«Tursøstrene» hadde 52 overnattingsturer på 52 uker!

Stine og Hege får Friluftslivprisen. Hengekøyetur til Grefsenkollen er ett av lavterskel-turtipsene deres. FOTO: Johnny Vaet Nordskog / Norsk Friluftsliv

Søstrene Stine og Hege Schultz Heireng får Friluftsprisen 2017 for å inspirere til hverdagseventyr i eget nærmiljø.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KRINGSJÅ: Søstrene Hege og Stine Schultz Heireng er 33 og 35 år. Opprinnelig fra Ski, men nå bor de på henholdsvis Kringsjå og Årvoll. De to er tildelt Friluftsprisen 2017, som deles ut av Norsk Friluftsliv og friluftslivsfestivalen «Friluftsliv for alle».

Prisen er den største utmerkelsen man har innen friluftsliv i Norge, og på listen over tidligere vinnere finner man blant andre dronning Sonja, DNT og Lars Monsen.

52 turer på 52 uker

I 2016 var søstrene på 52 overnattingsturer på 52 uker! Mange av turene gikk til kjente steder som Femundsmarka, Rondane, Jotunheimen og Hardangervidda, men de aller fleste turene tilbragte de «hjemlige omgivelser», som Lillomarka, Østmarka og i Nordmarka.

Resultatet av ute-året har blitt nettsiden Tursøstre.no, og boka «Norges beste Tureventyr», utgitt i april i år. Søstrenene har dermed inspirert mange til å oppdage hvilke friluftslivsmuligheter som finnes bak deres eget hus.

De har også bevist at man kan ha store opplevelser i naturen, uten å måtte dra langt, planlegge lenge, eller ha mye og nytt utstyr.

Det er særlig dette som har imponert juryen, som har bestått av leder Dag Kaas, fylkesmann Lars Sponheim, avd.dir. i Miljødirektoratet, Berit Lein, stortingsrepresentantene Knut Arild Hareide og Jan Bøhler, programskaper i NRK Trond Berg, samt Morten Dåsnes (Helsedirektoratet) og Kjell Haugen (Friluftsliv for alle).

– «Tursøstre» motiverer oss alle til å finne store naturopplevelser der vi bor – og å oppleve hverdagseventyr i den nære marka, skriver juryen i sin begrunnelse.

LES OGSÅ: Oslo er kåret til Europas miljøhovedstad 2019

Ved siden av jobb

Se bildet større

Friluftslivsprisen 2017: Stine og Hege Schultz Heireng. FOTO: Johnny Vaet Nordskog / Norsk Friluftsliv

Turene, og friluftsinteressen, er en hobby for søstrene. Begge er i full jobb "ved siden av", Hege som rådgiver og Stine som økonom. Begge søstrne har samboere, og Stine har to små barn på 2 og 4 år.

– Vi har alltid vært interessert i friluftsliv. Bakgrunnen for 52 turer på 52 uker var at vi hadde et sterkt ønske om å oppleve mer friluftsliv i hverdagen og også oppdage nye steder å dra på tur. Samtidig ønsket vi å inspirere andre til å komme seg opp av sofaen og inn i naturen, sier Stine, til Nordre Aker Budstikke.

Bruker nærmarka

Ideen til boka kom i løpet av friluftsåret deres i 2016. Den handler ikke bare om de 52 turene, men er ment å inspirere flere til å bruke lokalmarka. For også der finnes de store opplevelsene.

– Vi har erfart at det å tørre å gå utenom de aller mest brukte stiene, åpner opp for nye og fine naturopplevelser. Vi har overnattet på steder der man vanligvis går på dagsturer og fått en helt annen opplevelse enn om du bare tar en treningstur dit, sier Stine.

Overnattingsfavoritter i marka rundt Nordre Aker er blant annet hengekøyeovernattinger på Grefsenkollen, Vettakollen og Gaupekollen.

– Ellers har vi overnattet ulike steder i skogen nord for Kringsjå/Korsvoll og ved Lille Åklungen, sier Stine.

Se bildet større

Overnattingstur i et tre kan du gjøre rett i nabolaget, mange steder i Nordre Aker. Stine og Hege har vært på overnattingsturer på Kringsjå, Korsvoll og Grefsenkollen. FOTO: Johnny Vaet Nordskog / Norsk Friluftsliv

Lavterskel friluftsliv

Gjennom bloggen «Tursøstre», og sosiale medier, deler Stine og Hege øyeblikk fra sine nærturer med sine mange tusen følgere. De er opptatt av å formidle at friluftsliv passer for alle, uavhengig av alder, økonomi eller tidligere erfaring.

– Det er en stor ære å bli tildelt Friluftslivsprisen. Dette er en prestisjetung pris, noe også jurysammensetningen viser, og en anerkjennelse av arbeidet vårt innen norsk friluftsliv. Vårt mål har hele tiden vært å inspirere folk til å bli glad i naturen, og til å ta vare på naturen. Det er fantastisk å få slike tilbakemeldinger. Denne prisen bærer vi stolt med oss i tursekken fremover, sier Stine og Hege Schultz Heireng.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse