«Huset er blitt veldig mye brukt og til stor velsignelse i over 80 år»

Grefsen bedehus, i ca 1950. FOTO: UKJENT/OSLO MUSEUM

I dag er det tidligere bedehuset en staselig villa på Grefsen, kjenner du igjen huset?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.04.2018 kl 11:09

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GREFSEN: I 2007 bestemte Grefsen Indremisjon seg for å selge den flotte bygningen med kors på taket, i Lettvintveien 43, og hvor det hadde vært bedehus helt siden 1926.

23 medlemmer

– Den tiden er forbi da det var et par hundre barn på søndagsskolen. Nå har foreningen 23 medlemmer, som nå i stedet vil samarbeide tettere med bedehusene på Kjelsås og Korsvoll, sa blant annet formann i Grefsen indremisjonsforening, Thor Arnfinn Kleven, til Aftenposten i 2007.

Og at bedehuset trengte en renovering, noe som kunne bli dyrt for indremisjonen. Kleven syntes også det var vemodig å selge bedehuset.

– Samtidig gleder vi oss over at huset er blitt veldig mye brukt og til stor velsignelse, som vi sier det, i over 80 år, sa han også i saken i Aftenposten.

Det tidligere bedehuset står fortsatt på gul liste hos Byantikvaren.

Se bildet større

Boligen i Lettvintveien, slik den ser ut i dag. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Et annerledes hus

Det ble familien Bakkehaug som overtok det tidligere bedehuset på Grefsen i 2007, og der bor de og trives de, 11 år senere.

– Vi synes vi har fått et veldig fint hus, og her blir vi. Vi har også barn på både Morellbakken og på Grefsen skole. Det er et annerledes hus med egen arkitektur. Utvendig er hver minste detalj gjort i henhold til kravene ifølge gul liste. Inne er det jo annerledes, og salene har for eksempel blitt til stue og kjøkken, forteller Frank Bakkehaug.

Historie

Det er mange som har en historie i det tidligere bedehuset.

– Ja, ikke bare gamle folk, men også yngre. Mange har jo blant annet vært på juletrefester her. Tidligere indremisjonsfolk har også vært innom, og de synes det er veldig hyggelig at vi har bevart huset som vi har gjort, sier Bakkehaug videre.

Han kan også fortelle at altertavlen var igjen i bedehuset før familien Bakkehaug tok over, og den skal nå befinne seg på et museum i Lindesnes.

Se bildet større

Grefsen Bedehus. FOTO: Tor Langset/Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen

Fakta

Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen har flere fakta om bedehuset:

Grefsen bedehus i panelt reisverk, fra 1925-årene. Nyklassisisme med nygotiske innslag i vindusinnrammingene. Grefsen bedehus kunne glede seg over stor kirkelig virksomhet med blant annet torsdagsmøter, onsdagsklubb og søndagsskole.

Grefsen bedehus ble bygd i 1925. Bedehuset ble, som Nydalen kapell (bedehus), ofte brukt til gudstjenester inntil Grefsen kirke sto ferdig i 1940. Kilde: historielaget.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse