ANNONSE
Annonse

Vakkert og stygt

Fra Amnestys fotoutstilling med Kadir van Lohuizens bilder på Teknisk Museum.

Oljeindustriens bakside stilles ut på Teknisk Museum.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

KJELSÅS: Fram til 10. desember står fotoutstillingen «Oljeindustriens forbannelse» i foajeen på Teknisk Museum på Kjelsås.

Bildene er tatt av den prisbelønte fotografen Kadir van Lohuizen på oppdrag fra Amnesty International.

Går utover de fattige

I februar 2008 dokumenterte van Lohuizen forurensing og miljøødeleggelser forårsaket av oljeindustrien i Nigeriadeltaet.

Amnesty Internationals rapport «Petroleum, Pollution and Poverty in the Niger Delta», viser hvordan oljeindustrien, med Shell i spissen, ifølge Amnesty, systematisk beriker seg av Niger- deltaets ressurser på bekostning av innbyggernes livsgrunnlag. Det er de fattigste som blir hardest rammet av dette.

Bildene er fargesterke og klare, men har et alvorlig budskap. Under åpningen tidligere i uken var skoleelever invitert for å ta bildene i nærmere i øyesyn.

— Vi håper å kunne provosere litt med disse bildene. Det er fint å bruke museet som en arena for engasjement og dialog, sier kommunikasjonsrådgiver Camilla Marie Klevstrand på Teknisk Museum.

Undervisningsopplegget knyttet til utstillingen samkjøres med museets faste oljeutstilling og den prisvinnende Klima X-utstillingen.

Press på myndighetene

Espen Rasmussen, fotograf og bildesjef i VG Helg, synes ikke bildene er for sterk kost.

— Nei, tvert imot. Dette er realiteten. Det er sånn det ser ut. Det har folk godt av å se, særlig for en oljenasjon som Norge. Denne utstillingen setter fokus på oljeutvinning i den tredje verden, og hvordan vestlige selskaper oppfører seg der, sier Rasmussen.

SE GLIMT FRA "OLJENS FORBANNELSE" HER!

— Mange blir overrasket over hvordan forholdene er for vanlige folk når de ser utstillingen, sier Randi Hagen Eriksrud i Amnesty.

Amnesty mener Myndighetene har et stort ansvar når de ikke lager tilstrekkelige regler for oljebransjen.

— Amnesty i Norge jobber også opp mot Norske Shell, for å legge press på Shell i Nederland og Nigeria for at de skal endre fremgangsmåter. Vi jobber også opp mot myndighetene for at lovene skal holdes, også av oljeselskapene, sier Eriksrud.

Utstillingen har vært både i Stavanger og Bergen før den kom til Oslo, og skal videre til København.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse