Tilintetgjør ditt våpen

Kunstneren Janecke Aune behersker en rekke ulike teknikker.

Hjemmekjær sigøynersjel. Umulig? Ikke hos Janecke Aune.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

En perle i et kamskjell. Malt av Janecke Aune.

Korsvoll: "Villa Uroa" står å lese på postkassen. Kaprifolen "Dropmore Scarlet" blomstrer ennå utenfor inngangsdøren, og vel innenfor døser de norske huskattene, "europeerne" "Tuppen" og "Lillemor" på henholdsvis sofa og seng.

- Hjemmekjær sigøynersjel? Janecke trekker på det. Tar en pause.

- Ikke umulig, det, sier hun og skotter opp på et maleri over TVen. En perle i et kamskjell. Umulig. I beste fall utrolig sjeldent. Det eneste eksemplaret av en slik perle finnes vitterlig på Korsvoll. Malt av Janecke selv. Maleriet "Bergtatt" henger i trappa. "Ensomhet" er satt i kjelleren. Men de fleste maleriene har hun gitt bort eller solgt billig. Altfor billig.

- En skal aldri være grådig på det som er en gudegave, sier Aune, og legger til at hun mener alle mennesker skulle fått lov til å ha et originalt maleri hengende på veggen. Fattig eller rik. En menneskerett.

Utenkte tanker

Hodet fullt av utenkte, utenkelige tanker, anlegg for lubbenhet og noe svaksynt. Det kan rett og slett bli for mye for enkelte.

- Det ble en del mobbing på Korsvoll skole da jeg vokste opp. Daværende rektor, Tove Phil, prøvde å ta tak i det, men det var for mange som lukket både ører og øyne, forteller Janecke uten snev av selvmedlidenhet eller bitterhet. Men hun råder lærere og vitner til mobbing om å "ta ondet ved roten og kvitte seg med skylappene".

- Det er flere som meg; født annerledes. Følsomme sjeler. Kunstnersjeler. Det er ikke alltid like lett å trå riktig i alle disse irrganger, i hvertfall ikke i denne bydelen, sier Janecke som nå synes det er spennende "å komme underfund med alder".

- Veldig viktig å akseptere folk slik de er, sier Aune, med et "overdøvende behov for å både male og skrive", selv om hun ikke alltid vil.

"Lillemor" hopper opp og stryker seg langs skulderen min. Det er begynt å duskregne ute og jeg nyter den gode kaffen og samtalen med Janecke Aune i Villa Uroa på Korsvoll. Mulig det.

Døden

Når døden stille banker på,

da settes døren åpen.

Ja, som ditt jordeliv tok til,

den dag du mottok dåpen.

Det navn du fikk, det navn han ga,

skal alltid følge med deg.

Inntil ditt jordeliv tar slutt;

tilintetgjør ditt våpen.

Janecke Aune

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse