Karpe Diem tett på nett: - Vi er så dumme at vi skriver om det

Magdi Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Patel i Karpe Diem er aktuelle med ny plate. Førstkommende mandag stiller duoen til nettmøte på Akersposten.no. Foto: Tarjei Ekenes Krogh

Vi har kjent dem i snart et tiår. Nå tar hip hop-duoen Karpe Diem oss med bak fire vegger.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.09.2008 kl 15:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO SENTRUM: – Alle låtene handler om ting du enten bare snakker med kompisene om, eller bare snakker med familien om, det er få ting du snakker om med både familie og kompiser, i hvert fall på samme måte, sier Magdi Ytreeide Abdelmaguid (24), den ene delen av hip hop-duoen Karpe Diem.

– Men vi er så dumme at vi skriver om det og utgir det i tillegg, ler makker Chirag Patel (24). Han bodde tre år på Tåsen da han først flyttet til Oslo, da han gikk på ungdomsskolen.

Unge veteraner

Gutta sitter og prater og småkjegler inne i lokalene til musikkselskapet Bonnier Amigo. Med ett album, en EP, mer enn 300 konserter, en Alarm-pris, samt Spellemann- og MTV-nominasjoner i ryggen, er de unge hip hoperne som veteraner å regne på norsk musikkscene. Så har de også holdt på siden de møttes på Handelsgym og bestemte seg for å delta på Ungdommens Kulturmønstring i 2000. Deres nye album, "Fire vegger", som blir lansert 29. september, handler altså om skillet i måten å snakke om personlige ting på.

– Mener dere forskjellige roller man tar på seg?

Jeg er ikke så fan av ordet "roller", sier Chirag. – Det handler mer om forskjellige måter å prate på. Vi er Karpe Diem, og det skinner igjennom hele skiva, selv om vi prater på forskjellige måter.

– Kleint å være spinklest

Chirag trekker blant annet frem låten "Skavanker".

– Denne låta handler om alle mulige kroppslige issues. Jeg har for eksempel alltid synes at det har vært litt kleint å være spinklest i klassen. Jeg mener, jeg hadde tapt mot alle i håndbak, til og med jentene. Man kan jo prate om sånne ting på en skikkelig grinete måte, men dette har blitt en sykt morsom låt. Det handler jo bare om måten å prate om ting på, sier Chirag.

– Når du skriver om det, finnes ikke problemene lenger, legger Magdi til.

Mer voksne

"Fire Vegger" etterfølger debutalbumet "Rett fra hjertet", som solgte over 18.000 eksemplarer, vant Alarmprisen og ble nominert til Spellemannprisen.

– Etter den forrige skiva trodde vi at vi hadde sagt alt. Men så skjer det jo ting, og man vokser, sier Magdi.

– Selv om jeg har lovet meg selv å ikke si noe sånt. Men jeg tror det er veldig mange som har vokst sammen med oss og er keene på å se en utvikling i musikken vår, sier han.

– Vi har holdt på i ti år snart. Mange har hatt et forholdt til Karpe Diem siden de var små, og da handlet tekstene våre om det vi tenkte på da. Vi kunne aldri ha gitt ut "Stjerner" eller "Under overflaten" da vi var 20, for vi tenkte ikke på den måten da, legger Chirag til.

Karpe Diems tekster er kjent for både å være politiske og humoristiske. Magdi mener dette albumet ikke er like mørkt som det forrige.

– Det er et litt større spekter. Det som er mørkt er litt mørkere, mens det som er lyst er lysere, sier han.

– Folk kjenner oss

I forrige uke ble det kjent at Karpe Diem igjen er nominert til årets norske artist i MTV Europe Music Awards. Bak suksessen ligger mye hardt arbeid, forteller de.

– Noen vinner i Lotto. Men de fleste av oss jobber masse overtid og tjener penger etter hvert. Vi har ikke vunnet i Lotto da, for å si det sånn, sier Chirag.

De mener at den største grunnen til at de har kunnet holde på så lenge, er at folk kjenner dem.

– Grunnen til at Karpe Diem har funka, er at vi skriver tekster som handler om hverdagsproblemer. Problemene og situasjonene vi skriver om, er ikke skrevet på norsk før, sier Magdi.

– Vi driter i hvor kleint eller upassende det er, sier Chirag.

– Når du har hørt gjennom hele albumet, kjenner du Chirag og Magdi. Jeg tror dette gjør at det varer litt lenger, sier Magdi.

– Nesten ti år... Blir dere noen gang lei av hverandre?

Du blir ikke lei av den ene armen din, den bare er der, kommer det unisont.

– Jeg har forresten vurdert å bytte arm mange ganger, tøyser Chirag, og viser frem en overarm som er nesten like tynn som underarmen.

– Men den armen der er ikke meg, sier Magdi.

– Nei, du kan være noe annet, noe jeg ikke ville bytte ut.

#Karpe Diem stiller tett på nett hos Nordreakerbudstikke.no mandag 22. september klokken 12.00! Du kan sende inn spørsmål til gutta her allerede nå!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse