ANNONSE
Annonse

Vet du hva en vektrofol er?

Ikke? Da har du kanskje ikke snakket med en Kjelsås-elev i det siste. Sammen med fysiker, programleder og forfatter Andreas Wahl satte elevene navn på en dings du muligens ikke bruker så ofte. Med mindre du er popstjerne, eller Andreas Wahl, da.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.06.2015 kl 12:58

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

KJELSÅS: – Jeg håper ikke det kommer så mange spørsmål om zoologi og biologi. Det er ikke alt jeg er like god på, og da må jeg jo bare være ærlig og si det.

Fredag besøkte, Andreas Wahl, fysikeren som er kjent blant annet som skribent i Aftenposten Junior, onkel i Barne-TV, morsom vitenskapsmann i «Lyngbø og Hærlands Big Bang» og programleder for «Folkeopplysningen» på NRK, Kjelsås skole for å svare på spørsmål direkte fra elevene.

Få siste nytt rett i fnyhetsfeeden! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Har skrevet bok om sånt som barn lurer på

Wahl har nettopp gitt ut boka «Hvorfor smelter ost og ikke skinke?», der konseptet er det samme. Barn har stilt slike spørsmål barn lurer på, og Wahl har svart, grundig og seriøst.

Men der han i bokprosjektet har hatt tid til å konferere folk han kjenner innen andre fagmiljøer, sto han uten oppbacking foran et utvalg av Kjelsås skoles elever i forrige uke.

Elevene derimot, de var godt forberedt.

LES OGSÅ: Er du ung, hjemme i sommer og trenger en ferieplan? Se her!

Tørste fisker og gråtende dyr

– Vi vil spørre om hvordan fisker drikker, og hvorfor ikke dyr gråter, sier Aurora og Marie i 5. klasse.

Amalie lurer på hvorfor det finnes virus, og hva det egentlig er.

– Jeg digger spørsmål! Jeg tror at alle som lærer noe nytt hver dag blir litt smartere, sier Andreas Wahl inn i mikrofonen, foran en haug med hender strukket opp i lufta. Det er sånn man gjør det når man lurer på noe på skolen.

Wahl har kost seg med å svare på barns spørsmål i boka, så derfor spør vi hvilket spørsmål han likte aller best.

– Oi, det tror jeg kanskje er tittelen på boka. «Hvorfor smelter ost, men ikke skinke». Når jeg stiller voksne det spørsmålet sier de «ja, haha» og syns det er et barnslig spørsmål. Men så ser jeg at de flakker med blikket og tenker «vet jeg egentlig det?» sier Wahl.

LES OGSÅ: Disse underviser barna dine i sommer

Fant opp nytt ord

– Hvorfor heter ting det de heter? spør en av elevene.

– Fordi vi har bestemt det, kontrer Wahl.

– Når mange nok begynner å bruke et ord, og det sprer seg, blir det til slutt noe alle bruker. Skal vi finne opp en ny ting nå?

Wahl ser seg rundt, før han sier «ja! Nå vet jeg det»

Det er en knapp på mikrofonen, som løsner ledningen. Wahl løsner og det knepper i høyttaleren. Denne knappen har neppe noe navn.

«Vektrofol» ropes det fra forsamlingen.

– Vektrofol. Dette er en vektrofol. Hvis dere går hjem og sier det til mammaen og pappaen deres og søsknene og bikkja og alle dere kjenner så kanskje vi klarer å spre det. Det er sånn ting får navnene sine.

Se video øverst på siden av hvordan det nye ordet ble til!

LES OGSÅ: Vinteridretter og sommeridretter? Det var før det…

Hender i været. Elevene på Kjelsås skole vet hvordan man stiller spørsmål. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Spørsmål og svar

Her er noen flere av spørsmålene Andreas Wahl fikk av Kjelsås-elevene, og hva han svarte:

Hvorfor har vi sukker og hvorfor har vi strøm?
– Begge deler er energi. Skal du løpe en maraton gir sukker kroppen energi, og skal du få en robot til å bevege seg, så trenger den energi i form av strøm.

Hvorfor er vi mennesker og ikke dyr?
– Fordi vi har bestemt oss for det. Vi har valgt å kalle oss for mennesker.

Hvorfor har vi ikke hale?
– Mennesker har et halebein nederst på ryggraden. Det er en rest fra da vi hadde hale. Men ettersom vi ikke trengte halen lenger, har den, i løpet av mange tusen år, «falt av».

Hva smaker vann?
– Vi tenker at vann ikke smaker noen ting, at vann er null-smaken. Men alt smaker jo noe, vi kjenner for eksempel forskjell på om vi har vann eller noe annet – eller ingenting – i munnen.

Hva er tid?
– Haha! Det er et vanskelig spørsmål! Tid er det som får ting til å gå fremover. Vi kan ikke gå tilbake i tid. Sara, som har brukket armen, skulle nok ønske hun kunne gå tilbake i tid og droppe det fallet. Men det går ikke.

Sara fikk signert gipsen sin av Andreas Wahl. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hvorfor har nesten alle gutter kort hår og nesten alle jenter langt hår?
– Det er ikke alltid sånn. Jeg hadde ganske langt hår da jeg var i Barne-TV. Men vi har lært at det er forskjell på jenter og gutter. Jeg syns ikke det trenger å være sånn. Det er kult med gutter med langt hår og jenter med kort hår. Men vi har vokst opp med bøker som viser det motsatte.

Hvorfor har vi forskjellig hårfarge?
– Vi har forskjellig fargestoff i håret vårt. Det kommer av ulike genere vi har arvet fra mammaene og pappaene våre. Det er noe som heter pigment som styrer fargen i huden og håret vårt. Når vi er i sola er det pigmentene som gjør at huden blir mørkere og håret blir lysere.

Hvorfor hører vi med ørene?
– Det er kjekt, for ørene er ganske fine. Når jeg snakker så rister det i halsen min og kommer lyd ut til dere. Det er lydbølger som kommer inn i ørene deres og kiler små dingser inni ørene. Trommehinnene har små deler som rister, og så kan dere høre.

Hvorfor kan luft presses sammen, men ikke vann?
– Det er nesten sant. Du tenker kanskje på at hvis du setter lokk på en tom plastflaske så kan du presse den litt sammen, men hvis du fyller den med vann går ikke det. Det er fordi det er et tomrom mellom molekylene i luft, mens i vann så sitter de tettere sammen. Så i lufta er det mer plass til å presse molekylene sammen.

Hvorfor er epler runde og ikke firkanta?
– Jeg tror det kan være fordi: Runde ting ruller avgårde. Hvis ikke epletreet klarer å spre førene sine, blir det ikke noen flere epletrær. Når eplene er runde kan de rulle slik at frøene spres. Jeg tror det kan være for å gro nye trær.

Hvorfor er trærne grønne?
– Det er på grunn av noe som heter klorofyll. Trær trenger vann, sol og CO2 for å vokse. Det bygger de om til sukker, og den prosessen kalles fotosyntesen.

Hvorfor gråter ikke dyr med tårer?
– Dyr kan bli lei seg, det har vi funnet ut, blant annet hos elefanter og hunder. Men vi kan ikke se at de gråter tårer når de er lei seg. Vi har også tårer hele tiden, men mennesker viser følelser med mer tårer når vi er lei oss. Det gjør ikke dyrene.

Hvorfor er spindelvev runde?
– Istedenfor at edderkoppen går fram og tilbake for å lage firkanter, er det lettere å gå i ring. Det tror jeg i alle fall.

Hvorfor gråter vi?
– Vi kan gråte av flere grunner, ofte fordi vi får vondt, når vi slår oss. Men har dere sett at voksne av og til gråter fordi de er glade? Det er litt rart. Noen gråter når de ser film. Gråt kan settes i gang av følelser. Det kan ha vært en fordel før menneskene kunne snakke.

Hvorfor har vi vann?
– Vann er H2O, som består av to hydrogenatomer og ett oksygenatom. De har vi masse av i universet, og når det smelter sammen blir det vann. Uten vann kunne vi ikke ha bodd på planeten.

Hvorfor er noen A- og noen B-mennesker?
– A-mennesker står opp tidlig, og mens de som aldri greier å stå opp tidlig er B-mennesker. Det styres av gener. Jeg tror alle her kommer til å bli B-mennesker når dere begynner på ungdomsskolen. Da vil dere sove lenge alle sammen fordi dere skal vokse.

Hvorfor er skyene hvite og ikke rosa?
– Det er riktig, men jeg har også sett rosa skyer av og til. Da er det sola som farger skyene. Lyset inneholder alle farger. Du kan teste det ut hvis du tar plastfolie og bretter det mange ganger. Da blir den mindre og mindre gjennomsiktig. Til slutt blir den hvit. Det er fordi lyset knekkes mange ganger og sendes mange veier. Det skjer også i skyene og da ser til slutt lyset hvitt ut.

Hvorfor spytter vi?
– Jeg vet ikke. Kanskje fordi vi har fått noe vondt i munnen? Jeg tror noen spytter fordi de tror de er kule. Og noen spytter for moroskyld.

Hva er månen laget av?
– Ost! Neida, det er ikke riktig. Den er laget av støv og stein, det er det korte svaret.

Hva er rekorden din i (morellstein)spytting?
– 12,5 meter.

(Andreas Wahl ble norgesmester i morellsteinspytting i 2011 og 2012. Norgesrekorden er det imidlertid Sverre Kleivkås som innehar, med14,24 meter )

(Svarene er notert og gjengitt etter beste evne av Nordre Aker Budstikkes journalist).

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.