Lokalhistorie: Da kafeene lå tett i Sognsvannsområdet

Seteren. FOTO: SOGN KULTUR- OG HISTORIELAGS BILLEDBASE

Har du lyst på litt mat og drikke på skituren fra Sognsvann, er Ullevålseter første stopp. Går vi imidlertid hundre år tilbake i tiden, hadde du da allerede kunnet velge mellom et titalls serveringssteder.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.01.2016 kl 07:43

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SOGNSVANN: Før Holmenkollbanen ble åpnet, var ruten over Sognsvann den viktigste innfallsporten til Nordmarka.

Og når skiløperne var kommet opp til vannet, hadde de lagt bak seg en real oppstigning.

Ikke rart at folk i området raskt fant ut at det kunne gjøres en ekstrainntekt på turistene.

STEM NÅ! Stiftelsen som finansierte lyset rundt Sognsvann er en av finalistene til Årets Navn i Nordre Aker! Les om alle finalistene og stem her!

Se bildet større

Skjeggerudplassene sett fra Seteren. FOTO: SOGN KULTUR- OG HISTORIELAGS BILLEDBASE

Nord for Sognsvann lå Seteren og Nordre og Søndre Skjeggerud. De var plasser under Vestre Sogn gård og alle drev trolig med servering til turfolket. Skiløypa videre oppover mot Store Åklungen gikk jo rett forbi alle plassene.

Sørsiden av Sognsvann

Langs Ankerveien sør for Sognsvann lå plassen Dammen, og huset står fortsatt. Hit flyttet familien fra Nordre Skjeggerud da Kristiania kommune kjøpte området nord for vannet. Og her fortsatte også serveringen helt til tyskerne overtok med sin brakkeleir i 1943.

Se bildet større

Sportskafeen Valhalla. FOTO: SOGN KULTUR- OG HISTORIELAGS BILLEDBASE

De tidligere brukerne av Dammen overtok i 1859 eiendommen Sandås øst for Sognsveien/Sognsvann. Her bygde de Nordre Sandås, et hus som fortsatt står rett innenfor bommen ved Sognsvann. I nord bygde de plassen Valhalla, som raskt ble kjent som sportskafé. Kafeen fikk imidlertid kort levetid, da Kristiania kommune også kjøpte dette området og rev bygningen.

LES OGSÅ: Kommunalt salg av markaidyller satt på vent

Ikke langt unna lå plassen Sandbråten, der det har vært folk boende i alle fall siden slutten av 1700-tallet. Også her ble det drevet servering til turfolket, helt til plassen måtte gi tapt for byggingen av Sognsvann stasjon.

Se bildet større

Skogheim og Nordli. FOTO: SOGN KULTUR- OG HISTORIELAGS BILLEDBASE

Tett ved Sognsveien, der Idrettshøgskolen ligger i dag, lå kafeene Skogheim og Nordli rett ved siden av hverandre. De ble bygd rett før 1900, i likhet med den mer tilbaketrukkede kafeen Gran («Villa Gran»). Ikke minst Skogheim og Nordli var populære hos turfolket, men alle tre ble revet i forbindelse med byggingen av Idrettshøgskolen.

Se bildet større

Skogheim 1905. FOTO: SOGN KULTUR- OG HISTORIELAGS BILLEDBASE

LES OGSÅ: Nå er belysningen rundt Sognsvann endelig tent. Pærene vil lyse i 25 år

Ga navn til hele strøket

Rett før nedkjøringen ned Damefallet lå husmannsplassen Stensberg. Her var det også stor trafikk av akere, og folket på plassen begynte tidlig med servering. Ved siden av kafedriften lagde mor i huset fakler som hun solgte til de akende. Barna løp ned og hentet faklene opp igjen fra Ullevålsletta, slik at de kunne ordnes og selges på ny.

Går vi så tilbake over Sognsveien, kommer vi til en kafé som mange nok fortsatt husker. Kringsjå kafé ble bygd omkring forrige århundreskifte av Andreas Olsen, som både hadde bakgrunn fra Dammen, Nordre Sandås og som tidligere hadde bygd Valhalla kafé.

Se bildet større

Kringsjå kafé. FOTO: SOGN KULTUR- OG HISTORIELAGS BILLEDBASE

LES OGSÅ: Hørt om Låkeberget kafé? …drevet av «Plomma», stor, sterk og glad i en dram

Kafeen ble revet i 1980-årene, men har satt spor etter seg ved å ha navngitt hele strøket. Kringsjå stasjon på Sognsvannsbanen fikk sitt navn allerede i 1934.

Ved siden av Kringsjå kafé huskes nok fortsatt også Skogheim og Nordli av de eldre i området. Dammen og Sandås er imidlertid de eneste stedene der husene fortsatt står.

Les mer om serveringssteder i sognsvannsområdet hos Sogn kultur- og historielag.

STEM NÅ! Stiftelsen som finansierte lyset rundt Sognsvann er en av finalistene til Årets Navn i Nordre Aker! Les om alle finalistene og stem her!

LES MER LOKALHISTORIE:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse