med på en nordisk kultureksplosjon. Det er to reflekterte, unge menn Norge sender av sted. Og som de selv vil; ikke helt A4 noen av dem.

Asfaltcowboyer

De slenger hver sin dongerijakke over skuldrene og setter seg ned i gata for å spille. De har spilt i gata før, og snart skal de opptre under bydelsdagene på Sagene. De kaller seg asfaltcowboyer som spiller bossarock, inspirert av latinjazzens bossanova, men med rockelegender som musikalske forbilder. De er ikke helt forberedt på Færøyene vil vise dem.

- Det bor ikke så mange mennesker der, men innmari mange sauer! 70 000 visstnok! Og enda flere fugler. Jeg er ikke spesielt god på sauer jeg, sier Sebastian.

- Det går nok bra, for jeg har jaga sauer på hytta, sier Tobias seriøst. Han kontrollerer et smil. Sebastian flirer. Tobias virker litt alvorlig. Er han det?

- Jeg tenker nok mer en de fleste. Av og til så mye at hodet blir litt fullt. Og kanskje er det derfor jeg spiller og skriver musikk. Jeg må få det ut på en måte. Så lenge man kan spille, så er det ikke nødvendig å dø, tenker Tobias.

Sebastian kikker flørtende ut av vinduet, drømmer om kjæresten kanskje. Tobias tenker på sauer, poesi, musikk eller på jenter?

- Man kan bli utnyttet av Mrs Alt. Jeg har sett en bli skikkelig såret og lurt. Men det hadde vært fint med en kjæreste… Det er bare på sauer på Færøyene, eller?

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse