Her lå Norges største gartneri

Kjelsåsveien, Nandrups vei, Brannvaktveien, Thorleifs allé, Nordhagaveien. Grefsen brannstasjon. Gartneri. Foto fra 1961. FOTO: UKJENT / OSLO BYARKIV

Den som tror eplehagene ikke har blitt bebygd på Grefsen de siste 50 årene, tar feil.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.08.2017 kl 12:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GREFSEN: Folk på Grefsen må finne seg i at eplehagene fortettes, har forkjemperne for en tettere by uttalt i forbindelse med kommuneplanprosessene de siste årene.

Men, som mange har påpekt, eplehagene på Grefsen og Kjelsås er nedbygget de siste tiårene. Store eplehager har blitt bebyget med én og to, ja kanskje så mange som fire til seks nye boenheter.

Et artig bildebevis er disse flyfototene fra 1950- og 60-tallet. De viser området rundt Kjelsåsveien, Brannvaktveien, Nordhagaveien, Thorleifs allé og Nandrups vei. I bildet ser vi ogs tidligere Grefsen brannstasjon, med sitt karakteristiske tårn.

Se bildet større

Villabebyggelse på Grefsen, Grefsenplatået. Brannvaktveien, Kjelsåsveien, Nordlysveien, Nordhagaveien og Sandtakveien. Grefsen brannstasjon. Foto fra 1961. FOTO: UKJENT / OSLO BYARKIV

Hagene var større den gangen, husene litt færre.

Garneri

Men visste du at det lå et gartneri i Thorleifs allé?

Se bildet større

Her er Rivins gartneri avbildet fra lufta i 1954. FOTO: Widerøes Flyveselskap / Otto Hansen / Oslo byarkiv

I Deichmanske biblioteks database, finner vi denne historien fra Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen, om "Rivins gartneri / Grefsen gartneri":

«Gartneriet lå mellom de to grenene av Thorleifs alle som begge fører inn til Vestre Grefsen gård. Det ble anlagt av en av sønnene på gården, Iver Bredo Olsen, omkring første verdenskrig og ble drevet under ledelse av handelsgartner Hans Kasbohm.

Garneriet ble stadig utvidet og skal i en periode ha vært Norges største. Det ble på slutten av 1930-tallet overtatt av Leo Rivin, som tidligere hadde drevet gartneri på Storo. Familien Rivin drev gartneriet inntil området ble lagt ut til boligtomter og gartneriet gradvis avviklet. Det var endelig slutt omkring år 2000. Noe av den nye bebyggelsen sees i bakgrunnen.»

Brannstasjon

Se bildet større

Grefsen brannstasjon. Brannvaktveien, Kjelsåsveien, Nordlysveien, Nordhagaveien. Villabebyggelse. Foto fra 1961. FOTO: UKJENT / OSLO BYARKIV

Langs Kjelsåsveien, i krysset mot Nordhageveien og Brannvaktveien (midt i bildet over), ser vi gamle Grefsen brannstasjon. Den var i drift fra 1938 til 1992.

I dag er bygget omgjort til boliger, og du kan lese mer om historien til brannstasjonen i denne artikkelen.

LES MER LOKALHISTORIE: Slik så det ut på grefsenplatået på 1960-tallet

Og her kan du se bilde av den aller første avgangen med Kjelsåstrikken, i 1934.

MELD DEG PÅ NYHETSBREV! Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse