Ullevål-gutt (13) til topps i tysk musikkonkurranse i Paris

KLASSISK: Gustav Rørmark (13) fra Ullevål gikk til topps i en tysk klassisk musikkonkurranse i Paris. Her er han avbildet under UKM på Trikkehallen tidligere i måneden, der han gikk videre med rockebandet Uhørt. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Den klassiske musikkonkurransen «Jugend Musiziert» har 20.000 deltakere. I helgen gikk Gustav Rørmark fra Ullevål helt til topps i en delfinale i Paris. Nylig deltok han med et rockeband i UKM.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.03.2015 kl 22:08

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Gustav Rørmark fra Ullevål. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

ULLEVÅL: «Jugend Musiziert» er den største musikkonkurransen for ungdom i Tyskland og har blitt arrangert siden 1963.

Den har nå 20.000 deltakere årlig og arrangeres på 170 steder i Tyskland og ved de internasjonale tyske skolene i andre europeiske land.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

To førsteplasser – nå blir det finale

Det konkurreres i ulike klasser, og konkurransen gjennomføres i tre omganger: Regionale, del-statlige og nasjonal konkurranse. Deltakerne som går til topps i sin klasse kvalifiserer seg til neste runde. I den nasjonale finalen deltar 2500 unge musikere.

Den tyske skolen i Oslo gjennomfører den regionale konkurransen i Norge. Fiolinist Gustav Rørmark (13) fra Ullevål deltok der med et klassisk program sammen med 16 år gamle Paul Wagner på klaver. Paul er elev ved den tyske skolen.

Paul og Gustav fikk førstepris i konkurransen i Oslo og kvalifiserte seg derfor til «del-statskonkurransen» som foregikk i helgen. I år ble den arrangert i Paris for de tyske skolene i Nord- og Øst-Europa.

Paul og Gustav vant sin klasse med 25 poeng av 25 oppnåelige. Det kvalifiserer til deltakelse i den nasjonale finalen som i år gjennomføres i slutten av mai i Hamburg.

– Tysk og fransk er vanskelig!

– Hvordan opplevde du å delta i en internasjonal konkurranse som dette?

– Det var spennende å treffe unge musikere fra så mange land. Vi har jo litt ulik stil. Det går greit så lenge man snakker engelsk, men tysk og fransk er vanskelig! Det var god stemning og hyggelig – selv om vi er konkurrenter, sier Gustav, og legger til:

– Og så er det jo moro å komme til Paris og gjøre det så bra til tross for at jeg bare er 13 år!

Fra rock i UKM til klassisk i Paris

Men det er ikke bare i klassisk musikk Gustav gjør det bra. Nylig deltok han i Ungdommens kulturmønstring (UKM) på Trikkehallen i Nordre Aker, sammen med kompisene Harald Ramm Haugland, Njord Kårason Fossnes og Kristian Henrik Berlin i rockebandet Uhørt.

Uhørt gikk som et av to musikkbidrag videre til fylkesmønstringen. Riktignok var UKM-deltakelsen i en litt annen sjanger. Og det er veldig annerledes å opptre med et rockeband enn i en klassisk musikkonkurranse, skal vi tro Gustav.

– Det er veldig forskjellig. Med rockebandet er ikke detaljene så viktige. Å spille alle tonene perfekt er ikke nødvendig så lenge du har god energi og viser god utstråling. På klassisk fiolin må man virkelig øve på detaljene. Dommerne hører hver minste ting! Begge deler er veldig moro, på hver sin måte, sier Gustav.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse