Anita (23) stoppet Tåsen-raner, og rampestrek ble brann på Grefsen skole

Vi har bladd oss 25 og 50 år tilbake i arkivet!

FOTO: Faksimile, Akersposten 9. januar 1965

Vi har tatt et dykk i arkivet, og sett hva som opptok oss, og lokalavisen, for 50 og 25 år siden. Vi har funnet nyttårsdans, frykt for bompengeringen og et sterkt ønske om å beholde Grefsen gymnas.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.01.2015 kl 00:23

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

FOTO: Faksimile: Ullern Avis/Akersposten 3. januar 1990

Se bildet større

FOTO: Faksimile: Ullern Avis/Akersposten 5. januar 1990

Se bildet større

FOTO: Faksimile: Ullern Avis/Akersposten 12. januar 1990

Se bildet større

FOTO: Faksimile: Akersposten 10. januar 1990

Se bildet større

FOTO: Faksimile, Akersposten 10. januar 1965

Se bildet større

FOTO: Faksimile, Ullern Avis/Akersposten 5. januar 1990

FAKTA: AKERSPOSTEN

  • Akers-Posten ble grunnlagt i 1905 som en avis for Aker, den gang en rik jordbruks- og skogsbrukskommune som kranset hovedstaden i vest, nord og øst. Avisens første redaktør var Thorstein Diesen. I 1977 ble avisen slått sammen med Ullern Avis (etablert 1933).
  • Ullern Avis/Akersposten dekket på det tidspunktet områdene som i dag utgjør bydelene Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker.
  • Etter bydelsreformen i 2004 ble Nordre Aker Budstikke opprettet som lokalavis for den nye bydelen Nordre Aker. Avisene ble fram til og med 2014 utgitt som ukentlig gratisavis av Mediehuset dittOslo, med sin siste papirutgaver 18. desember. Fra januar 2015 utgis Nordre Aker Budstikke som ren nettavis av Lokalmedia AS, på www.nab.no
  • Ullern Avis/Akersposten gikk inn etter siste utgave i 2014, og var da Oslo-områdets eldste lokalavis.

Kilder: Wikipedia, Ullern Avis/Akerspostens arkiv
Akersposten 9. januar 1965
Faksimile: Akersposten 9. januar 1965
Akersposten 5. januar 1990
Faksimile: Ullern Avis/Akersposten 5. januar 1990.

I 1965 og 1990 var det Akersposten som var lokalavis, blant annet for området vi i dag kjenner som Nordre Aker. Avisen dekket hele Oslo vest (se faktaboks).

På denne tiden, uke 2, i 1965 utkom årets første utgave av Akersposten. Mer effektive var de på samme tid i 1990; da hadde man rukket å få ut fire utgaver til abonnentene.

Her har vi plukket ut noen av sakene fra de to ukene for 50 og 25 år siden!

(Se ukens forsider til høyre på siden. I mobilutgaven ligger alle forsidene øverst. For å få opp lesbare versjoner av avissidene vi omtaler i artikkelen, trykk på bildene for å forstørre dem, deretter høyreklikk og velg "vis bilde".)

9. januar 1965: Rektors bursdagsønske: Beholde Grefsen gymnas

9. januar trykket Akersposten et intervju med rektor Marius Sandvei, i anledning hans 60-årsdag. Sandvei, som hadde flere høytstående verv, blant annet i  Nordens Skolenevnd og Norsk Sprognevnd, svarer på spørsmål om han har «hobbies»:

«Å arbeide! Da særlig med sprog og litteratur. Dessuten gå på ski og spille kurvball.»

Avisen spør selvfølgelig om han også har et bursdagsønske.

«Absolutt! Jeg ønsker at vi må få beholde Grefsen høyere skole som gymnas,» svarer Sandvei og begrunner det i at skolens kapasitet er så sprengt at de også må holde kveldsundervisning. Han frykter at elevene kan bli sendt til sentrum. Skolen danner en enhet i strøket, mener Sandvei, og legger til:

«Den (Grefsen høyere skole) er en miljøbevarende faktor for unge mennesker i "den vanskelige" alder.»

Som kjent fikk Grefsen beholde sitt gymnas, eller videregående skole, som det heter i dag, frem til 2011. I 2013 åpnet Morellbakken ungdomsskole i lokalene til gamle Grefsen vgs. Videregående-elevene slapp å flytte til sentrum, slik Sandvei fryktet, men over Ringveien til nye Nydalen videregående skole.

Se bildet større

Trykk på bildet, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å åpne lesbar versjon. FOTO: Faksimile, Akersposten 10. januar 1965

9. januar 1965: Nyttårsfeiring på Grefsenkollen

I dag har Grefsenkollen gourmetrestaurant og musikkfestival. Ved inngangen til 1965 danset lokalbefolkningen det nye året inn der oppe "over Oslo". Da Akersposten kom var dansen godt i gang, til tross for at det var musikerstreik:

«Men verken restauranten eller musikerne var tilsluttet Musikerforbundet, fikk vi vite, og da var jo det hele greit.»

Se artikkelen i hovedbildet i denne saken.

3. januar 1990: Ønsker for det første året på 90-tallet

3. januar spurte Akersposten formennene i bydelsutvalgene om deres nyttårsønsker, og om de kunne gi befolkningen et løfte for året.

Bjørn Ketilsson (H) i daværende bydel Grefsen/Kjelsås ønsket blant annet at bydelen «ikke blir gjenstand for overdreven fortetting, slik at det ikke blir plass på skolene.» Spesielt bekymret var han for Engebråtenjordet.

Ketilsons løfte til sine innbyggere var å lytte til dem.

«Ønsket er lett! Mer penger. Vi har en kjempepost om heter eldreomsorg» svarte Elbjørg Fjære (Frp) i bydel Sogn. Et løfte til innbyggerne kunne hun derimot ikke gi: «Alt står og faller med økonomien».

Se bildet større

Trykk på bildet for å forstørre det. Deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å se lesbar versjon. FOTO: Faksimie, Ullern Avis/Akersposten 3. januar 1990

5. januar 1990: Anita tok opp kampen med raneren

Tøffe Anita Kristiansen Whyte (23) var på jobb i dagligvareforretningen Tempus i Tåsenveien 28 3. januar, da en 31-åring med skumle hensikter ba om å få veksle en femmer i kronestykker.

«Mens kassaskuffen stod åpen kasten han seg over disken og fikk tak i alle pengene - 1000 kroner. Men jeg kastet meg tilbake over ham» fortalte Whyte til Akersposten.

Sammen med kollega Espen Bredsen slåss hun med tjuvradden i 15 minutter, før han rev seg løs.

Se bildet større

Trykk på bildet for å forstørre det, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å åpne en lesbar verson. FOTO: Faksimile, Ullern Avis/Akersposten 5. januar 1990

10. januar 1990: Rampestreker ble brann på Grefsen skole

Mandag 8. januar rykket brannvesenet ut til brann i en søppelkasse ved Grefsen barneskole.

«Det var dramatisk en stund da flammene nærmet seg gamlebygningen» sa rektor Sverre Solberg, som dagen etter verken hadde lys eller strøm i skolens paviljong.

«Det er nok rampestreker som ligger bak. Jeg har åtte navngitte vitner på blokken min, men ingen kan fortelle noe med hold i,» sa Wanderås ved brannavsnittet, til Akersposten.

Se bildet større

Trykk på bildet for å forstørre det, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å åpne en lesbar versjon. FOTO: Faksimile, Ullern Avis/Akersposten 10. januar 1990

12. januar 1990: Nå kommer bompengeringen!

«Den omstridte bompengeringen i Oslo åpnes 1. februar. Alle smutthull inn til byen skal tettes igjen». «Knappe fire uker før "d-dag" er likevel stengingen av Blindernveien ikke formelt avgjort» kunne Akersposten fortelle.

Veien skulle stenges med elektroninsk bom slik at bussen likevel kunne passere. Stengingen av veien over Sognsvannsbanen ble en realitet, og i dag er Blindernveien her fysisk stengt av t-baneholdeplassen.

Se bildet større

Trykk på bildet for å forstørre det, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å åpne en lesbar versjon. FOTO: Faksimile: Ullern Avis/Akersposten 12. januar 1990

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 har Akerspostens etterkommer, Nordre Aker Budstikke, blitt relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
LES MER FRA ARKIVET, OG FLERE LOKALHISTORISKE SAKER – TRYKK HER!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse