Yngve på vei ut i den store verden

SUKSESSDEBUTANT: Yngve Kveine kan smile. Lyden av Asfalt kommer nå ut i Serbia. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

«Oslobildet er relativt homogent og litt kjedelig - mer spennende med en annerledes historie - en by som var så delt at det var rart den overhodet hang sammen,» sier det serbiske forlaget som skal gi ut Yngve Kveines debutroman Lyden av Asfalt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.03.2017 kl 07:34

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: Suksessen fortsetter for Kjelsås-forfatter Yngve Kveine. Nå skal den usminkede oppvekstromanen fra Oslo øst få testet seg ut i Serbia og på det serbiske markedet.

Siden Kveine ga ut Lyden av Asfalt i 2014, har det meste gått veien for bokdebutanten. Salgstallene har vært uvanlig gode til debutant å være, 7000 bøker er solgt til nå.

Til og med et eget øl er brygget i forlengelsen av boka og skyggesidene av Oslos - Asfaltøl.

Hele veien med Jokke & Valentinerne som musikalsk bakteppe.

Forfatteren, og kommunikasjonsdirektøren på BI, kan røpe at han er godt i gang med å skrive en ny bok, men mer vil han ikke si. Men det han derimot vil snakke om, er at det er signert bokavtale med et serbisk forlag.

– Dette hadde jeg i mine villeste fantasier aldri kunnet forestille meg. Livet er rikt, og dette gjør det bare enda bedre. Dialogen med det serbiske forlaget er utrolig inspirerende, og jeg med må klype meg i armen for å skjønne hva som er i ferd med å skje, sier Kveine.  

LES OGSÅ: Yngve er forelska i Kjelsås!

– This is it

Men at det hele er i ferd med å en realitet, er det liten tvil om. Gründer og redaktør i Kovacnica prica, Miloš Belcevic, har en nesten spirituell forklaring på hvorfor de valgte å gi ut Lyden av asfalt:

– Jeg liker å tro at det finnes usynlige veier her i livet, der venner, historier eller bøker møter og finner hverandre. Noen ganger kommer du helt tilfeldig over en bok, og noe bare klikker og du vet: This is it! Slik var det med Lyden av asfalt og forlaget vårt.

Lyden av asfalt var spesielt interessant for oss på grunn av at det universelle og individuelle. Mange lesere fra Serbia vil helt sikkert identifisere seg med boka på flere plan.

Se bildet større

Det er et stykke fra Oslo til Beograd. Men forleggeren er sikker på at serbiske lesere vil kjenne seg igjen i Yngve Kveines beretninger fra den norsk ehovedstaden. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Forlagsredaktøren fortsetter:

– Jeg ser på Lyden av asfalt som en historie om punk og det å være en outsider, og om å prøve å finne seg til rette i asfaltjungelen. Samtidig er boka unik og personlig, noe som får den til å skille seg ut og berike den.

Stor prestisje

Tiger Garte, forlegger og redaktør i Tigerforlaget (en del av Aschehoug-konsernet), er storfornøyd og tror at dette også kan føre til interesse fra andre land.  

– Tigerforlaget synes det er helt fantastisk at vi har forfattere som nå blir oversatt til andre språk, og gleder oss stort over Yngves kommende bok på serbisk. Dette er prestisje både for forfatter og forlag, og kan også føre til interesse fra andre land.
En god nyhet på alle måter!

– Knuser det typiske Oslo

Miloš Belcevi falt også for beskrivelsen av et Oslo som knuser det typiske bilde av Norge og Norden.

– Gjennom boka får leserne et helt utypisk bilde av Oslo. Oslobildet for en vanlig serber er som regel relativt homogent og nesten litt kjedelig. Det dreier seg stort sett om rike folk uten problemer, sier han.

– Da blir det straks mer spennende å dele en annerledes historie om en annerledes by med flere ulike ansikter. «En by som var så delt at det var rart den overhodet hang sammen.

Miloš avslutter med å si at de som forlag også er unge outsidere som driver med sitt eget opprør. Så da blir det noe poetisk over det hele. Med en bok om ungdommer litt på siden, opprør, og mye, mye mer. Hele veien fra Oslo til Beograd.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse