Var der da Berlinmuren falt

Søndag er det 25 år siden muren falt. Arne-Herman fra Kringsjå var der den dagen.

 

Arne-Herman Kulsrud (81) var på jobb i Vest-Berlin, 9. november for 25 år siden. Plutselig kom folk stormende inn og ropte at «...nå faller muren».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.01.2015 kl 01:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KRINGSJÅ: Søndag er det 25 år siden dagen for Berlinmurens fall. Arne-Herman Kulsrud (81) fra Kringsjå, var på jobb i Vest-Berlin, akkurat denne datoen for 25 år siden.

Det er mye historie i leiligheten til Arne-Herman Kulsrud på Kringsjå. Blant annet mange bøker og bilder. Den spreke 81-åringen har opplevd mye, rundt omkring i verden.

- Folk kom plutselig stormende inn

Også gjennom den mangeårige jobben i Forbrukerrådet, så ble det en del farting. Således hadde det seg at  Arne-Herman fra Kringsjå, faktisk var like ved Berlin-muren, på vestsiden, da nyheten om at muren skulle rives ble kjent.

- I forbindelse med det Europeiske Forbrukersamarbeide, så var også det norske Forbrukerrådet tilstede i Vest-Berlin i de samme novemberdagene for 25 år siden. Flere av oss møttes på en «bierstube», dagen før det store møtet, den 9. november.  Mens vi var samlet der, kom folk plutselig stormende inn i «bierstuben, og ropte at: «Nå faller muren!», forteller Arne-Herman.

Elektrisk stemning

Han beskriver det hele var en meget spesiell opplevelse. Noen timer tidligere hadde reisefølget fra Norge, fløyet fra Oslo til Øst-Berlin. For så å bli «sluset» gjennom tre forskjellige strenge sikkerhetssjekker, inn til Vest-Berlin.

Så, bare kort tid etter, kom nyheten om at muren, som nettopp delte byen i to,  skulle rives.

- Vi løp jo ut for å se. Folk samlet seg i gatene og ved muren, og jublet og feiret. Det var rene sirkuset, men likevel med en helt elektrisk stemning. Alle var jo opptatt av dette,  forteller Arne-Herman.

Selv har han bilde der han plukker ned stein fra den kjente muren. De steinene ligger «...et eller annet sted i leiligheten...» på Kringsjå.

- En av verdens største begivenheter

- Vi holdt det avtalte møtet neste dag. Men klart at den spesielle hendelsen var noe vi tenkte mye på mens vi var der. Vi var jo midt opp i en av verdens største begivenheter, sier Arne-Herman.

Etter reisen til Berlin i 1989, har han ikke hatt anledning til å dra tilbake.

- Men jeg har tenkt mye på den hendelsen. Det var jo en helt fantastisk det som skjedde.  

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse