Hundre år siden Harry ble født

Harry Lagert fotografert i Nydalsbakken i 1935, og på Historielagets 25-års jubileum på Grefsenkollen i 2004. FOTO: HISTORIELAGET GREFSEN-KJELSÅS-NYDALEN

Harry Lagert er et kjent navn for dem som løper orientering i Nydalen, og også for de historieinteresserte i Nordre Aker. Hvem var egentlig mannen som har fått Nydalens SKs nattcup oppkalt etter seg?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.10.2016 kl 22:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NYDALEN/GREFSEN: 21. oktober 2016 er det 100 år siden Harry Lagert ble født. Det er i år også ti år siden han døde (6. april 2006).

Harry Lagerts Nattcup går hver høst i regi av Nydalens Skiklubs orienteringsgruppe. Noen stor orienteringsløper var han imidlertid ikke ifølge selg selv, men han betydde mye for o-idretten likevel – og var en ener i andre grener.

Startet historielaget

Harry Lagert var kombinertløper, journalist og amatørhistoriker, leser vi på Wikipedia.

Lagert tok initiativet til å starte Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen i 1979.

– Han ba på stiftelsesmøte, i Grefsen og Disen Velhus. 70 personer møtte opp, og Harry ble valgt til formann. Dette ble det første lokalhistorielaget i Oslo, og som senere ble til det laget det er i dag; Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen, sa daværende leder Finn Geiran, i forbindelse med historielagets 30-årsjubileum i 2009.

Harry var historielagsleder i 14 år. Senere ble han utnevnt til æresmedlem, og var redaktør for medlemsbladet På Jakt og Vakt i 19 år. Bidragsyter i bladet var han helt til fram til sin død for ti år siden.

LES OGSÅ: Flere navn i Nydalen: Hvem var egentlig Gunnar Schjelderup?

Harry og Nydalens SK

Men Lagert var en aktiv mann i nærmiljøet sitt.

– Harry var en sentral person i klubben, og i idrettsmiljøet i Nydalen, sa Jon Petter Nielsen i Nydalens SK i forkant av årets Harry Lagerts Nattcup.

I år var det 17. gang klubben arrangerte cupen, som har gått onsdagskveldene, og med finalen 14. oktober.

– Nattløpene er svært populære. Fra starten var dette et internt o-trenings-tilbud i Nydalens SK, med 30-40 deltakere. Men i de siste årene har arrangementet vokst til å ha rundt 200 deltakere hver gang; med løpere fra alle o-klubbene i Oslo og Omegn, sa Nielsen til Nordre Aker Budstikke tidligere i høst.

LES OGSÅ: En annen idrettspersonlighet fra Nordre Aker: Slik er Laila Schou Nilsen gjort stas på

Bakkerekord i Holmenkollen

Se bildet større

Harry Lagert i svevet i Holmenkollen i 1939. FOTO: HISTORIELAGET GREFSEN-KJELSÅS-NYDALEN

Lagert var selv kombinertløper, og i 1939 vant han kombinert B i Nydalsrennet. Harry satte også bakkerekord på 55 meter i den da nylig ombygde Holmenkollbakken.

Som journalist dekket Lagert orientering for Aftenposten og Nationen, ifølge Wikipedia. Han var dessuten redaktør i NOF-posten (nå Veivalg), medlemsmagasinet til Norges Orienteringsforbund, fra 1959.

– Ja, jeg var redaktør i NOF-posten i cirka 8 år, sa Lagert selv i et intervjuet med Geir Nilsen i 2005, gjengitt på klubbens nettsider.

Ikke noe særlig til o-løper

Nilsen spør videre om hvordan Lagert selv har gjort det i o-løypa.

– Jeg var ikke noe særlig til o-løper. Det var kombinert som var min idrett. I 1939 vant jeg alle kombinertrennene i B-klassen, så kom krigen. Min kone derimot, som nå har gått bort, vant O-NM i 1950, da het hun Bjørg Westerlund, sier Lagert i intervjuet.

Harry Lagert ble tildelt Oslo Byes Vels ærespris «Bypatrioten» i 1995. I 1997 fikk han Rotary Internationals utmerkelse «Paul Harris Fellow» av Maridalen Rotary Klubb. I 1998 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sin innsats for idretten og lokalhistorien.

– Moro

Så med 50 år som aktiv i Nydalens SK, og æresmedlem i klubben, er det kanskje ikke så rart at han fikk nattcupen oppkalt etter seg i år 2000.

Geir Nilsen fikk i 2005 spurt Lagert om hva han syntes om at orienteringsmiljøet i Nydalen oppkalte en nattcup etter ham.

– Det er moro det, men jeg forstår ikke helt hvorfor de har gjort det. Dem mener vel kanskje at jeg har gjort noe bra for idretten da, svarte Lagert.

Hele saken fra 2005 kan du lese her.

LES MER LOKALHISTORIE:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse