ANNONSE
Annonse

Blodige spor i arkivet etter innbrudd

Riksarkivet på Bankplassen, magasintilbygget til høyre. Foto: RIKSARKIVET/BRINCHMANN, RA/EA-4060/D/L0009/0070

De mørke flekkene på dokumentene, var ikke sølt blekk. Og hendelsen ble brukt for alt den var verdt av Riksarkivets ledelse.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.07.2016 kl 09:36

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SOGN: Det er veldig mye spennende i gamle arkiver. For kort tid siden kunne Riksarkivet fortelle om da det ble oppdaget en rekke mørke flekker på arkivene etter det danske kanselli - altså et lite kriminalmysterium.

På et omslag i det arkivet som heter Danske kansellis skapsaker ble det observert noen mørke flekker.

Innbrudd

– Ingen ville ha lagt merke til disse hadde det ikke vært for en påskrift på omslaget og en pil som pekte på flekkene: «En beruset sjømann gjorde (før 1940) nattlig innbrudd i Riksarkivet og etterlot dette og mange andre blodige spor». Merknaden var signert ”HT”, den tidligere arkivar Halvard Trætteberg, skriver Riksarkivet på egne sider.

Ved første øyekast ser dette ut som om noen har sølt blekk på omslaget, men påskrift og pila røper at dette dreier seg om blod.

Da hendelsen skal ha skjedd, var Riksarkivet lokalisert på Bankplassen.

Ved første øyekast ser dette ut som om noen har sølt blekk på omslaget. Det er bare påskriften og pila som røper at dette er blod. Foto: RIKSARKIVET

LES OGSÅ: Nordre Aker, Vestre Aker og Ullern - her er kvadratmeteren dyrest!

Vaktmesteren

– Den tidligere statsarkivaren Egil Øvrebø kjente til hendelsen, riktignok ikke ved selvsyn, for dette skjedde lenge før han ble ansatt i Riksarkivet. Men han husket at vaktmester Thirud hadde fortalt om denne. Vaktmesteren satt ofte i fyrkjelleren og underholdt de ansatte med gamle historier om arkivet, og dette hadde han selv opplevd, skriver arkivet videre.

Og fortsetter.

Klatret opp renna

– Øvrebø kunne fortelle at sjømannen skulle ha klatret opp en avløpsrenne og kommet inn gjennom et vindu. Og så hadde han blitt funnet sovende oppå et skap, forteller Riksarkivet videre.

LES OGSÅ:
Willy skulle bare på ferie til Grefsen, så var katten borte!

Men Øvrebø var verken sikker på når dette hadde skjedd eller om sjømannen hadde vært beruset.

– Heller ikke om innbruddet hadde medført blodige spor. Men skulle man få bedre kunnskap, ja da var det best å snakke med Finn Olstad, som var ansatt i Riksarkivet før krigen, mente Øverbø ifølge Riksarkivet.

Olstad kunne erindre at sjømannen hadde kommet inn gjennom vinduet i tredje etasje i magasinbygget.

– Sjømannen hadde vandret rundt i lokalene og sølt blod ulike steder, men mest utenpå pakker. Sporene forsvant etter hvert som man byttet ut gamle etiketter og utslitt omslagspapirer. Olstad var ikke sikker på om saken var anmeldt, men trodde at sjømannen i hvert fall ikke hadde blitt arrestert, sa han.

Den fulle sjømannen greide å klatre helt opp hit til tredje etasje. Riksarkivet har her nylig flyttet inn i nye lokaler på Bankplassen 3, og reoler skal settes opp. 3. etasje, fremste rom. Foto: RIKSARKIVET/ BRINCHMANN, RA/EA-4060/C/L0001/0026.a

Tilgrising

I arbeidsrapport fra august-september 1939 står det også følgende.

– En del av skapsakene hadde blitt griset til av en tyv natten til 8. august. Skapsakene var under ordning, og hadde ligget uinnpakket. Tyven hadde trampet rundt i materialet som ble spredt utover og kom i uorden. Og en hel pakke hadde forsvunnet.

Politiet hadde blitt varslet og sjømannen satt i forvaring. Senere hadde han måtte betale for reparasjoner. Sjømannen var «ikke tilregnelig i gjerningsøyeblikket».

LES OGSÅ: Så mye eiendomsskatt betaler vi i Nordre Aker

Agenda?

Men ifølge Riksarkivet så er kanskje det største spørsmålet hvorfor riksarkivaren ga en så detaljert framstilling av saken i årsmeldingen. Lå en annen agenda bak?

– Arkivet hadde fra 1914 vært på Bankplassen. Der disponerte man den gamle bygningen til Norges bank, samt et tilbygg med magasiner. Alt fra innflytningen var bygget for lite, og riksarkivar etter riksarkivar hadde prøvd å få realisert planer om et nybygg, ifølge Riksarkivet.

LES OGSÅ: 20.000 flere biler i døgnet her

Men fortellingen om sjømannens framferd i arkivene ga ikke tilstrekkelig inntrykk i Kirke- og undervisningsdepartementet. Først i 1978 kunne Riksarkivet flytte inn i nye lokaler ved Sognsvann.

Hele historien kan du lese på facebook-siden til Riksarkivet.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

FLERE HISTORISKE SAKER:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse