Vintersport i vekst

12. februar er det Norgescup i snowkite i Oppdal. Norske utøvere på både kvinne og herresiden ligger i verdenstoppen.

Fra sakte fart over Maridalsvannet til "360 graders back-roll" og ekstrem action i kulde og vindkast. Snowkite er en vintersport som fenger stadig flere.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Thomas Stene Johansen er klar for ferd over Maridalsvannet. På en god dag er det opptil femti kitere på Maridalsvannet.

Maridalen: Thomas Stene Johansen gjør klar til å rigge kiten. Det er femte året han trener på Maridalsvannet. Frode Aksmar og Stian Ullaland er også hekta på snowkite og forklarer at det var kjærlighet ved første forsøk.

- Her er det virkelig om å gjøre å få'n opp. Kite'n, altså, sier gutta med et flir.

Sola haster over det vakre Maridalsvannet, men vinden lar vente på seg. Før skumringen kommer et godt vinddrag, og ett til. Der feier de over isen med sine kites; Seil som ligner på små paraglidere. Aerodynamikk og front- og bremseliner ordner fart og styring. 90 kilometer i timen er visstnok en ikke helt uvanlig toppfart.

Her er det snakk om å utnytte vinden, topografiske forhold, ski eller brett og egne krefter.

Skiseiling er ingen ny sport, det er mange som har utnyttet vinden som trekkraft over vidder og vann. Polfareren Børge Ausland har distanserekorden med skiseil med 226 kilometer på 16 timer i Antarktis. Det som stadig har utviklet seg de senere årene er selve skiseilene. Nå brukes spesielle drager, eller kites. Kiteskiing er en idrett med fartsrekorder i grenen "race" og stunts og høye hopp i "freestyle."

Det er omkring 10.000 mennesker på verdensbasis som driver med kiteskiing. Idretten vokser raskt og i Norge er det ca. 1500 som har en eller annen form for kite. Det er stor oppslutning rundt NM i kiteskiing og den tradisjonelle Trans-Hardangervidda Seilasen som samler både skiseilere og kiteskiere.

Nå er Norges første kitebok noensinne kommet ut. Thomas Olavsen har brukt vel ett år på å samle tekst og kitebilder fotografert i vakker norsk natur. Fotografier av Morten Oseberg.

- Ikke en instruksjonsbok, men en bok til inspirasjon for de som kiter eller vil begynne, sier forfatter Thomas Olavsen, som er bosatt på Sinsen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse