ANNONSE
Annonse

Hørt om Låkeberget kafé?

...drevet av «Plomma», stor, sterk og glad i en dram

Låkeberget Kafe lå like ved her, men en annen bygning enn den som er på bildet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Langs veien innover i fagre Maridalen står det et skilt som forteller om en gang Låkeberget kafé. Drevet av originalen «Plomma», med stor rød nese.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.01.2016 kl 12:11

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

MARIDALEN: I dag er Maridalsveien en av Norges mest brukte trim- og turveier. Men også så langt tilbake som på 1800-tallet var dalen et yndet friluftsområde.

Fra 1880-tallet

Låkeberget kafé lå til venstre på vei innover i dalen, like før dagens Låkeberget utfartsparkering, og ble bygget i begynnelsen av 1880-tallet.

Informasjonen på skiltet, som er ett av flere historiske skilt satt opp i samarbeid av blant annet Fylkesmannen, Riksantikvaren, Byantikvaren, Friluftsetaten og Maridalens Venner, forteller om betydelig turisttrafikk og friluftsliv rundt Maridalsvannet fra rundt midten av 1800-tallet.

I tillegg til at Låkeberget kafé var populær blant turgåere, som ville «ha noe å styrke seg på». Man kunne enten sitte inne og nyte utsikten fra for eksempel glassverandaen, eller slå seg ned ved uteplassen til kafeen.

LES OGSÅ: Thomas (11) holdt en sterk nyttårstale fra Tyskertoppen

«Plomma»

Kafeen ble drevet frem til begynnelsen av 1960-tallet, men bygningen revet i 1971. Bygningen på bildet til saken ligger like ved der kafeen i sin tid lå.

Helge Haakenstad, fra årsskrift Maridalens Venner 2008 skriver videre.

– Kafeen ble drevet av Paul, Jossa og Ingeborg. Paul, eller «Plomma», som han ble kalt, (journ. anm. ifølge skiltet muligens fordi han hadde så stor rød nese) var en original. Han var stor og sterk, glad i øl og dram, og han kjørte rundt i en Buick personbil. Når bjølsengjengen bråket på kafeen, så hev han dem ut. Han var også baker og konditor og drev butikken sin i Brugata på Grønland, skriver Haakenstad.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse