ANNONSE
Annonse

Betzy Kjelsberg: Feminist og fabrikkinspektør

Betzy Kjelsberg, fabrikkinspektør og kvinneforkjemper, fotografert på arbeidervernavdelingen på Jubileumsutstillingen i 1914. I hånden holder hun en skyttel, mest sannsynlig et nytt og moderne alternativ til sugeskyttelen. Foto: DIGITALT MUSEUM/TEKNISK MUSEUM

Her er noe å tenke på, neste gang du går eller kjører gjennom Betzy Kjelsbergs vei på Lillo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2016 kl 14:13

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLO/SVELVIK/DRAMMEN: Betzy Aleksandra Kjelsberg (født Børresen 1. november 1866 i Svelvik, død 3. oktober 1950) var en norsk politiker (Avholdspartiet, Venstre), Norges første kvinnelige fabrikkinspektør i perioden 1910–36 og forkjemper for kvinnesaken. Hun kjempet frem Fabrikktilsynsloven av 1892.

Hun hadde norsk far og skotsk mor, og ble etterhvert bosatt i Drammen, der hun visstnok var byens første kvinnelige syklist.

LES OGSÅ: Feiring 125 med Betzy Kjelsberg

Nordre Aker Budstikke markerer kvinnedagen 8. mars, med historien om kvinnesakskvinnen Betzy Kjelsberg. Foto: TEKNISK MUSEUM

Seks barn

Hun hadde påbegynt examen artium som utdannelse, men avbrøt da hun i 1885 ble gift med overrettssakfører Oluf Fredrik Kjelsberg. Paret fikk seks barn. Betzy Kjelsberg er oldemor til Frp-leder og finansminister Siv Jensen, og Nina Jensen som er generalsekretær i WWF Norge.

Wikipedia skriver:

«I 1883 var hun med på å opprette diskusjonsgruppen Skuld. Hun dannet Kvinnelig Handelsstands forening (1894), Drammen Kvinnesaksforening (1896), dens husmorskole (1899), Drammens Sanitetsforening (1899) og Drammen Kvinneråd (1903). I 1905 ble hun innvalgt i kommunestyret for Avholdspartiet.»

LES OGSÅ: Betzy Kjelsbergs vei var ukens gatenavn i Nordre Aker Budstikke i 2009

Norsk Kvindesagsforening

Nasjonalt sett var hun sentral i etableringen av Norsk Kvindesagsforening (1884), Kvindestemmeretsforeningen (1885), og var med i Norske Kvinders Nasjonalråd (1904), også som leder. I 1909 ble hun en av de fem første kvinner i Norge med tittelen fabrikkinspektør, med arbeidstittel inspektrise.

I 1916 fikk hun Kongens fortjenstmedalje i gull. Hun ble også i 1935 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for almennyttig virksomhet».

Hun har også flere veier oppkalt etter seg, blant annet Betzy Kjelsbergs vei på Lillo/Grefsen.

Betzy Kjelsbergs vei på Lillo er oppkalt etter en meget sterkt og fremtidsrettet kvinne. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Biografi

Magnhild Folkvord utgir snart en biografien om Betzy Kjelsberg.

– Betzy bygget bru. Hun snakket med alle. Med arbeidere, arbeidstakerorganisasjonene, industriledere og kvinnerettsaktivister, og utvidet de ulike gruppenes kunnskap om hverandre, sier Folkvord i et intervju med Dagsavisen.

Kjelsberg reiste rundt og inspiserte industriarbeidsplasser.

– (...) så kommer Betzys rapporter. Fulle av fotografier, med grundige beskrivelser av arbeidsforholdene folk jobbet under. Hun viste fram hvilke konkrete problemer folk hadde å slite med, og kom med forslag til hvordan de kunne løses for at arbeiderne skulle få en bedre arbeidshverdag, forteller Folkvord til Dagsavisen.

Ikke sosialist

Men sosialist var seksbarnsmoren ikke.

– Betzy Kjelsberg var Venstre-dame. Hun trodde på fred mellom klassene uten klassekamp. Om arbeiderne fikk opplysning, ville de ta bedre valg, tenkte hun.

Ikke kritikk

– Det var en annen tid, med et annet syn på barn. Hun reiste svært mye i jobben, men jeg har ikke sett at noen kritiserte henne for det, i hvert fall ikke fordi hun var mor, sier Folkvord i Dagsavisen.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Nordre Aker Budstikke markerer Kvinnedagen 8. mars. Her kan du lese 8. mars-kommentarer fra en rekke lokale kvinnestemmer!

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse