Tyggisforskere i klasse 4C

 

«Til Nordre Aker Budstikke. Vi vil gjerne komme med en nyhet», skrev elvene i et brev og sendte det til lokalavisen. Klassen hadde nemlig forsket på tyggegummi.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.06.2008 kl 15:08

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Klasse 4C viser gjerne frem sine største smil til ære for lokalavisen. Foto: Elisabeth C. Wang

KJELSÅS: «Extra stopper syreangrep på tennene sier reklamen. Men er dette sant? Vi undersøkte 100 elever på Kjelsås skole, og kom frem til at Extra stopper syreangrep på tennene, men det går også bort av seg selv».

– Det var jeg og en som heter Marthe som skrev det brevet, og jeg synes at det er kjempehyggelig at dere kom til oss, smiler Jenny Kristine (9), når hun ser undertegnede jounalist i gangen.

Bredt utvalg

Prosjektet er linket til Nysgjerrigper-konkurransen og Norges forskningsråd. I fjor forsket klassen på arv og genetiske betingelser. I år stod tyggis og syreangrep på tennene på planen.

– Det har vært skikkelig morsomt å jobbe med, og vi har lært mye alle sammen, sier Jenny (9).

– I fjor undersøkte vi bare i klassen vår, men i år ville vi ha en enda bredere forskning. Derfor undersøkte vi på alle de andre 4. klassene også, pluss en 6. klasse, sier Henrik N. (9 1/2).

Spennende resultat

På grunn av det betydelige arbeidet måtte klassen deles inn i fire grupper som alle skulle ta for seg en annen klasse. Og på løpende bånd kom forskningsresultatene inn.

– Vi visste jo ikke om det var sant eller ikke at denne tyggegummien stoppet syreangrepet, men kom frem til at den gjør det. Men syreangrepet stopper også av seg selv etter en stund, det går bare ikke like fort, opplyser Kristine Emilie (9 1/2).

Grundig arbeid

Kontaktlærer Ingebjørg Bjorvand er stolt av de i alt 26 elevenes innsats. Hele prosjektet er beskrevet i en forskerrapport som blant annet er sendt til statsministeren og til kunnskapsministeren.

– De har engasjert seg alle sammen og jobbet godt sammen. Og det blir neppe siste gang de forsker på noe, sier hun.

Og hovedkonklusjonen på projektet ble som følger:

«Vi tror at Extra stopper syreangrep på tennene når vi spiser noe surt. Når vi spiser noe som er basisk eller nøytralt har tyggisen liten eller ingen betydning for pH-verdien i munnen. Men vi ser også at pH-verdien i munnen stiger eller går tilbake nesten til utgangspunktet etter 30 minutter uten tygging av Extra. Derfor tror vi ikke det er nødvendig å tygge Extra etter hvert måltid.»

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse