Hedret med aller siste Sognpris

Historielagsleder Mette Breder mottok prisen fra Lions Bergs Edvard Stang ved Oset, øverst i Akerselva. Foto: Utlånt

Bakgrunnen for utdelingen av det som kan være den siste Sognprisen var symboltung. Sogn- kultur og historielag fikk prisen for sitt arbeid med å gjøre lokalhistorien tilgjengelig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.01.2015 kl 00:03

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
NORDMARKA/SOGN: Under elvevandringen fra Oset til Gullhaug torg i regi av Sogn kultur- og historielag, historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen og Akerselvas Venner i forrige uke, ble lederen av førstnevnte lag overrasket av Lions Club Oslo/Berg.

Sognprisen har blitt delt ut av Lions-klubben siden 1989. Frem til 2004 sammen med daværende Bydel Sogn, deretter av Lions-klubben alene. Tradisjonelt har prisen blitt delt ut under en av Lyns hjemmekamper på Ullevaal stadion. Da det ble vanskelig i år, flyttet utdelingen i ut i det fri.

Symboltungt

- Det var totalt overraskende og veldig hyggelig, sier historielagsleder Mette Breder, som mottok prisen, skulpturen «Enhet til motstand» på vegne av Sogn kultur- og historielag.

- At prisen ble utdelt ved Maridalsvannet, på grensen til marka, og til historielaget, ga en skikkelig fin ramme. Skulpturen har vært vårt kjennemerke fra starten. Den er laget av kunstneren Zu Li Chen og symboliserer nettopp området med inngangen til Nordmarka, og kulturens utvikling, sier Edvard Stang, styreleder i stiftelsen Sognprisen.

Begrunnelsen for utdelingen var historielagets mer enn 25-årige arbeid med å verne om, skilte og merke lokale kulturminner, ifølge Stang.

- Historielaget har på en fin måte fremmet interessen for, og økt kunnskapen om lokalhistorie og kulturaktiviteter i vårt område, sa Stang på broen ved Oset.

Veien fremover

Historielaget ytret at ønsket for fremtiden er et eget lokale.

- Vi var i dialog med Oslo kommune om å få lov til å pusse opp den forfalne smia på vestre Sogn. Vi ville gjerne bruke den til medlemsmøter, men det fikk vi ikke, sier Mette Breder.

Fremtiden til Sognprisen er, som Nordre Aker Budstikke har skrevet om tidligere, usikker.

-Vi synes det er fint at bydel Nordre Aker, som opprettet en ny bydelspris i fjor, satser på at den skal ha en slik pris - men det er lite heldig å ha to konkurrerende priser. Men hvis bydelen ikke fortsetter med sin pris, skal vi i Lions Berg passe på så vi er sikret at mennesker, grupper eller organisasjoner i vårt område kan få en erkjennelse for innsats. Men kanskje går Sognprisen med dette, etter 20 år, over i historien, lokalhistorien, sier Stang.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse