Lokalhistorie: Hjem for sultne gutter

Blindern Studenterhjem, en nyklassisk skjønnhet rett over gaten for Frederikkebygget.

– Stakkars gutter! sa fru Allette Schreiner og slo hendene sammen. – Så sultne og radmagre. Hvor skal de gjøre av seg? Vi må hjelpe dem!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.01.2015 kl 00:01

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Pop: Blindern Studenterhjem fra 1925 er fortsatt populært blant studenter. Foto: Grace Brynn

BLINDERN: Uttalelsen falt i 1924. Alette var en handlingens kvinne, og i 1925 var Studenterhjemmet et faktum.

Hun var dypt sjokkert over den sosiale nøden og underernæringen blant studentene i byen.

I begynnelsen var det likevel mest de mer privilegerte studentene som fikk lesehybel, ungdom fra velstående familier, som studerte medisin eller juss. Og de var gutter. Ikke at Alette hadde noe imot jenter, men kvinnelige studenter var foreløpig en sjeldenhet.

Antropologiske studier

Selv var Alette (f. Falch) landets første kvinnelige lege. Gemalen, Kristian Schreiner, var anatom og antropolog, og de jobbet i fellesskap med omfattende antropologiske studier i Sogn.

I denne tiden mente enkelte forskere at man kunne vurdere et menneskes personlighet og intelligens ut fra rase og hodeform. Schreinerne var blant dem og målte hodeskallen til folk i Sognbygdene og klassifiserte dem i gruppene langskaller og kortskaller.

I 1951 offentliggjorde de artikler om disse målingene, som viste store variasjoner i skalleformen til sogndølene. Flere mennesketyper måtte være mikset over lengre tid, med de konsekvensene de mente å kunne trekke av det. Alette bedyret siden at hun ikke var rasist, og ble anklaget for inkonsekvens.

Nyklassisk skjønnhet i mur

De vakre gule murhusene er kreert av arkitekt Nicolai Sivert Beer (1855-1950), som åpnet kontor i Kristiania i 1914. Han tilhørte avantgarden blant norske arkitekter i 1920-årene og var påvirket av tysk formspråk.

Et staselig studenthjem måtte være i nyklassisk stil, tenkte han. Og utkastet hans stakk av med førstepremien i en konkurranse. Prof. Dahls gate 24 er også en Beer-kreasjon i nyklassisk stil, og et tidlig eksempel på rekkehus i Oslo. Husene hans viser klart hvor opptatt han var av bevisst fargebruk og harmoni, som preget nyklassisismen og funksjonalismen.

Byggefeltet Heia ved Olav Kyrres plass er et godt eksempel på Beer-funkis. Prosjektet hans var med på å markere funkisens inntog i Norge.

I 1941 ble Studenterhjemmet okkupert av Gestapo. Tyskerne leste slett ikke. De var studentfiendtlige, og studentene måtte redde seg unna. Først etter krigen kunne de flytte tilbake og jobbe videre.

Fattige studenter

Arne Garborg har gitt en sterk beskrivelse av innflytterstudentenes liv i boken "Bondestudentar"(1883). Hovedpersonen Daniel Braut er sønn av en småbonde på Vestlandet, og er en begavet gutt.

En grundtvigianer gir ham privatundervisning. Han får hjelp til å lese videre, men snart må han låne penger av menn med andre ideologier, fra jaabækinere til jaabæækhatere. For å overleve jatter han med alle og kommer seg til Kristiania for lånte penger.

Han får se at bondestudentene er en forkommen gjeng, blakke, dårlig kledd og halvsultende. Når pengene tar slutt og sulten gnager, må han leve på smålån fra dag til dag. Han er tvunget til å smiske og krype, snart for den ene, snart for den andre.

Til slutt blir han syk av sult. Idealene han en gang hadde, gir han til slutt på båten, når han får sjansen til å sjekke lurt. Et utrolig levende tidsbilde, både psykologisk og sosialrealistisk.

Alette hadde lest boken og ble sterkt grepet av den, I tillegg så hun klart at forholdene ikke akkurat hadde bedret seg. Så hun gjorde en viktig sosial innsats.

Tidene forandres

Fra starten var Blindern Studenterhjem bare for gutter. Det oppsto etter hvert en heftig kjønnsrolledebatt, som endte med klarsignal for jenter i 1976. I moderne tid er det et mål at kjønnene er mest mulig likt fordelt blant dem som bor her.

I 1925 var Blindern-området på landet! Det var gård med hest og kyr her. Etter hvert som byen har vokst, har hjemmet fått en praktisk og sentral beliggenhet – nær både universitetet og sentrum. Trikk og t-bane er ikke mange meter unna.

Lånekassa er oppfunnet, og man kan handle relativt rimelig på super'n. Hvis man ikke drar hjem til mor og spiser middag, da.

I 1997 ble Studenterhjemmet fredet av Riksantikvaren. Det råder et sterkt ønske om å bevare de hyggelige gamle husene og miljøet rundt, så stedet kan fungere som bolig for mange kommende generasjoner av studenter.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse