To hjul og vind i håret

Øyvind Wold oppdager stadig nye perler. Foto: Elisabeth C. Wang

De siste 19 årene, sommer som vinter, har forfatter Øyvind Wold (45) satt seg på sykkelen når andre har startet bilen. Denne uken kommer boken "På sykkel i Oslo".

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SOGNSVANN: – Det er jo en utrolig frihetsfølelse, å suse avgårde mens køen av biler står mer eller mindre stille. Jeg kan i hvert fall ikke tenke meg noe bedre, smiler Wold og knepper av sykkelhjelmen.

Tidlig påvirkning

Med en mor som var Oslo-guide ble han allerede som ung oppmerksom på alt Oslo sentrum og omegn hadde å by på av muligheter. Nysgjerrigheten var vekket, og Wold oppdaget stadig skjulte "skatter" som han etter hvert ønsket å dele med andre.

– Jeg har alltid synes at mange virker som de er lite kjent i den byen de bor i og ikke minst lite flinke til å prøve nye ting. Det finnes jo et utall muligheter bare man setter seg ned med et kart og ikke tar den samme turen som man alltid har tatt. Selv har jeg sett så utrolig mye vakkert mens jeg har sittet på sykkelen, og det rare er at jeg ofte har vært alene, sier han.

Bredt smil om munnen

Selv i snøstorm og striregn setter Wold seg på sykkelen og setter kursen mot arbeidsplassen i sentrum. Med gode piggdekk og bra utstyr mener nemlig Wold sykkelen er konkurransedyktig uansett.

– Syklistene som man møter når været er perverst kjennetegnes ved at de har et bredt smil om munnen. Det er helt sant. De synes det gøy med sånne utfordringer. Nå de siste to til tre årene har jeg sett en klar økning av syklister på veien om vinteren og jeg tror det bare vil øke, sier han.

Litt for alle

Boken, som er i salg fra denne uken, mener sykkelentusiasten selv er for dem som vil utforske byen og sykkelmulighetene på to hjul.

– "På sykkel i Oslo" beskriver mer enn 50 sykkelruter, både for transport, rekreasjon/opplevelse og trening. Turene går både i urbane strøk, langs elver, opp til utsiktspunkter, til "hemmelige" badeplasser, gjennom bynære parkdrag og selvfølgelig i marka. Og alle turene har en faktaboks med distanse, samlet stigning og vanskelighetsgrad, forteller Wold.

Personlige favoritter

Og hvis han selv skulle velge noen favoritter på to hjul måtte det bli;

– Jeg vil faktisk anbefale folk å følge elvene. Alnaelva fremstår for eksempel som både eksotisk og spennende. Rene Amazonas midt i det tykkeste industristrøket. I tillegg er jeg svært begeistret for Mærradalsbekken. Begge disse tror jeg vil falle i smak for både erfarne og mindre erfarne syklister, avslutter han.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse